Patison to roślina jednoroczna (odmiana dyni) to rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo jest obecnie uprawiane w wielu krajach na całym świecie. Pionierami w jego popularyzacji są Hiszpanie, którzy przywieźli pierwsze okazy z Ameryki Środkowej w czasie jej podboju.
Warzywo dorasta maks. do 1m wysokości i tworzy krzaczasty pokrój. Kwiaty wyrastają z kątów liści. Roślina ma nietypowy kształt owoców - tworzy karbowane "spodki" w barwie zależnej od odmiany - kremowej, żółtej lub zielonej. Dojrzałe owoce osiągają ponad 20cm średnicy.
Patison jest warzywem łatwym w uprawie, dość opornym na choroby i szkodniki. Roślina najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach i w piaszczysto-gliniastych glebach o dobrej strukturze (ale toleruje również podłoża gorszej klasy). Nasiona sieje się wiosną - na przełomie kwietnia i maja. W drugiej dekadzie maja sadzonki można wysadzić na miejsce stałe w rozstawie min. 100x100cm.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Patison owocuje już po 5-6 tygodniach. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Roślina ma dość duże potrzeby wodne i płytki system korzeniowy, więc szczególnie w czasie suszy należy dostarczyć jej wodę.
Patison zawiera witaminy C, B1, B2, PP, węglowodany i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Młode patisony o średnicy do 7cm są nadają się do konserwowania. Starsze warzywa przygotowuje się podobnie jak cukinie. Mają delikatny smak i są lekkostrawne.