Przepis na burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek
Składniki (dla 4 osób)
BURGERY
- 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)
 - przyprawy do mięsa: sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej
 - 3 łyżki wody
 - 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
 
PLACKI Z CUKINII
- 500 g cukinii
 - 1 cebula szalotka
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 jajko
 - 2 łyżki (20 g) mąki
 - sól, pieprz, ½ łyżeczki kuminu
 - 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
 
KECZUP JABŁKOWY
- 200 g jabłek
 - 100 g cebuli
 - 80 g koncentratu pomidorowego
 - ½ szklanki wody
 - 20 g cukru brązowego
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, sól, pieprz
 - 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia
 
Dodatkowo: 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej, 150 g pomidora, 80 g cebuli czerwonej, 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
 - Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
 - Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
 - Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce.
 - Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
 - Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.
 
Smacznego!
  Poradnik szefa kuchni   
Zobacz więcej przepisów Marcina Budynka na smaczne wykorzystanie warzyw i owoców!
| 
 Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz na profilu na Facebooku: www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie  |