Dynia ozdobna – popularne odmiany

dynie ozdobne - różne odmiany fot. Alexas_Fotos - Pixabay

Dynia ozdobna może być wykorzystywana jako roślina ozdobna i jadalna (w zależności od odmiany). Mniejsza i bardziej oryginalna od dyni jadalnej dostarczy wizualnych i kulinarnych wrażeń.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
15

Małe dynie ozdobne przyciągają wzrok kolorem i kształtem!

Owoce dyni ozdobnej uważane są za niejadalne, jednak wszelkie odmiany wywodzą się od dyni zwyczajnej lub olbrzymiej – dynie te uprawiane są jako warzywa jadalne. Fantazyjne o różnorodnych kształtach i kolorach dynie ozdobne cieszą oczy feerią barw. Zasadzone w ogródku przydomowym lub na balkonie nadadzą nowego wyglądu i koloru.

Dynie ozdobne są zazwyczaj bardziej twarde od swoich jadalnych kuzynów. Odznaczają się też wyższą odpornością na uszkodzenia i warunki atmosferyczne – mogą być przechowywane przez długi czas w temperaturze pokojowej. Owoce zawierają mało miąższu – skórka i miąższ są bardziej twarde, jednak nie są trujące i po odpowiednim przygotowaniu mogą być spożywane.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Odmiany dyni ozdobnej

Dynia ozdobna 'Mini Red Turban' – mała pomarańczowo-biała ozdobna dynia w kształcie „tureckiego turbanu”. Dynia ma aromatyczny jadalny miąższ i średnio twardą skórę. Dynia może być przechowywana w temperaturze pokojowej do 12 miesięcy. Kup nasiona w naszym sklepie

Dynia ozdobna 'Autumn Wings' – jednoroczna ozdobna roślina okrywowa o oryginalnych w kształcie i kolorze owocach. Dynia polecana jest do obsadzania tarasów, altan oraz jako roślina okrywowa. Kup nasiona w naszym sklepie

Dynia ozdobna 'Sweet Dumping' – oryginalne ozdobne owoce są w pełni jadalne – idealnie nadają się faszerowania i zapiekania. Roślina może być wykorzystywana jako pnącze do obsadzania altan, tarasów itp. Zielone liści i długie pnącza szybko zaczepiają się barierki, podpory i ściany tworząc dekoracyjną „zieloną ścianę”. Owoce mają lekko słodki smak i oryginalny wygląd – kremowo biała skóra pokryta jest zielonymi prążkami, paskami i plamkami. Temperatura zapiekania nie ma wpływu na wygląd skórki – dynia idealne nadaje się różnego rodzaju jadalnych kompozycji ozdobnych.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Alexas_Fotos / Pixabay
G.T.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Dynia olbrzymia Cucurbita maxima

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści