Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
68
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

WARZYWA DYNIOWATE: ogórek, dynia, cukinia, patison, melon, arbuz

Warzywa dyniowate są bardzo popularne w przydomowych warzywnikach. Najczęściej spotyka się ogórek, dynię oraz cukinię. W przydomowej szklarni można uprawiać także melony i arbuzy. Dowiedz się jakie wymagania mają te rośliny.

 

Uprawa warzyw dyniowatych w ogrodzie

Warzywa dyniowate należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Odznaczają się długimi łodygami, które płożą się lub wspinają za pomocą pędów bocznych przekształconych w wąsy.

Najczęściej uprawianymi warzywami dyniowatymi są ogórek, dynia oraz cukinia. Melon oraz arbuz są uprawiane znacznie rzadziej, gdyż wymagają uprawy pod osłonami. Bardzo rzadko w domowych warzywnikach pojawia się patison.

Częścią jadalną warzyw dyniowatych są owoce, a czasem też nasiona (dynia).

Do warzyw dyniowatych zaliczamy:

Wymagania warzyw dyniowatych

Warzywa dyniowate pochodzą z ciepłych rejonów świata, w związku z czym mają wysokie wymagania cieplne. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami, a reszta warzyw dyniowatych doskonale rośnie w gruncie. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 20 - 28°C. Długotrwałe spadki temperatury do 4°C powodują uszkodzenia roślin.

Spadki temperatury do 0°C powodują całkowite zamieranie roślin!

Warzywa dyniowate: gatunki i uprawa fot. Couleur - Pixabay
Fot. Couleur/Pixabay

Wymagania wodne warzyw dyniowatych są duże, gdyż rośliny te tworzą stosunkowo niewielki system korzeniowy, a tworzą bardzo dużą masę liści i wiele owoców. Należy podlewać je podczas całego okresu wegetacji.

Wszystkie dyniowate mają wysokie wymagania pokarmowe! Powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, a w trakcie sezonu nawożone głównie nawozami mineralnymi. Gleba w ogrodzie powinna dla roślin dyniowatych być zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę. Nie lubią gleb ciężkich i podmokłych.

Płodozmian

Warzywa dyniowate są roślinami jednorocznymi. Nie mają szczególnych preferencji co do przedplonu. Mogą być uprawiane po większości roślin. Nie powinny być uprawiane na tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Dobrym przedplonem dla warzyw dyniowatych jest cebula, sałata oraz rzodkiewka.

Z siewu czy z rozsady?

Rośliny te można uprawiać z siewu (dynia, ogórek, cukinia) lub z rozsady (dynia, ogórek, cukinia, patison, melon, arbuz).

  • Nasiona wysiewa się po majowych przymrozkach – po 15 maja.
  • Rozsadę należy założyć już w kwietniu. Cały czas produkcji rozsady trwa około 5 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność podłoża oraz stałą temperaturę (24-28°C do wschodów, 20-25°C po wschodach w dzień, 16-20°C po wschodach w nocy). Na miejsce stałe rozsadę wysadza się po 15 maja. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami.
Warzywa dyniowate gatunki i uprawa - kolaż
Fot. Susanne Jutzeler, suju-foto, Alexei Hulsov, Pun Kaset, Jacques Tiberi, マサコ アーント/Pixabay

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Rozsadę należy kupować jedynie w sprawdzonych centrach ogrodniczych lub wyprodukować ją samemu. Uprawa rozsady w warunkach domowych nie jest trudna. Nie należy kupować rozsady z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.

Pielęgnacja warzyw dyniowatych

Pielęgnacja warzyw dyniowatych nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Else Siegel/Pixabay

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (16)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Regularnie grabimy liście opadające na trawnik ale też skoszoną trawę, w przeciwnym razie darń może ulec gniciu. Do grabienia skoszonej trawy i liści najlepiej użyć grabi o sprężystych zębach Pamiętajmy też, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2021
Zamów z darmową dostawą do domu!