Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2021
2
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Zasmakuj w tym niezwykłym burgerze przepisu szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii „Warzywa i owoce - na szczęście”.

Przeczytaj także
Sprawdź nasz sklep internetowy. Mamy 1000+ produktów ogrodniczych!
Przeczytaj także
Sprawdź nasz sklep internetowy. Mamy 1000+ produktów ogrodniczych!
Usiądź wygodnie i zaplanuj cały sezon wraz z produktami do zakładania i pielęgnacji ogrodu. Wybierz coś dla siebie spośród 1000 produktów...

Przepis na burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Składniki (dla 4 osób)

BURGERY

  • 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

PLACKI Z CUKINII

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • sól, pieprz, ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

KECZUP JABŁKOWY

  • 200 g jabłek
  • 100 g cebuli
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, sól, pieprz
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowo: 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej, 150 g pomidora, 80 g cebuli czerwonej, 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie

  1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
  2. Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
  4. Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce.
  5. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
  7. Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.

Smacznego!

  Poradnik szefa kuchni  
Zobacz więcej przepisów Marcina Budynka na smaczne wykorzystanie warzyw i owoców!

Warzywa i owoce na szczęście

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz na profilu na Facebooku:  www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (4)
Nowe treści
To Cię zainteresuje
Nowe rośliny w katalogu
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu