Logo
Logo

Placki z kabaczka – tak szybkie, tak proste... tak pyszne!

Niektórzy uważają, że między kabaczkiem a cukinią można postawić znak równości. Nie możemy się z tym zgodzić. Choć należą do tej samej rodziny dyniowatych, są odrębnymi warzywami. Kabaczek kształtem przypomina bakłażana, a na jego jasnozielonej lub żółtej skórce można zobaczyć niewielkie kropki – wystarczy przyjrzeć mu się uważnie.

Jako danie popisowe polecamy placki z kabaczka. Efektowne, pyszne i bardzo proste w wykonaniu.

Przepis na pyszne placki z kabaczka

Składniki

  • 400 g ziemniaków (mączystej odmiany)
  • 400 g kabaczka
  • 1 cebula 100 g mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka Przyprawy Harissa Knorr
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  1. Całe ziemniaki włóż do gotującej się wody. Ugotuj je na półtwardo.
  2. Następnie wystudź ziemniaki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  3. Zetrzyj kabaczka ma tarce, posyp warzywo solą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku i usuń nadmiar soli.
  4. Natkę pietruszki i cebulę posiekaj.
  5. Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, jogurt, czosnek oraz natkę pietruszki. Sos odstaw na bok.
  6. W naczyniu wymieszaj cebulę, ziemniaki, kabaczka, mąkę, resztę natki pietruszki, pieprz, jajka oraz Przyprawę Harissa Knorr.
  7. Z ciasta zrób niewielkie placki.
  8. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z każdej strony na złoty kolor.
  9. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na talerz.
  10. Danie serwuj z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl