Faszerowane cukinie, pomidory i bakłażany – pomysł na obiad!

Faszerowane warzywa fot. Barbara Walicka

Jesienią najsmaczniejszymi warzywami są pomidory, cukinie i bakłażany. Dojrzałe i nagrzane słońcem doskonale nadają się do duszenia i pieczenia. To klasyczne trio zwykle w naszych kuchniach występuje w postaci leczo. Jednak ich piękne kształty zachęcają również do faszerowania – zarówno innymi warzywami, ryżem, jak i mięsem.

Posłuchaj
00:00
41

Cukinie, bakłażany i pomidory to warzywa, które dojrzewają latem i jesienią. Cukinie i pomidory z powodzeniem możemy uprawiać w gruncie w warzywnikach. Natomiast bakłażany są ciepłolubne i mają większe wymagania. Dlatego zwykle sadzi się je z rozsady, pod osłonami (w szklarni lub tunelu foliowym). Każdy z tych gatunków ma inny kształt i smak. Po wypełnieniu farszem powstanie kompletne danie obiadowe.

Co zawierają cukinie, pomidory i bakłażany

  • Cukinie – witaminy (C, K, PP, B1), beta-karoten, sole mineralne (potas, żelazo, magnez).
  • Pomidory – witaminy (C, K, E, B1, B2, B3, B6), sole mineralne (potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan), kwas foliowy.
  • Bakłażany – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor), cukry, węglowodany.

Faszerowane warzywa
Fot. Barbara Walicka

  • Cukinie i bakłażany przekroić wzdłuż, a ich miąższ wydrążyć łyżeczką.
  • Podsmażyć połówki na oliwie z oliwek, żeby nie były surowe.
  • W międzyczasie odciąć czapeczki z pomidorów, wydrążyć miąższ łyżeczką, ułożyć pomidory na talerzu przecięciem do dołu, aby pozbyć się soku.
  • Cukinie wypełnić farszem z posiekanych kurków z dodatkiem koperku, śmietany, białego pieprzu odrobiny soli, szczypty cukru i łyżki bułki tartej.
  • Do podpieczonych połówek bakłażanów nałożyć farsz ze startych na grubej tarce, uduszonych na oliwie marchwi, pietruszki, selera doprawionych białym pieprzem, kozieradką, solą i szczyptą cukru.
  • Cukinie i bakłażany po przykryciu folią aluminiową wstawić do piekarnika na 45 minut.
  • Miąższ z cukinii i bakłażanów poddusić na patelni, a gdy zmięknie, dodać to, co wydrążyliśmy z pomidorów; wszystko razem udusić na jednolitą masę. Doprawić łyżką kwaśnej śmietany, pieprzem, solą i cukrem.
  • Pomidory nafaszerować ugotowanym ryżem wymieszanym z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem pieprzu i soli.
  • Ułożyć warzywa w formie do zapiekania, przykryć sosem cukiniowo-bakłażanowo-pomidorowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° C na pół godziny.

Smacznego!

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bakłażan / Psianka podłużna Solanum melongena

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści