Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest byliną lub krzewinką z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i należy do ziół najpospoliciej uprawianych w polskich ogrodach.
Mięta pieprzowa jest wieloletnią, zimotrwałą rośliną, dorastająca do wysokości 75 cm. Wykształca dwa rodzaje łodyg – wzniesione, bogato ulistnione, zakończone kłoskiem kwiatowym o niepozornych fioletowych kwiatach oraz płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania. Łodygi, które mogą być barwy zielonej jak i brunatnej (czerwonawej). Giną one podczas zimy i na wiosnę rozwijają się nowe z rozłogów podziemnych.
Liście mięty pieprzowej są różnej wielkości – 3-10 cm długości i 1-3 cm szerokości. Są lancetowate, rzadziej owalne, ostroząbkowane, ostro zakończone i pokryte włoskami od spodniej strony. Ich kolor może być od zielonego do brunatno-zielonego.
Kwiaty mięty są zebrane w okółka i są wargowe. Warto widzieć, że mięta pieprzowa wytwarza małą ilość nasion zdolnych kiełkować! Rozmnaża się głównie wegetatywnie.
Mięta to roślina ekspansywna – wytwarza bardzo liczne rozłogi podziemne, które łatwo zagłuszają delikatniejsze rośliny.
Wymagania i uprawa
Stanowisko do uprawy mięty powinno być słoneczne i ciepłe, odchwaszczone i osłonięte na zimę. Mięta wymaga gleby próchnicznej, lekkiej, wilgotnej, lekko zasadowej, przepuszczalnej. Preferuje ziemię zasobną w wapń i wodę. Stanowisko powinno być starannie odchwaszczone.
Mięta najlepiej nawozić kompostem lub nawozami mineralnymi – silny wzrost rośliny sprawia, że potrzebuje ona dużo składników odżywczych.
Miętę pieprzową rozmnaża się przez sadzonki z rozłogów lub też praktykuje się otrzymywanie sadzonek ze szczytów pędów.
Zastosowanie
Mięta pieprzowa to roślina zielna i przyprawowa, ale bywa elementem rabat ozdobnych, gdyż jej liście i gęsty pokrój dobrze komponują się z różnymi roślinami. Ma również zastosowanie w kosmetyce.
Zbiór surowca (liści lub ziela) odbywa się od czerwca do sierpnia przed kwitnieniem. Liście można suszyć, zamrażać lub konserwować w oleju lub occie.
Zdjęcia: Manfred Richter, MindBodySpritWorld, Lilithomas/Pixabay