Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
32
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Moda na miejskie ogrodnictwo: smak prosto z krzaczka!

Świeżość na wyciągnięcie ręki, czyli smaki do pozyskania prosto "z krzaczka" – tego współcześnie szukamy jako świadomi konsumenci i właśnie to jest teraz w modzie. Odpowiednio planując miejsce na balkonie czy w donicach możemy stworzyć mały, ale własny miejski warzywnik. Zapewni on nam uznanie wszystkich znajomych oraz przede wszystkim "smakową" satysfakcję!

Stwórz swój własny smakowity świat dzięki pachnącym, rześkim i chrupiącym ziołom oraz warzywom – i nie wahaj się eksperymentować z ogrodnictwem!

 

Signe Wenneberg, autorka książek ogrodniczych i specjalistka ds. komunikacji jest przekonana, że uprawa roślin jadalnych ma bardzo ważne znaczenie. Oprócz oczywistych zalet posiadania świeżych smakołyków, zyskuje się coś o wiele bardziej istotnego – świadomość ekologiczną!

"Wiemy coraz więcej o dramatycznych skutkach zmianach klimatycznych i nie chcemy się do nich dokładać. Wiemy, że zioła nie muszą pokonywać pół świata samolotem, by wylądować na naszym stole. Osobą, która uświadomiła rzeszy ludzi, jest Michelle Obama. Przekształciła ona ogród przed Białym Domem w biodynamiczny warzywnik" – dodaje.

Panuje (wartościowa) moda na miejskie ogrodnictwo, z ziołami w roli głównej. Dachy budynków wielorodzinnych zmieniają się w grządki z warzywami, a wokół niczym pszczoły brzęczą słowa: "samowystarczalność" i "kompost". Signe wierzy, że każdy może się do tego przyłączyć.

"Nie musisz być żoną prezydenta USA ani mieszkać w rezydencji, aby uprawiać własne zioła. Wystarczy grządka w warzywniku, a nawet parapet w domu. To kwestia nastawienia" – przekonuje.

Pomysły na jadalne przysmaki

  • Świeże zioła, które możesz wykorzystać do gotowania: oregano, rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, melisa, rzeżucha, trybula i tymianek.

  • Kuszące przekąski do uprawy na balkonie: pomidory, papryczki chili, truskawki, maliny i inne krzewy jagodowe.

  • Zaskakujące smaki do odkrycia:
    • kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) – do dań przygotowywanych w woku lub do posypywania sałatek;
    • stewia (Stevia rebaudiana) – naturalny słodzik;
    • mięta kędzierzawa (Mentha spicata var. crispa) 'Maroccan' – idealna do mojito;
    • mięta (Mentha) o różnych owocowych smakach, takich jak jabłko, pomarańcza, banan, truskawka, cytryna lub czekolada – zerwane liście zalewa się wrzątkiem i mamy ziołową herbatkę.

2019-01-30
Tekst i zdjęcia: źródło – Flora Dania

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT