Mięta pieprzowa jest wieloletnią roślina ogrodowa. Jest najpopularniejszym zielem w domowych apteczkach. Ma również zastosowanie w kuchni i w kosmetyce.

Mięta pieprzowa jest wieloletnią, zimotrwałą rośliną, dorastająca do Wysokości 75 cm. Roślina wykształca dwa rodzaje łodyg: - wzniesione, bogato ulistnione, zakończone kłoskiem kwiatowym o niepozornych fioletowych kwiatach, - płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania. Mięta ma także liczne rozłogi podziemne. Ulistnione łodygi giną podczas zimy i na wiosnę rozwijają się nowe z rozłogów podziemnych.

Uprawa mięty

Stanowisko do uprawy mięty powinno być słoneczne i ciepłe, odchwaszczone i osłonięte na
zimę. Mięta wymaga gleby próchnicznej, lekkiej, wilgotnej, lekko zasadowej, przepuszczalnej.
Preferuje ziemię zasobną w wapń i wodę. Stanowisko powinno być starannie odchwaszczone.

Miętę pieprzową rozmnaża się najlepiej wegetatywnie, tj. przez sadzonki z rozłogów
lub też praktykuje się otrzymywanie sadzonek ze szczytów pędów

Uprawiamy zioła w ogrodzie

Mięta łatwo przemieszcza się za pomocą rozłogów, dlatego nie powinna być sadzona w pobliżu innych bylin. Do wzrostu potrzebuje wielu składników pokarmowych. Nie lubi świeżego obornika, dlatego najlepiej sadzić ją w należy zasilać ja kompostem lub nawozami mineralnymi.

Zbiór surowca odbywa się od czerwca do sierpnia. Liście obrywa się przed kwitnieniem. Można także zrywać całe ziele. Liście można suszyć, zamrażać lub konserwować w oleju lub occie.