Te tartaletki z duszkami wyglądają jak z cukierni! A zrobisz je w kilka chwil

Tartaletki z duszkami

Halloween to świetna okazja, by pobawić się w kuchni i przygotować coś, co zachwyci smakiem i wyglądem. Coraz więcej osób sięga po pomysły na słodkości inspirowane tym świętem - lekkie, zabawne i nieco z przymrużeniem oka. Bezy w kształcie duszków to prosty i efektowny deser, idealny na ten wyjątkowy wieczór.

Posłuchaj
00:00
1

Przepis na halloweenowe tartaletki z duszkami

W ostatnich latach słodkie motywy inspirowane popkulturą i tematami z dreszczykiem stały się stałym elementem kuchennych eksperymentów. Coraz częściej to właśnie desery przyciągają uwagę, nie tylko smakiem, ale też wyglądem i pomysłem. Marka Diamant doskonale odnajduje się w tym trendzie, proponując recepturę, która łączy efektowną formę z pysznym smakiem.

W tartaletkach z duszkami kluczową rolę odgrywa Cukier Drobny Diamant, jego drobne kryształki sprawiają, że masa bezowa nabiera gładkości i połysku, a kruchy spód pozostaje przyjemnie słodki. To propozycja, która pozwala w prosty sposób przygotować deser o niepowtarzalnym charakterze.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Składniki:

Na spód:

  • 10 ciasteczek owsianych
  • 70 g Cukru Drobnego Diamant

Na czekoladowy ganache:

  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 90 g drobno posiekanej, gorzkiej czekolady

Bezowe duchy:

  • 250 g Cukru Drobnego Diamant
  • 3 białka jaj  

Do wykonania dekoracji – sos czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Zacznij od formy
    Rozgrzej piekarnik do 175°C. Zacznij od spodu. Pokrusz ciastka na kawałki, przełóż do miski robota kuchennego, dodaj cukier i miksuj, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj masło i miksuj jeszcze przez chwilę. Wyłóż masę do mini foremek na tarty, przełóż na blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż brzegi tartaletek lekko się przyrumienią. Pozostaw do ostygnięcia.

  2. Czas na czekoladowy ganache
    Podgrzej śmietanę w małym rondelku na małym ogniu, aż będzie lekko wrzeć. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, aż masa będzie bardzo gładka. Wyłóż na ciasteczkowy spód.

  3. Teraz bezowa masa
    Do kąpieli wodnej przygotuj miskę oraz garnek, które będą dopasowane rozmiarowo tak, aby miskę swobodnie umieścić na garnku tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. W garnku zagotuj wodę i zmniejsz ogień do minimum. Do miski wsyp cukier i dodaj białka. Postaw miskę nad wodą i ubij trzepaczką, aby połączyć cukier z białkami. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, a masa będzie bardzo ciepła. Zdejmij miskę znad garnka i ubijaj pianę z białek za pomocą końcówki miksera elektrycznego. Powinna być ubita na sztywno. Przełóż masę do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę tak, by powstał okrągły otwór, i delikatnie wyciśnij bezę tworząc kształty duszków.

Oczy i usta duszków narysuj czekoladowym sosem i np. wykałaczką. Gotowe zostaw do przestygnięcia.

Źródło: informacja prasowa Diamant


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jak światłem zmieniać funkcje ogrodu? Oto trendy 2026 w oświetleniu zewnętrznym: nowoczesne słupki i lampy mobilne
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje