Moda na miejskie ogrodnictwo: smak prosto z krzaczka!

Uprawiaj własne jedzenie fot. Flora Dania

Świeżość na wyciągnięcie ręki, czyli smaki do pozyskania prosto "z krzaczka" – tego współcześnie szukamy jako świadomi konsumenci i właśnie to jest teraz w modzie. Odpowiednio planując miejsce na balkonie czy w donicach możemy stworzyć mały, ale własny miejski warzywnik. Zapewni on nam uznanie wszystkich znajomych oraz przede wszystkim "smakową" satysfakcję!

Stwórz swój własny smakowity świat dzięki pachnącym, rześkim i chrupiącym ziołom oraz warzywom – i nie wahaj się eksperymentować z ogrodnictwem!

Posłuchaj
00:00
32

Signe Wenneberg, autorka książek ogrodniczych i specjalistka ds. komunikacji jest przekonana, że uprawa roślin jadalnych ma bardzo ważne znaczenie. Oprócz oczywistych zalet posiadania świeżych smakołyków, zyskuje się coś o wiele bardziej istotnego – świadomość ekologiczną!

"Wiemy coraz więcej o dramatycznych skutkach zmianach klimatycznych i nie chcemy się do nich dokładać. Wiemy, że zioła nie muszą pokonywać pół świata samolotem, by wylądować na naszym stole. Osobą, która uświadomiła rzeszy ludzi, jest Michelle Obama. Przekształciła ona ogród przed Białym Domem w biodynamiczny warzywnik" – dodaje.

Panuje (wartościowa) moda na miejskie ogrodnictwo, z ziołami w roli głównej. Dachy budynków wielorodzinnych zmieniają się w grządki z warzywami, a wokół niczym pszczoły brzęczą słowa: "samowystarczalność" i "kompost". Signe wierzy, że każdy może się do tego przyłączyć.

"Nie musisz być żoną prezydenta USA ani mieszkać w rezydencji, aby uprawiać własne zioła. Wystarczy grządka w warzywniku, a nawet parapet w domu. To kwestia nastawienia" – przekonuje.

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Pomysły na jadalne przysmaki

  • Świeże zioła, które możesz wykorzystać do gotowania: oregano, rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, melisa, rzeżucha, trybula i tymianek.

  • Kuszące przekąski do uprawy na balkonie: pomidory, papryczki chili, truskawki, maliny i inne krzewy jagodowe.

  • Zaskakujące smaki do odkrycia:
    • kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) – do dań przygotowywanych w woku lub do posypywania sałatek;
    • stewia (Stevia rebaudiana) – naturalny słodzik;
    • mięta kędzierzawa (Mentha spicata var. crispa) 'Maroccan' – idealna do mojito;
    • mięta (Mentha) o różnych owocowych smakach, takich jak jabłko, pomarańcza, banan, truskawka, cytryna lub czekolada – zerwane liście zalewa się wrzątkiem i mamy ziołową herbatkę.

2019-01-30
Tekst i zdjęcia: źródło – Flora Dania


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Mięta pieprzowa Mentha piperita

Pomidor zwyczajny Lycopersicon esculentum

Bazylia pospolita Ocimum basilicum

Papryka Capsicum

Najlepsza ziemia do kwiatów doniczkowych – czyli jaka? Zwróć uwagę na te składniki
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści