Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
21
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Najpopularniejsze zioła z ogrodu

Zioła z własnego ogrodu są zawsze dostępne, świeże i aromatyczne. Nawet w najmniejszym ogrodzie można uprawiać kilka gatunków ziół. Poznaj najpopularniejsze z nich.

W każdym ogrodzie przyda się choćby niewielka rabata z roślinami przyprawowymi i leczniczymi. Są one prawdziwą "spiżarnią aromatów". Każdy z nas ma swoje preferencje co do smaku i zapachu jednak praktycznie w każdym ogródku ziołowym pojawia się ta sama lista gatunków ziół – są to bazylia, estragon, koper, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia i tymianek.


Najpopularniejsze zioła w ogrodzie

bazylia

Bazylia wonna
(Ocimum basilicum)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: 15 - 40 cm

Co i kiedy zbieramy: młode liście i wierzchołki pędów, przez całe lato

Smak i aromat: pikantny, słodki

estragon

Estragon
(Artemisia dracunculus)

Typ: bylina

Wysokość: dorasta do metra wysokości i bardzo szybko się rozrasta.

Co i kiedy zbieramy: ziele - w czasie suchej pogody, na początku kwitnienia (dwa, trzy razy do roku), gdy osiągnie 20 - 30 cm wysokości

Smak i aromat: słodki w zapachu i dość ostry w smaku


koper ogrodowy

Koper ogrodowy
(Foeniculum vulgare)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: 60 - 100 cm

Co i kiedy zbieramy: liście - przez cały sezon, nasiona - gdy zaczną brązowieć

Smak i aromat: orzeźwiający, lekko cytrynowy smak

majeranek

Majeranek ogrodowy
(Majorana hortensis)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: 30 - 50 cm

Co i kiedy zbieramy: ziele - w czasie kwitnienia, na przełomie czerwca i lipca lub odrosty pędów bez kwiatów - we wrześniu

Smak i aromat: silny, zapach oraz lekko gorzkawy smak


mięta

Mięta pieprzowa
(Mentha piperita)

Typ: bylina Wysokość: 30 - 40 cm

Co i kiedy zbieramy: liście i pędy - przez cały sezon

Smak i aromat: delikatny, słodki

natka pietruszki
Pietruszka zwyczajna
(Petroselinum sativum)

Typ: roślina jednoroczna

Wysokość: do 40 cm

Co i kiedy zbieramy: liście - przez cały sezon, korzeń - na jesieni

Smak i aromat: łagodny, słodko-gorzki


rozmaryn

Rozmaryn lekarski
(Rosmarinus officinalis)

Typ: bylina

Wysokość: 50 - 150 cm

Co i kiedy zbieramy: ziele - od maja do września, najlepiej ścinać 10 cm nad ziemią

Smak i aromat: dość silny, lekko cierpki

szałwia

Szałwia lekarska
(Salvia officinalis)

Typ: bylina

Wysokość: do 70 cm wysokości

Co i kiedy zbieramy: liście - 2-3 krotnie w sezonie wegetacyjnym, zawsze w początkowej fazie kwitnienia

Smak i aromat: silny, korzenny zapach i nieco gorzkawy smak

tymianek

Tymianek właściwy
(Thymus vulgaris)

Typ: bylina

Wysokość: 20 - 30 cm

Co i kiedy zbieramy: młode liście i pędy - przez cały sezon, najlepiej jednak na początku kwitnienia

Smak i aromat: pikantny, lekko gorzkawy smak i orzeźwiający zapach

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: gate74/Pixabay, zdjęcia w tekście: Zsuzsanna Kilian/SXC

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (14)

 

Nowe treści
Wieści z branży

 

Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 29, Sentencja nr:7
Tydzień 29, Sentencja nr:7
Boczne pędy pomidora, wyrastające w kątach liści, w dalszym ciągu należy usuwać. Po pierwszym zbiorze trzeba je także zasilić (Azofoską, saletrą amonową, itp.).
Tydzień 29, Sentencja nr:5
Tydzień 29, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i koszeniu trawnika – najlepiej raz lub dwa razy w tygodniu. W tym tygodniu możemy go też nawieźć.
Tydzień 29, Sentencja nr:4
Tydzień 29, Sentencja nr:4
Oczyśćmy oczko wodne z glonów. Trzeba też pamiętać o dokarmianiu ryb, gdy zbiornik jest niewielki.
Tydzień 29, Sentencja nr:2
Tydzień 29, Sentencja nr:2
Przycinamy jabłonie – usuwamy pionowo rosnące pędy tegoroczne i trzeba skrócić pędy wyrastające tuż przy jabłkach.
Tydzień 29, Sentencja nr:1
Tydzień 29, Sentencja nr:1
Podczas suszy, aby proces rozkładu przebiegał szybciej i lepiej, podlejmy pryzmę kompostową. Warto ją także przerzucić.
Twoja strona ogrodu