Szpinak to smaczne i zdrowe warzywo, ale jego konsystencja po ugotowaniu i rozdrobnieniu niektórych zniechęca. Warto więc wykorzystywać szpinak jako nadzienie do różnych potraw.
Przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą
Składniki
- Ciasto: 200 gram masła, 250 gram mąki krupczatki, szczypta soli, 1/3 szklanki letniej wody.
- Nadzienie: torebka szpinaku baby (250 g), czosnek, łyżeczka masła, łyżka śmietany, 3 cebule, tarty lub pokrojony w plastry ser żółty, 1/4 kostki sera typu feta.
Przygotowanie
- Przygotować ciasto – masło posiekać nożem, dodać mąkę i szczyptę soli, zagnieść dodając wodę.
- Utworzyć z ciasta kulę i włożyć je na godzinę do lodówki.
- Szpinak sparzyć, posiekać i podgrzać z masłem, śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem.
- Cebulę posiekać, dusić ok. godziny w bulionie, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlać.
- Ciasto rozwałkować, wylepić nim niską formę do tarty i wstawić do piekarnika na 20 minut (termoobieg, temp. 180º C).
- Na podpieczony blat położyć warstwę szpinaku, a potem cebuli. Przysypać żółtym serem i kawałkami pokruszonego sera typu feta.
- Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w temp. 180º C.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik