Przepis na zupę dyniowo-jabłkową
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 3 jabłka
- 2 litry bulionu warzywnego
- 100 g słonecznika łuskanego
- 100 g pestek dyni
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- biała część pora
- łyżeczka curry
- łyżeczka chilli
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
- Pół szklanki łuskanego słonecznika zalewamy wrzątkiem.
- Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na maśle do zeszklenia.
- Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki dynię, podobnie marchew, pietruszkę, seler i por.
- Dodajemy do warzyw jabłka – obrane i pokrojone w kostkę.
- Często mieszamy do momentu, aż jabłko zacznie się rozpadać.
- Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz chilli i gotujemy wszystko do miękkości.
- Odlewamy wodę z pestek słonecznika i dodajemy je do garnka.
- Całość blendujemy na gładko.
- Podajemy w półmiskach przyozdabiając śmietaną, pestkami dyni i słonecznika oraz natką pietruszki
Gotowe!
Źródło: Bakalland