Cukinia / Kabaczek Cucurbita pepo convar. giromontiina

Cukinia Kabaczek giromontiina, fot. Alex Fox - Pixabay
Cukinia / Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
27
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiaty: duże, lejkowate
Odczyn gleby: obojętna, lekko zasadowa
Owoce: podłużne, owalne, jadalne
Pokrój: płożący, pokładający się, rozłożysty, krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: owoce, kwiaty
Wysokość: 80 cm / długość 3 m
Okres kwitnienia: IV, V
Kolor owoców: zielone, żółte
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Cukinia (Cucurbita pepo convar. giromontiina) to roślina jednoroczna zaliczana do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Jest odmianą botaniczną dyni zwyczajnej i często bywa nazywana kabaczkiem, przy czym warto wiedzieć, że są traktowane jako dwie różne rośliny.

Cukinia i kabaczek pochodzą od dyni zwyczajnej, ale różnią się od siebie pokrojem, dlatego w praktyczne bywają uznawane za dwa różne gatunki. Cukinia ma krzaczasty pokrój i osiąga ok. 60-80 cm wys. i 1 m szerokości. Jej liście duże, mocno powcinane i osadzone na dłuższych ogonkach, wyrastających ze skróconego pędu. Kabaczek to roślina płożąca (czasem pnąca) osiągająca do 3 m długości. Posiada mniejsze, słabiej powcinane liście. Obie rośliny są w całości pokryte szorstkimi włoskami

Cukinia i kabaczek zakwitają w czerwcu wytwarzając w kątach liści żółte, kielichowate i jadalne kwiaty, z których latem rozwijają się pękate, wydłużone, mięsiste owoce, pokryte cienką skórką, która może być zielona, żółta lub pomarańczowa (cukinia ma je z reguły dłuższe i smuklejsze). Wewnątrz owocu znajdują się liczne, płaskie, duże nasiona.

Wymagania i uprawa

Wymagania uprawowe cukinii i kabaczka są podobne oraz dość wysokie. Obie rośliny oczekują bardzo ciepłego, zacisznego i słonecznego stanowiska oraz próchniczego, żyznego (najlepiej wzbogaconego kompostem) i stale lekko wilgotnego podłoża. Pod ich uprawę nie nadają się gleby zimne, ciężkie i mokre, a także stanowiska po innych dyniowatych (płodozmian).

W naszym klimacie rośliny uprawia się najczęściej z rozsady, przygotowanej wcześniej pod osłonami i wysadzanej na miejsce stałe po minięciu wiosennych przymrozków. W cieplejszych rejonach kraju nasiona można też wysiewać wprost do gruntu (punktowo) po 15 maja.

Rośliny dobrze jest też uprawiać na podłożu wyściółkowanym ciemną włókniną, która zabezpieczy glebę przed wysychaniem i rozwojem chwastów oraz pozwoli jej szybciej się ogrzać.

Zastosowanie

Owoce cukinii i kabaczka są bogate w sole mineralne (min. fosfor, magnez, wapń, potas) i witaminy (min. wit. C). Młode, pokryte są delikatną skórką i można spożywać w całości po krótkim obsmażeniu np. w sałatkach. Z dojrzałych owoców po usunięciu nasion, można przygotowywać rozmaite potrawy gotowane (np. leczo) lub pieczone (nadziewana cukinia).

Warzywa nadają się też do marynowania.

Polecane odmiany

  • Kabaczek: 'Złoty Cepelin', 'Lungo Bianco', 'Long White Bush 2'
  • Cukinia: 'Astra Polka', 'Soraya', 'Atena Polka', 'Goldena'


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Alex Fox, Cornell Frühauf, Antonio Jose Cespedes, Alexey Hulsov/Pixabay

Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści