Patison Cucurbita pepo patisoniana

Patison (Cucurbita pepo patisoniana) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
8
Dekoracyjność: owoce
Gleba: piaszczysto-gliniasta
Owoce: jadalne
Pokrój: krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: owoce
Wysokość: do 1m
Okres kwitnienia: VI
Kolor owoców: zielone, żółte
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Patison to roślina jednoroczna (odmiana dyni) to rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo jest obecnie uprawiane w wielu krajach na całym świecie. Pionierami w jego popularyzacji są Hiszpanie, którzy przywieźli pierwsze okazy z Ameryki Środkowej w czasie jej podboju.

Warzywo dorasta maks. do 1m wysokości i tworzy krzaczasty pokrój. Kwiaty wyrastają z kątów liści. Roślina ma nietypowy kształt owoców - tworzy karbowane "spodki" w barwie zależnej od odmiany - kremowej, żółtej lub zielonej. Dojrzałe owoce osiągają ponad 20cm średnicy.

Patison jest warzywem łatwym w uprawie, dość opornym na choroby i szkodniki. Roślina najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach i w piaszczysto-gliniastych glebach o dobrej strukturze (ale toleruje również podłoża gorszej klasy). Nasiona sieje się wiosną - na przełomie kwietnia i maja. W drugiej dekadzie maja sadzonki można wysadzić na miejsce stałe w rozstawie min. 100x100cm.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Patison owocuje już po 5-6 tygodniach. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Roślina ma dość duże potrzeby wodne i płytki system korzeniowy, więc szczególnie w czasie suszy należy dostarczyć jej wodę.

Patison zawiera witaminy C, B1, B2, PP, węglowodany i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Młode patisony o średnicy do 7cm są nadają się do konserwowania. Starsze warzywa przygotowuje się podobnie jak cukinie. Mają delikatny smak i są lekkostrawne.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści