Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Zasmakuj w tym niezwykłym burgerze przepisu szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii „Warzywa i owoce - na szczęście”.

Posłuchaj
00:00
3

Przepis na burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Składniki (dla 4 osób)

BURGERY

  • 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

PLACKI Z CUKINII

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • sól, pieprz, ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

KECZUP JABŁKOWY

  • 200 g jabłek
  • 100 g cebuli
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, sól, pieprz
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowo: 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej, 150 g pomidora, 80 g cebuli czerwonej, 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie

  1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
  2. Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
  4. Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce.
  5. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
  7. Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.

Smacznego!

  Poradnik szefa kuchni  
Zobacz więcej przepisów Marcina Budynka na smaczne wykorzystanie warzyw i owoców!

Warzywa i owoce na szczęście

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz na profilu na Facebooku:  www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści