Logo
Logo

Patison (Cucurbita pepo patisoniana)

Patison (Cucurbita pepo patisoniana) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
 
  • Dekoracyjność: owoce
  • Gleba: piaszczysto-gliniasta
  • Owoce: jadalne
  • Pokrój: krzaczkowaty
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: do 1m
  • Okres kwitnienia: VI
  • Kolor owoców: zielone, żółte
  • Wilgotność: gleba wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Patison to roślina jednoroczna (odmiana dyni) to rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo jest obecnie uprawiane w wielu krajach na całym świecie. Pionierami w jego popularyzacji są Hiszpanie, którzy przywieźli pierwsze okazy z Ameryki Środkowej w czasie jej podboju.

    Warzywo dorasta maks. do 1m wysokości i tworzy krzaczasty pokrój. Kwiaty wyrastają z kątów liści. Roślina ma nietypowy kształt owoców - tworzy karbowane "spodki" w barwie zależnej od odmiany - kremowej, żółtej lub zielonej. Dojrzałe owoce osiągają ponad 20cm średnicy.

    Patison jest warzywem łatwym w uprawie, dość opornym na choroby i szkodniki. Roślina najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach i w piaszczysto-gliniastych glebach o dobrej strukturze (ale toleruje również podłoża gorszej klasy). Nasiona sieje się wiosną - na przełomie kwietnia i maja. W drugiej dekadzie maja sadzonki można wysadzić na miejsce stałe w rozstawie min. 100x100cm.

    Patison owocuje już po 5-6 tygodniach. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Roślina ma dość duże potrzeby wodne i płytki system korzeniowy, więc szczególnie w czasie suszy należy dostarczyć jej wodę.

    Patison zawiera witaminy C, B1, B2, PP, węglowodany i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Młode patisony o średnicy do 7cm są nadają się do konserwowania. Starsze warzywa przygotowuje się podobnie jak cukinie. Mają delikatny smak i są lekkostrawne.

    Powiązane tematy
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl