Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
20
Do góry

Sok i zakwas z buraków

Burak to warzywo uprawiane przez ludzi od czasów starożytnych. Ze względu na wartości odżywcze, w kuchni nie może go zabraknąć. Wczesnym latem jemy jego młode liście, a przez cały rok smakowity korzeń pod różnymi postaciami. Oto przepis na sok z buraków i zakwas z buraków.

Buraki warto jeść w każdej postaci. Korzeń zawiera m.in. liczne sole mineralne, białko, cukry, witaminę C i z grupy B. Można je jeść po ugotowaniu jako warzywo lub w barszczu. Dla zwiększenia odporności organizmu warto wykorzystywać surowe buraki do sporządzania sałatek, soku i kiszenia (czyli przygotowywania tzw. zakwasu).

Uprawa buraków w warzywniku nie jest kłopotliwa. Nasiona najlepiej wysiać wiosną. Buraki lubią żyzne, wilgotne podłoże (ale nie mokre i gliniaste) oraz słoneczne stanowisko. Już latem można wykorzystywać botwinę, a jesienią zbierać korzeń.


Przepis na sok z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 jabłka, sól, cukier, pieprz lub kminek do smaku
  • Sok z surowych czerwonych buraków warto robić używając wyciskarki.
  • Bulwy należy starannie wyszorować szczoteczką, obrać ze skórki i pokroić tak, aby kawałki bez trudu zmieściły się w otworze wyciskarki.
  • Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  • Otrzymany sok doprawić solą, cukrem, pieprzem i kminkiem.

zakwas z buraków

Fot. Maarit Ignatius-Kuittinen, rawpixel, Matthias Böckel, congerdesign/Pixabay

Przepis na zakwas z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 listki laurowe, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 5-7 ziaren czarnego pieprzu, ½ łyżeczki całych ziaren zwykłego kminku, ½ łyżeczki ziaren kozieradki, łyżeczka suszonego koperku, 1 kromka czerstwego, dobrze wysuszonego chleba razowego, 1,5-2 litry przegotowanej letniej wody.
  • Starannie wyszorowane szczoteczką buraki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Można do tego użyć tarki z otworem, którym kroi się ogórki na mizerię.
  • Buraki włożyć do dużego kamionkowego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą tak, aby zakrywała buraki na 2 palce.
  • Na wierzch położyć kromkę suchego razowego chleba.
  • Garnek obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
  • Po tym czasie na wierzchu powinna utworzyć się warstwa białej pleśni. Pleśń należy zdjąć łyżką cedzakową, płyn przelać przez sito, a gotowy zakwas rozlać do niewielkich butelek i przechowywać w lodówce.
  • Zakwas można pić na zimno lub też dodawać do barszczu z gotowanych buraków – mniej więcej szklankę zakwasu na 1,5 litra barszczu.
  • Pozostałe ukiszone buraki można ugotować, pokroić w kostkę, podać z sosem musztardowym lub dodać do gotowanej białej fasoli lub soczewicy.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: ExplorerBob/Pixabay


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu