Dynia – na co pomaga i dlaczego warto ją jeść?

dynia na co pomaga i dlaczego warto ją jeść fot. Ji-yeon Yun Pixabay

Dynia to wspaniałe, jesienne warzywo znane głównie w Ameryce Środkowej skąd pochodzi, ale zyskujące coraz większą popularność również w Polsce. Mnóstwo składników odżywczych oraz walory smakowe sprawiają, że dynie można wszechstronnie wykorzystać w swojej kuchni, wzbogacając ją i czyniąc codzienne żywienie zdrowszym.

Jakie korzyści przynosi jedzenie dyni i komu jest szczególnie polecana?

Posłuchaj
00:00
49
Spis treści
Jakie wartości odżywcze ma dynia? Właściwości zdrowotne dyni Dynia w diecie łatwostrawnej Dynia w diecie malucha Przeciwwskazania do spożywania dyni Walory smakowe dyni

Dynia – wartości odżywcze

Dynia (Cucurbita) jest nie tylko ozdobą ogrodu, ale przede wszystkim źródłem witamin z grupy B oraz karotenu, a także silnych antyoksydantów, czyli witamin A, C i E, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, wygląd skóry oraz przeciwdziałają procesom starzenia.

Dodatkowo dynia zawiera wapń, magnez, selen, potas, cynk, kwas foliowy i niacynę. Najlepiej wybierać dynie mocno dojrzałą o intensywnej, pomarańczowej barwie, która zawiera większe ilości korzystnych dla zdrowia składników pokarmowych.

Właściwości zdrowotne dyni

Bogactwo różnorodnych witamin i składników mineralnych sprawia, że dynia ma silne działanie prozdrowotne, dlatego warto ją wykorzystywać i stosować w codziennym żywieniu. Dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, pomagając ograniczyć objawy infekcji i wspomagając walkę z procesami zapalnymi.

Wspiera naturalne działanie układu odpornościowego, a także wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Niektóre badania sugerują również korzystny wpływ dyni na profilaktykę nowotworową.

Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna, a 100 g produktu dostarcza jedynie 49 kcal, mimo że jest to warzywo niezwykle sycące. To sprawia, że dynia doskonale sprawdzi się również podczas odchudzania.

Spożywanie dyni świetnie wpływa również na stan skóry, gdyż dostarcza ona dużą ilość wody oraz witaminy E nazywanej witaminą młodości, która w połączeniu z witaminami C i A również znajdującymi się w tym wspaniałym warzywie pomaga walczyć ze zmarszczkami. Witaminy wraz z karotenem sprawiają, że skóra jest nawilżona, pełna blasku i wygląda świeżo oraz zdrowo.

Dynia w diecie łatwostrawnej

Dynia polecana jest szczególnie osobom, które powinny stosować dietę łatwostrawną, a więc przy różnorodnych schorzeniach układu pokarmowego (zapalenia trzustki, wrzody żołądka, nadkwasota żołądka, stany zapalne jelit), biegunkach, infekcjach z wysoką gorączką (np. grypa) i w trakcie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.

Dynia zawiera małe ilości błonnika i spożywa się ją bez pestek, co sprawia, że nie podrażnia, ani nie obciąża układu pokarmowego, co sprzyja szybszemu zdrowieniu zmienionego chorobowo narządu.

Dynia w diecie malucha

Dlaczego warto podawać potrawy z dyni nawet małym dzieciom? Dynia jest bardzo delikatnym warzywem o łagodnym smak. Może być jednym z pierwszych produktów, jakie poda się maluchowi w trakcie rozszerzania diety, a ryzyko wystąpienia jakichkolwiek niepożądanych reakcji jest bliskie zeru.

Dodatkowo dzięki przyjemnej konsystencji i ciekawej barwie większość dzieci chętnie spożywa dynię w formie purée, przecieru lub zupki. To również bardzo wdzięczne warzywo do przygotowywania pierwszych wieloskładnikowych posiłków dziecka i dostarczenia drogocennych składników pokarmowych.

Przeciwwskazania do spożywania dyni

Dynia ma wysoki indeks glikemiczny (IG), który wynosi aż 75. To oznacza, że nie powinny jej spożywać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a więc chorujące na cukrzycę typu 1 i 2, insulinooporność, ani osoby o zbyt wysokim poziomie glukozy na czczo, nawet jeśli nie została jeszcze zdiagnozowana cukrzyca.

Warto jednak pamiętać, że połączenie produktu o wysokim IG z produktami o niskim IG sprawia, że ładunek glikemiczny potrawy jest niski lub średni, nie wpływając negatywnie na poziom glukozy we krwi. Dlatego dynię warto łączyć z produktami białkowymi (chude mięsa i produkty mleczne, suche nasiona roślin strączkowych) oraz z tłuszczami roślinnymi (pestki, nasiona, oleje, orzechy), co pomaga obniżyć IG.

dynia na co pomaga i dlaczego warto ją jeść fot. Couleur Pixabay
Fot. Couleur/Pixabay
W kuchni możemy wykorzystywać nie tylko miąższ dyni, ale także jej smaczne pestki

Walory smakowe dyni

Smak i możliwości wykorzystania dyni różnią się w zależności od odmiany, a poszczególne gatunki dyni mogą mieć różny kolor, wygląd i wielkość. Przykładowo dynia hokkaido waży około 1-2 kilogramów, a najcięższe dynie są odmiany zwyczajnej i olbrzymiej – dynia rekordzistka ważyła 1190 kg!

Dynia zwyczajna – najpopularniejsza w Polsce, okrągła o dużych, pomarańczowych owocach, ważących kilka – kilkanaście kilogramów. Ma łagodny, delikatny smak, doskonale sprawdza się do dań wytrawnych np. zup krem.

Dynia Hokkaido – okrągła i pomarańczowa, ważąca około 1-2 kg. Ma jadalną skórkę, ale pestki nie nadają się do spożycia, słodka i bardzo mączysta, dzięki czemu jest doskonała do robienia ciast.

Dynia piżmowa – ma gruszkowaty kształt i jasnopomarańczową barwę. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i dużą ilością miąższu. Można ją wszechstronnie wykorzystywać do dań wytrawnych i słodkich.

Dynia makaronowa – owalny kształt i jasna żółto–pomarańczowa barwa. Swą nazwę wzięła od tego, że po upieczeniu miąższ dzieli się na nitki. Może stanowić świetny, warzywny zamiennik makaronu. Łatwa w przygotowaniu.

Dynia japońska – zielona skórka i pomarańczowy miąższ. Ta dynia jest bardzo słodka i ma miąższ o gładkiej konsystencji, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywana do ciast i deserów.

Dynie to łatwe w przygotowaniu pyszne warzywa o wielu właściwościach zdrowotnych. Warto je więc wykorzystywać w swojej kuchni, łącząc z innymi produktami, aby wzbogacić swoją dietę w witaminy (A, C, E) oraz składniki mineralne (m.in. wapń, selen i cynk). Zalecane są w diecie łatwostrawnej oraz podczas odchudzania i doskonale sprawdza się w trakcie rozszerzania diety malucha.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Ji-yeon Yun/Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dynia Hokkaido Cucurbita maxima Hokkaido

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Dynia olbrzymia Cucurbita maxima

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści