Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
14
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Tarta ze szpinakiem i cebulą

Szpinak zapiekany na kruchym cieście doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale i na zimo. Tarta ze szpinakiem to smaczna przekąska, którą możesz podawać na przyjęciach – pokrojone kawałki  łatwo wziąć w rękę. Poznaj nasz przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą.

Szpinak to smaczne i zdrowe warzywo, ale jego konsystencja po ugotowaniu i rozdrobnieniu niektórych zniechęca. Warto więc wykorzystywać szpinak jako nadzienie do różnych potraw.

Przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą

Składniki

  • Ciasto: 200 gram masła, 250 gram mąki krupczatki, szczypta soli, 1/3 szklanki letniej wody.
  • Nadzienie: torebka szpinaku baby (250 g), czosnek, łyżeczka masła, łyżka śmietany, 3 cebule, tarty lub pokrojony w plastry ser żółty, 1/4 kostki sera typu feta.

tarta ze szpinakiem i cebulą

Przygotowanie

  • Przygotować ciasto – masło posiekać nożem, dodać mąkę i szczyptę soli, zagnieść dodając wodę.
  • Utworzyć z ciasta kulę i włożyć je na godzinę do lodówki.
  • Szpinak sparzyć, posiekać i podgrzać z masłem, śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem.
  • Cebulę posiekać, dusić ok. godziny w bulionie, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlać.
  • Ciasto rozwałkować, wylepić nim niską formę do tarty i wstawić do piekarnika na 20 minut (termoobieg, temp. 180º C).
  • Na podpieczony blat położyć warstwę szpinaku, a potem cebuli. Przysypać żółtym serem i kawałkami pokruszonego sera typu feta.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w  temp. 180º C.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek.
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Opadające liście należy usówać również z niższych krzewów. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego).
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub...
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Twoja strona ogrodu