Dynia warzywnym symbolem jesieni! Zdrowa, pyszna i ozdobna

Dynia symbolem jesieni moc warzyw, fot. Tobikoz - Pixabay

Dynia stała się niezaprzeczalnym, warzywnym symbolem jesieni, a jej popularność wydaje się z roku na rok wzrastać. Dodatkowo Polska okazuje się być bardzo ważnym graczem w "dyniowym przemyśle" Europy!

Dowiedz się wielu ciekawostek o dyni oraz natchnij się na pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Bo w dyni tkwi moc!

Posłuchaj
00:00
2

Moc Polskiej Dyni!

Dynia to niezaprzeczalny warzywny symbol jesieni. Jej liczne odmiany cieszą oko konsumentowi i rozbudzają emocje działkowców stających w szranki dyniowej rywalizacji na największy okaz. Ci ostatni naprawdę mają się czym pochwalić, bo największa wyhodowana w naszym kraju dynia miała 870 kg i została zaprezentowana w 2019 roku podczas Dolnośląskiego Festiwalu Dyni.

W zasadzie nieważne, czy dynia jest mała, czy duża. We wszystkich formach i odmianach jest to warzywo o licznych właściwościach prozdrowotnych i pokaźnym potencjale kulinarnym.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Polska dynia w Europie

Od kilkunastu lat rozpoznawalność dyni wzrosła za sprawą mody na wycinanie lampionów, a Halloween skutecznie przyczyniło się do jej promocji oraz zwiększenia produkcji. Według Eurostatu około 88% dyń wyprodukowanych w całej Europie w 2021 roku pochodzi z 5 państw, a Polska znajduje się na pierwszym miejscu produkując 289 600 ton. Kolejne państwa to Francja – 221 980 ton, Hiszpania – 151 620 ton, Portugalia – 126 590 ton oraz Niemcy – 99 080 ton.

Dlaczego warto wprowadzić dynię do naszej kuchni?

Dynia w każdej kuchni

W restauracyjnych kartach pojawiają się już nie tylko kremy z dyni, ale cała gama wariacji na temat tego warzywa. Delektować się można pierożkami ravioli z dynią i ricottą, risottem z dyni, dyniowym chlebkiem czy lodami. Mus dyniowy wchodzi w skład ciasta na pączki, babeczek, hummusów czy smoothies.

Wspominając napoje z dodatkiem dyni, nie można pominąć modnego dyniowego latte, niekonwencjonalnego chai latte czy wegańskiej dyniowej gorącej czekolady.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Niecodziennym wykorzystaniem tego warzywa może być pyszny krem migdałowo-dyniowy do smarowania pieczywa czy jako nadzienie do ciast.

Tych, którzy mają gofrownicę, dynia zaskoczy chrupiącymi goframi. Świetnie połączą się one z sezonowymi owocami, odrobiną syropu klonowego i cynamonu. Ci zaś, którzy nie mają takiego urządzenia, mogą takie ciasto usmażyć na patelni i delektować się puszystymi dyniowymi placuszkami z ulubionymi dodatkami.

Na chętnych do eksperymentowania tradycjonalistów czeka dyniowa nocna owsianka.

Nasz sklep ogrodniczy ▶ Szukasz produktów do ogrodu i pielęgnacji roślin? Sprawdź nasze nowości i promocjePrezent do każdego zamówienia!

Purée z pieczonej dyni zmieszane z jogurtem naturalnym, mlekiem lub napojem roślinnym z odrobiną cynamonu lub imbiru, połączone z płatkami owsianymi po nocy w lodówce zaskoczy niecodziennym smakiem i konsystencją pysznego śniadania. Dla zabieganych: purée z dyni wystarczy doprawić śmietaną, przyprawami i podać z makaronem. Całość oprószyć tartym parmezanem i odrobiną natki. Pożywne danie obiadowe dla całej rodziny gotowe w kwadrans.

Dynia nie ma sobie równych jako główny składnik rozgrzewających dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z papryką, cebulą, fasolą czy pomidorami. Gorący, ostro przyprawiony dyniowy gulasz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.

Dynia to nie tylko miąższ

To, co najcenniejsze w dyni, ukryte jest nie tylko w miąższu, ale przede wszystkim w jadalnych pestkach. Uprażone i wyłuskane będą stanowiły osobną przekąskę lub dodatek do dań z dyni, pieczywa czy hummusów. Z nich też tłoczy się olej o charakterystycznym intensywnym smaku i ciemnozielonej barwie. Ze względu na te walory szefowie kuchni cenią olej dyniowy jako element wyszukanych dań.

Dynia na dobry początek

Dynia jest warzywem o łagodnym, słodkawym smaku, miękkiej konsystencji i niskim potencjale uczulającym. Dlatego stała się jednym z pierwszych preferowanych warzyw przy rozszerzaniu diety niemowląt. Maluchy zazwyczaj bez oporów akceptują jej smak i konsystencję, pałaszując dynię gotowaną, pieczoną czy jako dodatek do dań obiadowych na późniejszym etapie rozwoju.

Eksperci radzą, by jako pierwsze do diety dzieci włączyć lokalne warzywa sezonowe, takie jak marchew, brokuły, kalafiory czy ziemniaki. Pozwala to na poznanie i akceptację korzystnych dla zdrowia produktów oraz wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych u młodych konsumentów.

Rodzice, którzy zakupili dynię z myślą o dziecku, mogą bez przeszkód wykorzystać pozostałą część warzywa w formie „dorosłych” dań bez obawy, że przez kilka dni będą jeść mdłą papkę. Dynia doskonale chłonie smaki i zapachy przypraw i dodatków – zarówno tych pikantnych, słonych, jak i słodkich. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia kulinarna.


2022-11-03
Tekst: materiały prasowe, zdjęcia tytułowe: Tobikoz/Pixabay, Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane rośliny

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Dynia Hokkaido Cucurbita maxima Hokkaido

Dynia olbrzymia Cucurbita maxima

Powiązane artykuły
STIHL Media Day 2025 – 100 lat tradycji, matrix i nowości. Co ciekawego widzieliśmy i co może Wam się przydać w ogrodzie?
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Przeczytaj także
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania wrzosów? Jak pielęgnować wrzosy, by kwitły obficie? Co robić, a czego nie? Jak założyć wrzosowisko w ogrodzie? Co posadzić? Nie tylko wrzosy! Co posadzić w doniczce razem z wrzosami? Doradzamy, jak stworzyć piękne kompozycje
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy sadzić wiele cebulek kwiatowych – od tulipanów po irysy (kosaćce). Wybieramy miejsca słoneczne i zaciszne.
Przeczytaj także
10+ kwiatów cebulowych, które sadzimy jesienią Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Dlaczego jesienią sadzimy wiosenne gatunki cebulowe Te proste kroki zapewnią Ci morze kwiatów! Sprawdź, jak sadzić cebulki
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery