Zioła z własnego ogrodu są zawsze dostępne, świeże i aromatyczne. Nawet w najmniejszym ogrodzie można uprawiać kilka gatunków ziół. Poznaj najpopularniejsze z nich.
W każdym ogrodzie przyda się choćby niewielka rabata z roślinami przyprawowymi i leczniczymi. Są one prawdziwą "spiżarnią aromatów". Każdy z nas ma swoje preferencje co do smaku i zapachu jednak praktycznie w każdym ogródku ziołowym pojawia się ta sama lista gatunków ziół – są to bazylia, estragon, koper, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia i tymianek.
Zioła to najbardziej szczodre ze wszystkich roślin. Nie tylko przyciągają do ogrodu pszczoły i motyle, ale mogą też przekształcić prosty posiłek w prawdziwą ucztę, a ponadto korzystnie oddziałują na zdrowie.
Bazylia wonna
Typ: roślina jednoroczna Wysokość: 15-40 cm Co zbieramy: młode liście i wierzchołki pędów Kiedy zbieramy: przez całe lato Smak i aromat: pikantny, słodki
Typ: bylina Wysokość: 1 m; bardzo szybko się rozrasta Co zbieramy: ziele Kiedy zbieramy: na początku kwitnienia, kilka razy w roku Smak i aromat: słodki w zapachu i dość ostry w smaku
Typ: roślina jednoroczna Wysokość: 60-100 cm Co zbieramy: liście i nasiona Kiedy zbieramy: liście przez cały sezon; nasiona, gdy będą brązowieć Smak i aromat: orzeźwiający, lekko cytrynowy smak
Typ: roślina jednoroczna Wysokość: 30-50 cm Co zbieramy: ziele Kiedy zbieramy: w czasie kwitnienia i we wrześniu Smak i aromat: silny, zapach oraz lekko gorzkawy smak
Typ: roślina jednoroczna Wysokość: do 40 cm Co zbieramy: liście, korzeń Kiedy zbieramy: przez cały sezon, korzeń na jesieni Smak i aromat: łagodny, słodko-gorzki
Typ: bylina Wysokość: do 70 cm Co zbieramy: liście szałwii Kiedy zbieramy: na początku kwitnienia (2-3 razy w sez.) Smak i aromat: silny, korzenny zapach i nieco gorzkawy smak
Typ: bylina Wysokość: 20-30 cm Co zbieramy: młode liście i pędy Kiedy zbieramy: przez cały sezon Smak i aromat: pikantny, orzeźwiający, lekko gorzkawy smak