Przepis na pieczoną dynię z pomidorami i serem feta
Składniki
- 1 cukinia
- 2 dojrzałe pomidory
- pół kostki owczej fety
- suszona bazylia i oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Przygotowanie
- Cukinię kroimy na grubsze plastry, wrzucamy do miski, dodajemy sól, bazylię, olej.
- Każdy plaster dokładnie nacieramy.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Pomidory kroimy na plastry, zaś ser feta na cztery trójkąty.
- Plastry i trójkąty układamy na gorącej cukinii, przykrywamy serem i oprószamy oregano.
- Całość zapiekamy, aż ser zacznie brązowieć.
Smacznego!
Zobacz więcej przepisów na jesienne dania z warzyw i owoców!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |