Placki z kabaczka – tak szybkie, tak proste... tak pyszne!
Niektórzy uważają, że między kabaczkiem a cukinią można postawić znak równości. Nie możemy się z tym zgodzić. Choć należą do tej samej rodziny dyniowatych, są odrębnymi warzywami. Kabaczek kształtem przypomina bakłażana, a na jego jasnozielonej lub żółtej skórce można zobaczyć niewielkie kropki – wystarczy przyjrzeć mu się uważnie.
Jako danie popisowe polecamy placki z kabaczka. Efektowne, pyszne i bardzo proste w wykonaniu.
Przepis na pyszne placki z kabaczka
Składniki
- 400 g ziemniaków (mączystej odmiany)
- 400 g kabaczka
- 1 cebula 100 g mąki pszennej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 50 ml oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżeczka Przyprawy Harissa Knorr
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
- 1 cytryna
Przygotowanie
- Całe ziemniaki włóż do gotującej się wody. Ugotuj je na półtwardo.
- Następnie wystudź ziemniaki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Zetrzyj kabaczka ma tarce, posyp warzywo solą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku i usuń nadmiar soli.
- Natkę pietruszki i cebulę posiekaj.
- Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, jogurt, czosnek oraz natkę pietruszki. Sos odstaw na bok.
- W naczyniu wymieszaj cebulę, ziemniaki, kabaczka, mąkę, resztę natki pietruszki, pieprz, jajka oraz Przyprawę Harissa Knorr.
- Z ciasta zrób niewielkie placki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z każdej strony na złoty kolor.
- Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na talerz.
- Danie serwuj z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.
Smacznego!
Źródło: Knorr
Komentarze