Uprawa warzyw dyniowatych w ogrodzie
Warzywa dyniowate należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Odznaczają się długimi łodygami, które płożą się lub wspinają za pomocą pędów bocznych przekształconych w wąsy.
Najczęściej uprawianymi warzywami dyniowatymi są ogórek, dynia oraz cukinia. Melon oraz arbuz są uprawiane znacznie rzadziej, gdyż wymagają uprawy pod osłonami. Bardzo rzadko w domowych warzywnikach pojawia się patison.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Do warzyw dyniowatych zaliczamy:
- ogórek siewny (Cucumis sativus),
- dynia olbrzymia (Cucurbita maxima),
- cukinia (Cucurbita pepo convar. giromontiina),
- patison (Cucurbita pepo var. patisoniana),
- melon (Cucumis melo),
- arbuz (kawon) (Citrullus lanatus).
Wymagania warzyw dyniowatych
Warzywa dyniowate pochodzą z ciepłych rejonów świata, w związku z czym mają wysokie wymagania cieplne. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami, a reszta warzyw dyniowatych doskonale rośnie w gruncie. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 20 - 28°C. Długotrwałe spadki temperatury do 4°C powodują uszkodzenia roślin.
Spadki temperatury do 0°C powodują całkowite zamieranie roślin!
Fot. Couleur/Pixabay |
Wymagania wodne warzyw dyniowatych są duże, gdyż rośliny te tworzą stosunkowo niewielki system korzeniowy, a tworzą bardzo dużą masę liści i wiele owoców. Należy podlewać je podczas całego okresu wegetacji.
Wszystkie dyniowate mają wysokie wymagania pokarmowe! Powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, a w trakcie sezonu nawożone głównie nawozami mineralnymi. Gleba w ogrodzie powinna dla roślin dyniowatych być zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę. Nie lubią gleb ciężkich i podmokłych.
Płodozmian
Warzywa dyniowate są roślinami jednorocznymi. Nie mają szczególnych preferencji co do przedplonu. Mogą być uprawiane po większości roślin. Nie powinny być uprawiane na tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Dobrym przedplonem dla warzyw dyniowatych jest cebula, sałata oraz rzodkiewka.
Z siewu czy z rozsady?
Rośliny te można uprawiać z siewu (dynia, ogórek, cukinia) lub z rozsady (dynia, ogórek, cukinia, patison, melon, arbuz).
- Nasiona wysiewa się po majowych przymrozkach – po 15 maja.
- Rozsadę należy założyć już w kwietniu. Cały czas produkcji rozsady trwa około 5 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność podłoża oraz stałą temperaturę (24-28°C do wschodów, 20-25°C po wschodach w dzień, 16-20°C po wschodach w nocy). Na miejsce stałe rozsadę wysadza się po 15 maja. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami.
Fot. Susanne Jutzeler, suju-foto, Alexei Hulsov, Pun Kaset, Jacques Tiberi, マサコ アーント/Pixabay |
Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.
● Polecamy: Projekt ogrodu w 5 minut i to za darmo. Wypróbuj naszą aplikację do projektowania ogrodów online
Rozsadę należy kupować jedynie w sprawdzonych centrach ogrodniczych lub wyprodukować ją samemu. Uprawa rozsady w warunkach domowych nie jest trudna. Nie należy kupować rozsady z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.
Pielęgnacja warzyw dyniowatych
Pielęgnacja warzyw dyniowatych nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Else Siegel/Pixabay