Logo
Logo
36
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Nawożenie cukinii i dyni – jak i kiedy to robić?

Dynia oraz cukinia należą do rodziny roślin dyniowatych (Cucurbitaceae), do której należą także m.in. ogórek, kabaczek, patison, tykwa, melon i arbuz. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że gleba pod uprawę warzyw dyniowatych powinna musi być żyzna, przepuszczalna i bogata w składniki pokarmowe. Zobacz, więc jak nawozić dynie i cukinie, by doczekać się smacznych plonów!

 

Kiedy nawozić dynię i cukinię?

Do nawożenia dyni i cukinii można używać gotowych nawozów przeznaczonych do zasilania warzyw, które mają zwiększoną zawartość fosforu i potasu, bo tych pierwiastków rośliny dyniowate potrzebują najbardziej, aby wykształcić dorodne owoce. Zwykle składniki pokarmowe w takich nawozach są odpowiednio zbilansowane i są zawarte w łatwej do stosowanie formie – żelów lub emulsji rozpuszczalnych w wodzie lub granulek.

Nawożenie dyni i cukinii najlepiej rozpocząć, kiedy pojawią się zawiązki owoców (od czerwca) i kontynuować, co 7-10 dni aż do sierpnia. Najbardziej intensywnego zasilania nawozami (zawierającymi zwiększone dawki fosforu i potasu) rośliny te potrzebują w lipcu.

Nawożenie organiczne dyni i cukinii

Podobnie, jak w przypadku innych warzyw, do nawożenia cukinii i dyni dobrze jest używać nawozów naturalnych (organicznych). Sprawdzonym sposobem takiego zasilania gleby przed uprawą dyni lub cukinii jest wymieszanie podłoża z kompostem lub obornikiem jesienią poprzedniego roku.

Do nawożenia można używać także innych nawozów organicznych, np. łatwego do stosowania granulowanego obornika albo kompostu lub tzw. gnojówek roślinnych, np. na bazie pokrzywy.

Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe Loraliu/Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu