Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
30
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Tarta ze szpinakiem i cebulą – doskonała na ciepło i na zimno!

Szpinak zapiekany na kruchym cieście doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale i na zimo. Tarta ze szpinakiem to smaczna przekąska, którą możesz podawać na przyjęciach – pokrojone kawałki  łatwo wziąć w rękę. Poznaj nasz przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą.

 

Szpinak to smaczne i zdrowe warzywo, ale jego konsystencja po ugotowaniu i rozdrobnieniu niektórych zniechęca. Warto więc wykorzystywać szpinak jako nadzienie do różnych potraw.

Przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą

Składniki

  • Ciasto: 200 gram masła, 250 gram mąki krupczatki, szczypta soli, 1/3 szklanki letniej wody.
  • Nadzienie: torebka szpinaku baby (250 g), czosnek, łyżeczka masła, łyżka śmietany, 3 cebule, tarty lub pokrojony w plastry ser żółty, 1/4 kostki sera typu feta.

tarta ze szpinakiem i cebulą

Przygotowanie

  • Przygotować ciasto – masło posiekać nożem, dodać mąkę i szczyptę soli, zagnieść dodając wodę.
  • Utworzyć z ciasta kulę i włożyć je na godzinę do lodówki.
  • Szpinak sparzyć, posiekać i podgrzać z masłem, śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem.
  • Cebulę posiekać, dusić ok. godziny w bulionie, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlać.
  • Ciasto rozwałkować, wylepić nim niską formę do tarty i wstawić do piekarnika na 20 minut (termoobieg, temp. 180º C).
  • Na podpieczony blat położyć warstwę szpinaku, a potem cebuli. Przysypać żółtym serem i kawałkami pokruszonego sera typu feta.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w  temp. 180º C.


Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu