Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
71
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Pyszne dania z pokrzywy – 2 proste przepisy!

Choć powszechnie traktowana jest jako chwast, pokrzywa znajduje mnóstwo zastosowań, zarówno w ogrodnictwie, jak w w kuchni. Trzeba tylko pamiętać, że najlepszym terminem do zbierania ziela tej rośliny jest wczesna wiosna.

 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to bylina osiągająca ok. 1,5 m wysokości. Parzące włoski pokrywają wszystkie części rośliny. Pokrzywa lubi zarówno słońce, półcień, jak i cień. Najczęściej pojawia się na żyznym, próchnicznym podłożu zasobnym w azot.

Zdrowotne i lecznicze właściwości pokrzywy znane były już w starożytności. Apicjusz w swoim dziele O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć pisze: „Kiedy słońce będzie w znaku Barana, spożyj, jeśli chcesz zapobiec chorobie, pokrzywę zwyczajną”. To niezwykle popularne zioło stosowane jest obecnie na choroby reumatyczne, przy nieżytach dróg oddechowych, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Pokrzywę można podawać przy kuracjach regenerujących i odtruwających organizm.

Ogrodnicy coraz chętniej sięgają po preparaty z pokrzywy i robią gnojówki, wyciągi oraz wywary, które wykorzystują w walce z chorobami i szkodnikami roślin.

Co zawiera pokrzywa?

  • witaminy (B6,B12,C,K);
  • sole mineralne (szczególnie żelazo).

Do zbierania pokrzywy należy zabrać się w grubych, gumowych rękawiczkach. Najlepiej zbierać pokrzywę w maju, przed kwitnieniem, ponieważ wtedy ma najwięcej wartości odżywczych. Wybierajmy głównie końce pędów – łodyżki nie mogą być włókniste.

Przepis na zupę z pokrzywy

  • Zebrane ziele wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować ok. 3-5 minut (jeżeli pokrzywy jest za mało, dodać parę garści szpinaku).
  • Po osączeniu na sicie, posiekać pokrzywę drobno tasakiem.
  • W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i kosteczkę topionego serka, po czym wrzucić posiekaną pokrzywę.
  • Dodać wodę, która została po gotowaniu pokrzywy w takiej ilości, żeby zupa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.
  • Podgrzać, doprawić solą, odrobiną cukru, pieprzem i łyżką lub dwiema tartego, sparzonego chrzanu.
  • Dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany i ugotowane osobno różyczki brokułów.

tarta z pokrzywy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na tartę z pokrzywy

  • Na podpieczonym kruchym spodzie ułożyć wcześniej sparzone, osączone i wystudzone ziele pokrzywy.
  • Zalać śmietanką z roztrzepanym żółtkiem i dość ostrym tartym serem.
  • Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT