Został Ci lampion z dyni po Halloween? Nie wyrzucaj! Zrób zupę na Wszystkich Świętych

Z dyniowego lampionu wyczarujesz pyszną zupę

Dekoracja z dyni ma swoje pięć minut. A potem? Szkoda ją wyrzucić, skoro może trafić na talerz!

Posłuchaj
00:00
1

Już po Halloween? Co zrobisz z dynią?

Jesienne wieczory rozświetlone migoczącym światłem dyniowego lampionu to klasyka. Ale co dalej? Po kilku dniach taka dekoracja traci urok, zaczyna się marszczyć, pleśnieć, a w końcu ląduje w śmieciach. Czy naprawdę musi tak skończyć? Nie! Jeśli dynia jest jeszcze świeża i nie nosi śladów zepsucia – zrób z niej coś smacznego. Jesień przecież kocha zupy, a zupa dyniowa to kulinarny hit tej pory roku.

Zanim wyrzucisz – sprawdź, czy się jeszcze nadaje

Nie każda dynia-lampion nadaje się do zjedzenia, ale jeśli została zrobiona na świeżo i nie stała zbyt długo na mrozie czy w wilgoci, to jej miąższ wciąż może być w świetnej formie. Sprawdź, czy dynia nie ma oznak pleśni, nie pachnie kwaśno i nie jest miękka jak gąbka. Jeśli wygląda i pachnie normalnie – działaj! Lepiej zrobić zupę dziś niż żałować jutro.

Gotujesz? Będzie pachniało całą jesienią

Nie musisz być mistrzem kuchni, by wyczarować coś pysznego. Zupa dyniowa z lampionu to szybki i rozgrzewający klasyk, który można przygotować nawet między jednym a drugim jesiennym serialem.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Przepis na błyskawiczną zupę dyniową
Fot. Iryna / Adobe Stock
Halloween minęło, ale dynię możesz wykorzystać i zjeść. Zamiast bezmyślnie wyrzucać ją na śmietnik, warto dać jej jeszcze jedną szansę. Ciepła zupa rozgrzeje nie tylko ciało, ale i sumienie – bo nic się nie zmarnowało.

Przepis na błyskawiczną zupę dyniową

  • Obierz dynię, usuń skórkę i pestki, pokrój miąższ w kostkę.

  • Podsmaż na odrobinie oliwy posiekaną cebulę i czosnek (1 ząbek wystarczy).

  • Dorzuć dynię, zalej bulionem warzywnym (ok. 1 litr) i gotuj do miękkości (15–20 minut).

  • Zblenduj całość na krem, dopraw solą, pieprzem, odrobiną imbiru i szczyptą gałki muszkatołowej.

  • Dla chętnych: dodaj odrobinę śmietanki lub mleczka kokosowego i posyp uprażonymi pestkami dyni.

Efekt? Aromatyczna, gładka zupa z nutką jesiennego ciepła. Idealna na kolację, lunch, a nawet na następny dzień do pracy.

A jeśli już się nie da uratować…

Zdarza się, że dynia-lampion przeżyła swoje i nie nadaje się już do kuchni. Wtedy też nie wrzucaj jej po prostu do kosza. Świetnie sprawdzi się w kompostowniku – doda masie kompostowej cennych składników i wróci do ogrodu jako nawóz. To sposób na zero waste w ogrodniczym stylu!

Ale uwaga – nie wyrzucaj dyni do lasu ani na łąki. Choć może się wydawać, że dzikie zwierzęta z chęcią ją zjedzą, to w rzeczywistości dynia nie jest dla nich odpowiednim pokarmem. Może zaszkodzić, a poza tym – przyzwyczajanie dzikiej fauny do ludzkiego jedzenia to naprawdę kiepski pomysł.

Zdjęcie tytułowe: boophotography / Adobe Stock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje