Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest byliną lub krzewinką z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i należy do ziół najpospoliciej uprawianych w polskich ogrodach.
Mięta pieprzowa jest wieloletnią, zimotrwałą rośliną, dorastająca do wysokości 75 cm. Wykształca dwa rodzaje łodyg – wzniesione, bogato ulistnione, zakończone kłoskiem kwiatowym o niepozornych fioletowych kwiatach oraz płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania. Łodygi, które mogą być barwy zielonej jak i brunatnej (czerwonawej). Giną one podczas zimy i na wiosnę rozwijają się nowe z rozłogów podziemnych.
Liście mięty pieprzowej są różnej wielkości – 3-10 cm długości i 1-3 cm szerokości. Są lancetowate, rzadziej owalne, ostroząbkowane, ostro zakończone i pokryte włoskami od spodniej strony. Ich kolor może być od zielonego do brunatno-zielonego.
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Kwiaty mięty są zebrane w okółka i są wargowe. Warto widzieć, że mięta pieprzowa wytwarza małą ilość nasion zdolnych kiełkować! Rozmnaża się głównie wegetatywnie.
Mięta to roślina ekspansywna – wytwarza bardzo liczne rozłogi podziemne, które łatwo zagłuszają delikatniejsze rośliny.
Wymagania i uprawa
Stanowisko do uprawy mięty powinno być słoneczne i ciepłe, odchwaszczone i osłonięte na zimę. Mięta wymaga gleby próchnicznej, lekkiej, wilgotnej, lekko zasadowej, przepuszczalnej. Preferuje ziemię zasobną w wapń i wodę. Stanowisko powinno być starannie odchwaszczone.
Mięta najlepiej nawozić kompostem lub nawozami mineralnymi – silny wzrost rośliny sprawia, że potrzebuje ona dużo składników odżywczych.
Miętę pieprzową rozmnaża się przez sadzonki z rozłogów lub też praktykuje się otrzymywanie sadzonek ze szczytów pędów.
Zastosowanie
Mięta pieprzowa to roślina zielna i przyprawowa, ale bywa elementem rabat ozdobnych, gdyż jej liście i gęsty pokrój dobrze komponują się z różnymi roślinami. Ma również zastosowanie w kosmetyce.
Zbiór surowca (liści lub ziela) odbywa się od czerwca do sierpnia przed kwitnieniem. Liście można suszyć, zamrażać lub konserwować w oleju lub occie.
Zdjęcia: Manfred Richter, MindBodySpritWorld, Lilithomas/Pixabay
 
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Kwiaty cebulowe
                    Kwiaty cebulowe                 Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Ogród ozdobny
                    Ogród ozdobny                 Rośliny doniczkowe
                    Rośliny doniczkowe                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Zioła
                    Zioła                 Łąka kwietna
                    Łąka kwietna                 Roślina tygodnia
                    Roślina tygodnia                 Róże
                    Róże                 
                     
                     
                     
                     
                    