Bazylia pospolita znana jest w Polsce pod różnymi nazwami - m.in bazylia wonna, bazylek ogrodowy, balsam, bazyliszka polska. Jest rośliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i jedną z najciekawszych przypraw kuchennych. Jest rośliną miododajną.



Jest rośliną jednoroczną, o łodydze wzniesionej, rozgałęzionej.Roślina osiąga wysokość do 50 cm. Jest gęsto ulistniona. Liście ma ogonkowe, w zarysie jajowate. Kwiaty bazylii są drobne, białe lub różowe, zebrane w nibyokółki na szczytach pędów. Kwitnie od lipca do października, dostarczając użytku pszczołom. Owoce to niełupki - ciemnobrunatne lub czarne.

Bazylię pospolitą można uprawiać z siewu nasion wprost na polu lub z rozsady, w gruncie lub w doniczkach w ogrodzie i w domu.

Nasiona podczas kiełkowania wydzielają galaretowaty śluz, tworzący ochronną otoczkę. Siewki bazylii pojawiają się po 7-10 dniach.

Uprawa bazylii pospolitej

Stanowisko pod bazylię powinno być ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatrów, o wystawie
południowej. Roślina wymaga gleb żyznych, próchnicznych (nie znosi bezpośredniego nawożenia
obornikiem), strukturalnych, utrzymanych w wysokiej kulturze, o odczynie obojętnym.

Pielęgnacja polega na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu i nawadnianiu roślin.

Zbiór wykonuje się w fazie początku kwitnienia roślin. Po zbiorze ziele suszy się lub mrozi.