Przepis na halloweenowe tartaletki z duszkami
W ostatnich latach słodkie motywy inspirowane popkulturą i tematami z dreszczykiem stały się stałym elementem kuchennych eksperymentów. Coraz częściej to właśnie desery przyciągają uwagę, nie tylko smakiem, ale też wyglądem i pomysłem. Marka Diamant doskonale odnajduje się w tym trendzie, proponując recepturę, która łączy efektowną formę z pysznym smakiem.
W tartaletkach z duszkami kluczową rolę odgrywa Cukier Drobny Diamant, jego drobne kryształki sprawiają, że masa bezowa nabiera gładkości i połysku, a kruchy spód pozostaje przyjemnie słodki. To propozycja, która pozwala w prosty sposób przygotować deser o niepowtarzalnym charakterze.
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Składniki:
Na spód:
- 10 ciasteczek owsianych
- 70 g Cukru Drobnego Diamant
Na czekoladowy ganache:
- 6 łyżek roztopionego masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 90 g drobno posiekanej, gorzkiej czekolady
Bezowe duchy:
- 250 g Cukru Drobnego Diamant
- 3 białka jaj
Do wykonania dekoracji – sos czekoladowy
Przygotowanie:
- Zacznij od formy
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Zacznij od spodu. Pokrusz ciastka na kawałki, przełóż do miski robota kuchennego, dodaj cukier i miksuj, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj masło i miksuj jeszcze przez chwilę. Wyłóż masę do mini foremek na tarty, przełóż na blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż brzegi tartaletek lekko się przyrumienią. Pozostaw do ostygnięcia. - Czas na czekoladowy ganache
Podgrzej śmietanę w małym rondelku na małym ogniu, aż będzie lekko wrzeć. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, aż masa będzie bardzo gładka. Wyłóż na ciasteczkowy spód. - Teraz bezowa masa
Do kąpieli wodnej przygotuj miskę oraz garnek, które będą dopasowane rozmiarowo tak, aby miskę swobodnie umieścić na garnku tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. W garnku zagotuj wodę i zmniejsz ogień do minimum. Do miski wsyp cukier i dodaj białka. Postaw miskę nad wodą i ubij trzepaczką, aby połączyć cukier z białkami. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, a masa będzie bardzo ciepła. Zdejmij miskę znad garnka i ubijaj pianę z białek za pomocą końcówki miksera elektrycznego. Powinna być ubita na sztywno. Przełóż masę do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę tak, by powstał okrągły otwór, i delikatnie wyciśnij bezę tworząc kształty duszków.
Oczy i usta duszków narysuj czekoladowym sosem i np. wykałaczką. Gotowe zostaw do przestygnięcia.
Źródło: informacja prasowa Diamant