Cukinie, bakłażany i pomidory to warzywa, które dojrzewają latem i jesienią. Cukinie i pomidory z powodzeniem możemy uprawiać w gruncie w warzywnikach. Natomiast bakłażany są ciepłolubne i mają większe wymagania. Dlatego zwykle sadzi się je z rozsady, pod osłonami (w szklarni lub tunelu foliowym). Każdy z tych gatunków ma inny kształt i smak. Po wypełnieniu farszem powstanie kompletne danie obiadowe.
Co zawierają cukinie, pomidory i bakłażany
- Cukinie – witaminy (C, K, PP, B1), beta-karoten, sole mineralne (potas, żelazo, magnez).
- Pomidory – witaminy (C, K, E, B1, B2, B3, B6), sole mineralne (potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan), kwas foliowy.
- Bakłażany – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor), cukry, węglowodany.
- Cukinie i bakłażany przekroić wzdłuż, a ich miąższ wydrążyć łyżeczką.
- Podsmażyć połówki na oliwie z oliwek, żeby nie były surowe.
- W międzyczasie odciąć czapeczki z pomidorów, wydrążyć miąższ łyżeczką, ułożyć pomidory na talerzu przecięciem do dołu, aby pozbyć się soku.
- Cukinie wypełnić farszem z posiekanych kurków z dodatkiem koperku, śmietany, białego pieprzu odrobiny soli, szczypty cukru i łyżki bułki tartej.
- Do podpieczonych połówek bakłażanów nałożyć farsz ze startych na grubej tarce, uduszonych na oliwie marchwi, pietruszki, selera doprawionych białym pieprzem, kozieradką, solą i szczyptą cukru.
- Cukinie i bakłażany po przykryciu folią aluminiową wstawić do piekarnika na 45 minut.
- Miąższ z cukinii i bakłażanów poddusić na patelni, a gdy zmięknie, dodać to, co wydrążyliśmy z pomidorów; wszystko razem udusić na jednolitą masę. Doprawić łyżką kwaśnej śmietany, pieprzem, solą i cukrem.
- Pomidory nafaszerować ugotowanym ryżem wymieszanym z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem pieprzu i soli.
- Ułożyć warzywa w formie do zapiekania, przykryć sosem cukiniowo-bakłażanowo-pomidorowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° C na pół godziny.
Smacznego!
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka