Zupa krem dyniowo-jabłkowa – pyszna i sycąca!

zupa krem z dyni fot. Bakalland

Zupa krem to najlepszy i najłatwiejszy sposób na wykorzystanie dyni z ogródka. Dodatek soczystych jabłek i nasion doda jej wyrazistości. Zobacz, jak łatwo zrobisz pyszną i sycącą zupę, którą pokocha Twoja rodzina.

Posłuchaj
00:00
30

Przepis na zupę dyniowo-jabłkową

Składniki:

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przygotowanie:

  1. Pół szklanki łuskanego słonecznika zalewamy wrzątkiem.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na maśle do zeszklenia.
  3. Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki dynię, podobnie marchew, pietruszkę, seler i por.
  4. Dodajemy do warzyw jabłka – obrane i pokrojone w kostkę.
  5. Często mieszamy do momentu, aż jabłko zacznie się rozpadać.
  6. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz chilli i gotujemy wszystko do miękkości.
  7. Odlewamy wodę z pestek słonecznika i dodajemy je do garnka.
  8. Całość blendujemy na gładko.
  9. Podajemy w półmiskach przyozdabiając śmietaną, pestkami dyni i słonecznika oraz natką pietruszki

Gotowe!

Źródło: Bakalland


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Urządzenia akumulatorowe Oleo-Mac 56 V – mocna alternatywa dla maszyn spalinowych
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści