Logo
Logo
34
Do góry

Faszerowane cukinie, pomidory i bakłażany

Jesienią najsmaczniejszymi warzywami są pomidory, cukinie i bakłażany. Dojrzałe i nagrzane słońcem doskonale nadają się do duszenia i pieczenia. To klasyczne trio zwykle w naszych kuchniach występuje w postaci leczo. Jednak ich piękne kształty zachęcają również do faszerowania – zarówno innymi warzywami, ryżem, jak i mięsem.

Cukinie, bakłażany i pomidory to warzywa, które dojrzewają latem i jesienią. Cukinie i pomidory z powodzeniem możemy uprawiać w gruncie w warzywnikach. Natomiast bakłażany są ciepłolubne i mają większe wymagania. Dlatego zwykle sadzi się je z rozsady, pod osłonami (w szklarni lub tunelu foliowym). Każdy z tych gatunków ma inny kształt i smak. Po wypełnieniu farszem powstanie kompletne danie obiadowe.

Co zawierają

  • Pomidory – witaminy (C, K, E, B1, B2, B3, B6), sole mineralne (potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan), kwas foliowy.
  • Cukinie – witaminy (C, K, PP, B1), beta-karoten, sole mineralne (potas, żelazo, magnez).
  • Bakłażany – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor), cukry, węglowodany.

Faszerowane warzywa

Fot. Barbara Walicka

  • Cukinie i bakłażany przekroić wzdłuż, a ich miąższ wydrążyć łyżeczką.
  • Podsmażyć połówki na oliwie z oliwek, żeby nie były surowe.
  • W międzyczasie odciąć czapeczki z pomidorów, wydrążyć miąższ łyżeczką, ułożyć pomidory na talerzu przecięciem do dołu, aby pozbyć się soku.
  • Cukinie wypełnić farszem z posiekanych kurków z dodatkiem koperku, śmietany, białego pieprzu odrobiny soli, szczypty cukru i łyżki bułki tartej.
  • Do podpieczonych połówek bakłażanów nałożyć farsz ze startych na grubej tarce, uduszonych na oliwie marchwi, pietruszki, selera doprawionych białym pieprzem, kozieradką, solą i szczyptą cukru.
  • Cukinie i bakłażany po przykryciu folią aluminiową wstawić do piekarnika na 45 minut.
  • Miąższ z cukinii i bakłażanów poddusić na patelni, a gdy zmięknie, dodać to, co wydrążyliśmy z pomidorów; wszystko razem udusić na jednolitą masę. Doprawić łyżką kwaśnej śmietany, pieprzem, solą i cukrem.
  • Pomidory nafaszerować ugotowanym ryżem wymieszanym z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem pieprzu i soli.
  • Ułożyć warzywa w formie do zapiekania, przykryć sosem cukiniowo-bakłażanowo-pomidorowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° C na pół godziny.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!



Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (14)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu