Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
34
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Faszerowane cukinie, pomidory i bakłażany

Jesienią najsmaczniejszymi warzywami są pomidory, cukinie i bakłażany. Dojrzałe i nagrzane słońcem doskonale nadają się do duszenia i pieczenia. To klasyczne trio zwykle w naszych kuchniach występuje w postaci leczo. Jednak ich piękne kształty zachęcają również do faszerowania – zarówno innymi warzywami, ryżem, jak i mięsem.

Cukinie, bakłażany i pomidory to warzywa, które dojrzewają latem i jesienią. Cukinie i pomidory z powodzeniem możemy uprawiać w gruncie w warzywnikach. Natomiast bakłażany są ciepłolubne i mają większe wymagania. Dlatego zwykle sadzi się je z rozsady, pod osłonami (w szklarni lub tunelu foliowym). Każdy z tych gatunków ma inny kształt i smak. Po wypełnieniu farszem powstanie kompletne danie obiadowe.

Co zawierają

  • Pomidory – witaminy (C, K, E, B1, B2, B3, B6), sole mineralne (potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan), kwas foliowy.
  • Cukinie – witaminy (C, K, PP, B1), beta-karoten, sole mineralne (potas, żelazo, magnez).
  • Bakłażany – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor), cukry, węglowodany.

Faszerowane warzywa

Fot. Barbara Walicka

  • Cukinie i bakłażany przekroić wzdłuż, a ich miąższ wydrążyć łyżeczką.
  • Podsmażyć połówki na oliwie z oliwek, żeby nie były surowe.
  • W międzyczasie odciąć czapeczki z pomidorów, wydrążyć miąższ łyżeczką, ułożyć pomidory na talerzu przecięciem do dołu, aby pozbyć się soku.
  • Cukinie wypełnić farszem z posiekanych kurków z dodatkiem koperku, śmietany, białego pieprzu odrobiny soli, szczypty cukru i łyżki bułki tartej.
  • Do podpieczonych połówek bakłażanów nałożyć farsz ze startych na grubej tarce, uduszonych na oliwie marchwi, pietruszki, selera doprawionych białym pieprzem, kozieradką, solą i szczyptą cukru.
  • Cukinie i bakłażany po przykryciu folią aluminiową wstawić do piekarnika na 45 minut.
  • Miąższ z cukinii i bakłażanów poddusić na patelni, a gdy zmięknie, dodać to, co wydrążyliśmy z pomidorów; wszystko razem udusić na jednolitą masę. Doprawić łyżką kwaśnej śmietany, pieprzem, solą i cukrem.
  • Pomidory nafaszerować ugotowanym ryżem wymieszanym z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem pieprzu i soli.
  • Ułożyć warzywa w formie do zapiekania, przykryć sosem cukiniowo-bakłażanowo-pomidorowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° C na pół godziny.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
Twoja strona ogrodu