Gnojówka z pokrzywy: jak przygotować i stosować?
Dowiedz się, jak przygotować gnojówkę z pokrzywy. To naturalny środek ochrony roślin i nawóz, który możesz stosować w swoim ogrodzie bez obaw, że zaszkodzisz naturalnemu środowisku.

Oryginalna trawa SAMOzagęszczająca gwarantuje uzyskanie pięknego i trwałego efektu na lata.
Czy warto zrobić gnojówkę z pokrzywy?
Skuteczność gnojówki i wywaru z pokrzywy (oraz innych naturalnych preparatów) jest często podawana pod wątpliwość przez profesjonalnych ogrodników używających chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Na pewno nie jest ona tak skuteczna jak chemiczne pestycydy, jednak przy niewielkiej liczebność szkodnika czy wstępnej fazie choroby jest bardzo skuteczna!
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest jedną z najbardziej niedocenianych roślin. Zwykle postrzegana jako chwast jest tak naprawdę bardzo pożyteczna i powinna na stałe zagościć w każdym ogrodzie. Zrobienie z niej użytecznego preparatu jest niezwykle proste, a efekty jego działania mogą zadziwić niejednego doświadczonego ogrodnika. |
Przygotowanie gnojówki z pokrzywy
Aby przygotować 10 litrów gnojówki z pokrzywy będziemy potrzebować 1 kg świeżych pokrzyw. Najlepiej zrywać młode ziele, jeszcze przed kwitnieniem. Rośliny tniemy na mniejsze części i układamy na dno plastikowego naczynia – może to być beczka lub duże wiadro. Do przygotowania gnojówki nie nadają się pojemniki metalowe czy betonowe! Pociętą pokrzywę zalewamy 10 litrami wody (najlepiej jeśli będzie to odstana deszczówka).
- Pojemnik przykrywamy gazą lub siatką.
- Nie można go zamykać gdyż fermentacja pokrzywy powinna zachodzić przy udziale tlenu.
- Pojemnik ustawiamy w zacisznym, lekko zacienionym miejscu na dwa tygodnie.
- Fermentującą zawartość mieszamy codziennie! Uwaga – roztwór bardzo śmierdzi dlatego też nie należy ustawiać go blisko domu!
- Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, kiedy z powierzchni wody zniknie piana, a roztwór zmieni kolor na lekko brunatny.
Krok po krokuSkładniki Przygotowanie |
Zastosowanie gnojówki z pokrzywy
- Gnojówka z pokrzywy to doskonały naturalny nawóz dla wielu roślin ogrodowych – m.in. warzyw, np. pomidorów i ogórków, roślin owocowych oraz wszystkich roślin ozdobnych.
- Gnojówkę można także zastosować jako naturalny środek ochrony roślin do zwalczania szkodników (mszyc, miseczników i przędziorków) oraz chorób grzybowych (np. mączniaka prawdziwego i rzekomego, czy szarej pleśni).
Gnojówka z pokrzywy wymaga rozcieńczenia z wodą! Tak przygotowanym roztworem podlewamy rośliny (1 część gnojówki na 10 części wody) lub opryskujemy je (1 część gnojówki na 20 części wody)
Podlewanie gnojówką z pokrzywy (1:10)
Rozcieńczona gnojówka z pokrzywy to doskonały naturalny nawóz dla wielu roślin ogrodowych – m.in. warzyw, np. pomidory lub ogórki (oprócz czosnku, cebuli, grochu i fasoli), roślin kwitnących (jednoroczne i byliny) i owocowych (krzewy i drzewa).
Opryskiwanie gnojówką z pokrzywy (1:20)
Można ją także zastosować jako naturalny środek ochrony roślin do zwalczania szkodników (mszyce i przędziorki, miseczniki) oraz chorób grzybowych (np. mączniak prawdziwy i rzekomy, szara pleśń) lub do uzupełniania niedoborów pierwiastków (rozwodniona gnojówka to doskonały nawóz dolistny).
Do opryskiwania roślin zamiast gnojówki częściej jest stosowany wyciąg z pokrzywy. Aby go przygotować należy 1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 litrami wody i pozostawić na 24 godziny. Wyciąg z pokrzywy rozcieńcza się z wodą w stosunku 1:5.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl; zdjęcie tytułowe: Helga Strazzanti/Pixabay
Komentarze