Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
2
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Zasmakuj w tym niezwykłym burgerze przepisu szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii „Warzywa i owoce - na szczęście”.

 

Przepis na burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Składniki (dla 4 osób)

BURGERY

  • 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

PLACKI Z CUKINII

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • sól, pieprz, ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

KECZUP JABŁKOWY

  • 200 g jabłek
  • 100 g cebuli
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, sól, pieprz
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowo: 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej, 150 g pomidora, 80 g cebuli czerwonej, 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie

  1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
  2. Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
  4. Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce.
  5. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
  7. Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.

Smacznego!

  Poradnik szefa kuchni  
Zobacz więcej przepisów Marcina Budynka na smaczne wykorzystanie warzyw i owoców!

Warzywa i owoce na szczęście

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz na profilu na Facebooku:  www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Nowe treści
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 37, Sentencja nr:5
Tydzień 37, Sentencja nr:5
Kończymy zbiór warzyw ciepłolubnych, do których należą: dynia, ogórek, papryka czy pomidor.
Tydzień 37, Sentencja nr:4
Tydzień 37, Sentencja nr:4
Warto przegrabić murawę, a jeśli gleba jest zbita, trzeba przeprowadzić wertykulację (nacinanie) i aerację (napowietrzanie) trawnika.
Tydzień 37, Sentencja nr:3
Tydzień 37, Sentencja nr:3
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 37, Sentencja nr:2
Tydzień 37, Sentencja nr:2
Bardzo ważne jest, aby w sierpniu zakończyć nawożenie drzew i krzewów ogrodowych nawozami azotowymi. W przeciwnym razie gałązki mogą nie zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 37, Sentencja nr:1
Tydzień 37, Sentencja nr:1
Także we wrześniu pamiętajmy o pielęgnacji trawnika: regularnym strzyżeniu (na większej wysokości niż latem) i podlewaniu (w miarę potrzeby)
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu