Dynia – wartości odżywcze
Dynia (Cucurbita) jest nie tylko ozdobą ogrodu, ale przede wszystkim źródłem witamin z grupy B oraz karotenu, a także silnych antyoksydantów, czyli witamin A, C i E, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, wygląd skóry oraz przeciwdziałają procesom starzenia.
Dodatkowo dynia zawiera wapń, magnez, selen, potas, cynk, kwas foliowy i niacynę. Najlepiej wybierać dynie mocno dojrzałą o intensywnej, pomarańczowej barwie, która zawiera większe ilości korzystnych dla zdrowia składników pokarmowych.
Właściwości zdrowotne dyni
Bogactwo różnorodnych witamin i składników mineralnych sprawia, że dynia ma silne działanie prozdrowotne, dlatego warto ją wykorzystywać i stosować w codziennym żywieniu. Dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, pomagając ograniczyć objawy infekcji i wspomagając walkę z procesami zapalnymi.
Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna, a 100 g produktu dostarcza jedynie 49 kcal, mimo że jest to warzywo niezwykle sycące. To sprawia, że dynia doskonale sprawdzi się również podczas odchudzania.
Spożywanie dyni świetnie wpływa również na stan skóry, gdyż dostarcza ona dużą ilość wody oraz witaminy E nazywanej witaminą młodości, która w połączeniu z witaminami C i A również znajdującymi się w tym wspaniałym warzywie pomaga walczyć ze zmarszczkami. Witaminy wraz z karotenem sprawiają, że skóra jest nawilżona, pełna blasku i wygląda świeżo oraz zdrowo.
Dynia w diecie łatwostrawnej
Dynia polecana jest szczególnie osobom, które powinny stosować dietę łatwostrawną, a więc przy różnorodnych schorzeniach układu pokarmowego (zapalenia trzustki, wrzody żołądka, nadkwasota żołądka, stany zapalne jelit), biegunkach, infekcjach z wysoką gorączką (np. grypa) i w trakcie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.
Dynia w diecie malucha
Dlaczego warto podawać potrawy z dyni nawet małym dzieciom? Dynia jest bardzo delikatnym warzywem o łagodnym smak. Może być jednym z pierwszych produktów, jakie poda się maluchowi w trakcie rozszerzania diety, a ryzyko wystąpienia jakichkolwiek niepożądanych reakcji jest bliskie zeru.
Dodatkowo dzięki przyjemnej konsystencji i ciekawej barwie większość dzieci chętnie spożywa dynię w formie purée, przecieru lub zupki. To również bardzo wdzięczne warzywo do przygotowywania pierwszych wieloskładnikowych posiłków dziecka i dostarczenia drogocennych składników pokarmowych.
Przeciwwskazania do spożywania dyni
Dynia ma wysoki indeks glikemiczny (IG), który wynosi aż 75. To oznacza, że nie powinny jej spożywać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a więc chorujące na cukrzycę typu 1 i 2, insulinooporność, ani osoby o zbyt wysokim poziomie glukozy na czczo, nawet jeśli nie została jeszcze zdiagnozowana cukrzyca.
Warto jednak pamiętać, że połączenie produktu o wysokim IG z produktami o niskim IG sprawia, że ładunek glikemiczny potrawy jest niski lub średni, nie wpływając negatywnie na poziom glukozy we krwi. Dlatego dynię warto łączyć z produktami białkowymi (chude mięsa i produkty mleczne, suche nasiona roślin strączkowych) oraz z tłuszczami roślinnymi (pestki, nasiona, oleje, orzechy), co pomaga obniżyć IG.
Walory smakowe dyni
Smak i możliwości wykorzystania dyni różnią się w zależności od odmiany, a poszczególne gatunki dyni mogą mieć różny kolor, wygląd i wielkość. Przykładowo dynia hokkaido waży około 1-2 kilogramów, a najcięższe dynie są odmiany zwyczajnej i olbrzymiej – dynia rekordzistka ważyła 1190 kg!
Dynia zwyczajna – najpopularniejsza w Polsce, okrągła o dużych, pomarańczowych owocach, ważących kilka – kilkanaście kilogramów. Ma łagodny, delikatny smak, doskonale sprawdza się do dań wytrawnych np. zup krem.
Dynia Hokkaido – okrągła i pomarańczowa, ważąca około 1-2 kg. Ma jadalną skórkę, ale pestki nie nadają się do spożycia, słodka i bardzo mączysta, dzięki czemu jest doskonała do robienia ciast.
Dynia piżmowa – ma gruszkowaty kształt i jasnopomarańczową barwę. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i dużą ilością miąższu. Można ją wszechstronnie wykorzystywać do dań wytrawnych i słodkich.
Dynia makaronowa – owalny kształt i jasna żółto–pomarańczowa barwa. Swą nazwę wzięła od tego, że po upieczeniu miąższ dzieli się na nitki. Może stanowić świetny, warzywny zamiennik makaronu. Łatwa w przygotowaniu.
Dynia japońska – zielona skórka i pomarańczowy miąższ. Ta dynia jest bardzo słodka i ma miąższ o gładkiej konsystencji, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywana do ciast i deserów.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Ji-yeon Yun/Pixabay