Faszerowane cukinie, pomidory i bakłażany – pomysł na obiad!

Faszerowane warzywa fot. Barbara Walicka

Jesienią najsmaczniejszymi warzywami są pomidory, cukinie i bakłażany. Dojrzałe i nagrzane słońcem doskonale nadają się do duszenia i pieczenia. To klasyczne trio zwykle w naszych kuchniach występuje w postaci leczo. Jednak ich piękne kształty zachęcają również do faszerowania – zarówno innymi warzywami, ryżem, jak i mięsem.

Posłuchaj
00:00
41

Cukinie, bakłażany i pomidory to warzywa, które dojrzewają latem i jesienią. Cukinie i pomidory z powodzeniem możemy uprawiać w gruncie w warzywnikach. Natomiast bakłażany są ciepłolubne i mają większe wymagania. Dlatego zwykle sadzi się je z rozsady, pod osłonami (w szklarni lub tunelu foliowym). Każdy z tych gatunków ma inny kształt i smak. Po wypełnieniu farszem powstanie kompletne danie obiadowe.

Co zawierają cukinie, pomidory i bakłażany

  • Cukinie – witaminy (C, K, PP, B1), beta-karoten, sole mineralne (potas, żelazo, magnez).
  • Pomidory – witaminy (C, K, E, B1, B2, B3, B6), sole mineralne (potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan), kwas foliowy.
  • Bakłażany – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor), cukry, węglowodany.

Faszerowane warzywa
Fot. Barbara Walicka

  • Cukinie i bakłażany przekroić wzdłuż, a ich miąższ wydrążyć łyżeczką.
  • Podsmażyć połówki na oliwie z oliwek, żeby nie były surowe.
  • W międzyczasie odciąć czapeczki z pomidorów, wydrążyć miąższ łyżeczką, ułożyć pomidory na talerzu przecięciem do dołu, aby pozbyć się soku.
  • Cukinie wypełnić farszem z posiekanych kurków z dodatkiem koperku, śmietany, białego pieprzu odrobiny soli, szczypty cukru i łyżki bułki tartej.
  • Do podpieczonych połówek bakłażanów nałożyć farsz ze startych na grubej tarce, uduszonych na oliwie marchwi, pietruszki, selera doprawionych białym pieprzem, kozieradką, solą i szczyptą cukru.
  • Cukinie i bakłażany po przykryciu folią aluminiową wstawić do piekarnika na 45 minut.
  • Miąższ z cukinii i bakłażanów poddusić na patelni, a gdy zmięknie, dodać to, co wydrążyliśmy z pomidorów; wszystko razem udusić na jednolitą masę. Doprawić łyżką kwaśnej śmietany, pieprzem, solą i cukrem.
  • Pomidory nafaszerować ugotowanym ryżem wymieszanym z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem pieprzu i soli.
  • Ułożyć warzywa w formie do zapiekania, przykryć sosem cukiniowo-bakłażanowo-pomidorowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° C na pół godziny.

Smacznego!

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

To się przyda
Płynny nawóz ekologiczny do pomidorów, ogórków i ziół – 1 l | Target
Płynny nawóz ekologiczny do pomidorów, ogórków i ziół – 1 l | Target
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Nawóz Zdrowy Pomidor, wspomaga zapylanie i odporność – 300 ml
Nawóz Zdrowy Pomidor, wspomaga zapylanie i odporność – 300 ml
Podłoże Domowa Plantacja, Pomidory i Zioła, ziemia – 20 l
Podłoże Domowa Plantacja, Pomidory i Zioła, ziemia – 20 l

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane rośliny

Bakłażan / Psianka podłużna Solanum melongena

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Polecamy
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?