Miejsce i gleba do wysiewu dyni
Dynie są roślinami ciepłolubnymi i potrzebują światła, aby ładnie się wybarwiać i budować duże owoce, dlatego najlepiej wybrać do ich uprawy stanowisko w pełni nasłonecznione.
Zazwyczaj do uprawy dyni wystarczy przeciętna ogrodowa gleba, ale dla optymalnego wzrostu lepiej zapewnić jej żyzne, zasobne w składniki pokarmowe (głównie azot) podłoże. W tym celu przed uprawą dyni (np. jesienią poprzedniego roku) warto przekopać glebę, najlepiej wzbogacając ją nawozem organicznym, np. kompostem lub obornikiem. Na glebie słabszej, piaszczystej dynia rośnie słabo i wykształca niewielkie owoce. Idealne podłoże dla dyni powinno mieć także odpowiedni odczyn, czyli zbliżony do obojętnego (pH 6-7).
Należy także wziąć pod uwagę, że dynia rośnie szybko i osiąga duże rozmiary, a przy tym tworzy pokładające esie długie pędy – nawet do kilku metrów długości. Z tego względu należy przewidzieć do uprawy tych warzyw odpowiednią przestrzeń – około 1m² na jedną roślinę.
Jak i kiedy wysiewać dynię w ogrodzie?
Kiedy?
Najczęstszą i najprostszą metodą uprawy dyni w ogrodzie lub na działce jest wysiew nasion bezpośrednio do gruntu. Trzeba jednak zrobić to koniecznie, najwcześniej w drugiej połowie maja (najlepiej do końca miesiąca), czyli po tzw. Zimnej Zośce (15 maja), ponieważ dynia nie toleruje niskich temperatur i najmniejszy przymrozek zniszczy uprawę.
Można także zrobić wcześniej (kwiecień) rozsadę dyni pod osłonami, czyli wysiać nasiona w osobnych doniczkach lub skrzynkach, w ciepłym pomieszczeniu i po wschodach, posadzić młode dynie na grządce w ogrodzie po 15 maja (do początku czerwca).
Jak?
- Nasiona siejemy pojedynczo lub po dwie sztuki w oddzielnych dołkach (w doniczkach, rzędach lub nieregularnie na grządce).
- Nasiona umieszczamy na głębokości około 3 cm, a następnie przysypujemy ziemią, lekko ugniatamy i podlewamy.
- Po wschodach, kiedy wzejdą dwa nasiona, pozostawia się zazwyczaj tylko silniejszą siewkę, a słabszą usuwa.
W sprzedaży można znaleźć nasiona bardzo różnych gatunków i odmian dyni, zarówno uprawianych do spożycia, jak i ozdobnych, np. dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, czy dynia piżmowa i wiele innych. Sposób ich wysiewu i uprawy jest zwykle bardzo podobny i potrzebują zbliżonych warunków.
Idealne warunki do kiełkowania nasion dyni
Optymalne warunki do szybkiego kiełkowania dyni, to przede wszystkim właściwa temperatura, która powinna wynosić 20-24 °C (minimum do kiełkowania nasion to 8°). Jeśli zapewnimy wysianym nasionom także regularne, ale umiarkowane nawadnianie, wykiełkują po około tygodniu lub dwóch. Jeżeli przełom maja i czerwca jest chłodniejszy, wschody mogą się nieco przedłużyć i jest to normalne. Po wschodach nasion i w trakcie sezonu, należy regularnie nawadniać rośliny (szczególnie w czasie upałów), a także odchwaszczać i spulchniać glebę wokół roślin.
WAŻNE! Warto pamiętać, że dynie nie lubią przenoszenia i przesadzania, dlatego trzeba dobrze wybrać docelowe miejsce uprawy. Ponadto, nie należy planować wysiewu i uprawy obok dyni warzyw blisko z nią spokrewnionych (z rodziny dyniowatych), np. cukinii, ogórków, patisonów, czy arbuzów. Chodzi o to, by unikać rozprzestrzeniania się tych samych chorób i szkodników, atakujących daną grupę roślin.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: byrev/Pixabay