Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica

Pokrzywa, fot. Matthew Feeney - Unsplash
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
82
Gleba: żyzna
Kolor kwiatów: zielonkawe
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Zapach: kwiaty, liście
Wysokość: do 1,5 m
Okres kwitnienia: IV, IX
Trwałość liści: sezonowe
Stanowisko: słońce, półcień, cień
Zastosowanie: roślina lecznicza

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to wieloletnia roślina, należąca do rodziny pokrzywowatych (Urticaceae). To popularny, uciążliwy chwast i nie ma potrzeby uprawiania jej w ogrodzie. W Polsce pokrzywy uprawiane są jedynie do celów leczniczych (przemysłowo).

Pokrzywa ma pokrój wzniesiony i dorasta do 1,5 metra. Wytwarza sztywną, czterokanciastą łodygę, z której wyrastają liście – sercowate u nasady, zaostrzone na szczycie, o mocno ząbkowanym brzegu. Całą roślinę pokrywają gęste włoski – krótkie i szczeciniaste oraz dłuższe, które są parzące.

Pokrzywa zwyczajna kwitnie od czerwca do września. Kwiaty są niepozorne, zielonkawe, zebrane w grona. Po przekwitnięciu przekształcają się w owoce orzeszki.

Zastosowanie

Na potrzeby własne surowiec zielarski warto pozyskiwać ze środowiska naturalnego – z miejsc wolnych od zanieczyszczeń. Przed samym zbiorem łodygi ucina się przy korzeniu i pozostawia na 1-2 doby, aby zwiędły. Po tym czasie zbierane jest całe ziele, a z niego oddziela się liście.

Najwartościowsze liście pokrzywy są te, które wytwarza przed kwitnieniem. Suszenie można przeprowadzać w warunkach naturalnych – w ciepłym, przewiewnym, osłoniętym od słońca miejscu.

Liście pokrzywy to bogate źródło witamin (B6, B12, C, K) i soli mineralnych (szczególnie żelaza). To niezwykle popularne zioło stosowane na choroby reumatyczne, nieżyty dróg oddechowych, choroby serca i naczyń krwionośnych. Można ją podawać przy kuracjach regenerujących i odtruwających organizm.

Pokrzywa ma również zastosowanie w kuchni – po zalaniu wrzątkiem traci właściwości parzące. Młode liście są dodatkiem do sałatek, zup i sosów. Smakosze mogą również ugotować z pokrzywy pyszną, kwaskowatą zupę.


Zdjęcia: Matthew Feeney/Unsplash

Obserwuj
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Gość Furia
21-08-2022 09:24
Brak w mg lub % zapotrzebowania w organiźmie człowieka jaki uzupełnia pokrzywa: susz i świeża oraz w herbacie a także w zupie jak również w innych możliwych sposobach jej przetwarzania
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści