Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest uprawiane od tysiącleci.

Roślina ma płożące pędy, których długość może dochodzić do 10 m. Liście są niezwykle duże i klapowate. Kwiaty dyń są rozdzielnopłciowe – żeńskie wyrastają pojedynczo są duże i żółte, a męskie, niepozorne pojawiają się pęczkami w kątach liści.

Owoc rośliny – nazywany potocznie po prostu dynią, to jagoda fałszywa. W zależności od odmiany może się ona różnić kształtem, kolorem i wielkością. Zwykle osiągają one wagę 40-60 kg!

Wymagania i zastosowanie

Dynia olbrzymia jest dość wymagająca. Po pierwsze należy do roślin ciepłolubnych i przez cały okres wegetacyjny potrzebuje dużo słońca. Pod względem warunków glebowych i wodnych również jest wybredna – należy jej zapewnić podłoże żyzne, bogate w składniki pokarmowe, przepuszczalne i wilgotne.

Roślina świetnie reaguje na nawozy organiczne takie jak gnojowica, ale oczywiście można stosować nawozy mineralne.

Zastosowanie

Dynia olbrzymia jest uprawiana jako warzywo jadalne, a hodowcy od wielu lat prześcigają się w tym, kto wyhoduje największy okaz (największa, udokumentowana w roku 1993 dynia miała wagę... 379 kg!).

Oprócz owoców, można jeść także kwiaty dyni – dodaje się je do sałatek jak też smaży w cieście (np. naleśnikowym).

Dynia na Halloween

Jesienne dekoracje wykorzystujące dynie są bardzo popularne na całym świecie, a dyniowe lampy stawiane w ogrodach z okazji Halloween to niezastąpiony element pop kultury zza oceanu, który w ostatnich latach coraz wyraźniej zmienia charakter Wigilii Wszystkich Świętych.

Zdjęcia: anncapictures, Hans Braxmeier, S B, congerdesign/Pixabay