Sok i zakwas z buraków. Pij codziennie, na zdrowie!

sok i zakwas z buraków fot. ExplorerBob Pixabay

Burak to warzywo uprawiane przez ludzi od czasów starożytnych. Ze względu na wartości odżywcze, w kuchni nie może go zabraknąć. Wczesnym latem jemy jego młode liście, a przez cały rok smakowity korzeń pod różnymi postaciami. Oto przepis na sok z buraków i zakwas z buraków.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
121
Spis treści
Dlaczego warto pić przetwory z buraków? Przepis na sok z buraków Przepis na zakwas z buraków

Buraki warto jeść w każdej postaci. Korzeń zawiera m.in. liczne sole mineralne, białko, cukry, witaminę C i z grupy B. Można je jeść po ugotowaniu jako warzywo lub w barszczu. Dla zwiększenia odporności organizmu warto wykorzystywać surowe buraki do sporządzania sałatek, soku i kiszenia (czyli przygotowywania tzw. zakwasu).

Uprawa buraków w warzywniku nie jest kłopotliwa. Nasiona najlepiej wysiać wiosną. Buraki lubią żyzne, wilgotne podłoże (ale nie mokre i gliniaste) oraz słoneczne stanowisko. Już latem można wykorzystywać botwinę, a jesienią zbierać korzeń.

Przepis na sok z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 jabłka, sól, cukier, pieprz lub kminek do smaku.
  • Sok z surowych czerwonych buraków warto robić używając wyciskarki.
  • Bulwy należy starannie wyszorować szczoteczką, obrać ze skórki i pokroić tak, aby kawałki bez trudu zmieściły się w otworze wyciskarki.
  • Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  • Otrzymany sok doprawić solą, cukrem, pieprzem i kminkiem.

zakwas z buraków

Fot. Maarit Ignatius-Kuittinen, rawpixel, Matthias Böckel, congerdesign/Pixabay

Przepis na zakwas z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 listki laurowe, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 5-7 ziaren czarnego pieprzu, ½ łyżeczki całych ziaren zwykłego kminku, ½ łyżeczki ziaren kozieradki, łyżeczka suszonego koperku, 1 kromka czerstwego, dobrze wysuszonego chleba razowego, 1,5-2 litry przegotowanej letniej wody.
  • Starannie wyszorowane szczoteczką buraki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Można do tego użyć tarki z otworem, którym kroi się ogórki na mizerię.
  • Buraki włożyć do dużego kamionkowego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą tak, aby zakrywała buraki na 2 palce.
  • Na wierzch położyć kromkę suchego razowego chleba.
  • Garnek obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
  • Po tym czasie na wierzchu powinna utworzyć się warstwa białej pleśni. Pleśń należy zdjąć łyżką cedzakową, płyn przelać przez sito, a gotowy zakwas rozlać do niewielkich butelek i przechowywać w lodówce.
  • Zakwas można pić na zimno lub też dodawać do barszczu z gotowanych buraków – mniej więcej szklankę zakwasu na 1,5 litra barszczu.
  • Pozostałe ukiszone buraki można ugotować, pokroić w kostkę, podać z sosem musztardowym lub dodać do gotowanej białej fasoli lub soczewicy.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: ExplorerBob/Pixabay

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
To się przyda
Lawenda - 30 szt. pakiet
Lawenda - 30 szt. pakiet
Kretołap + Wkłady + Czujnik – Zestaw Do Zwalczania Kreta | Target
Kretołap + Wkłady + Czujnik – Zestaw Do Zwalczania Kreta | Target
Obornik Kurzy granulowany – 5 l
Obornik Kurzy granulowany – 5 l
Czosnek 'Ambassador' – 1 szt
Czosnek 'Ambassador' – 1 szt
Polyversum WP Uniwersalny – 5 g
Polyversum WP Uniwersalny – 5 g
Wąż nawadniający Drip 1/2" 30 m – Cellfast
Wąż nawadniający Drip 1/2" 30 m – Cellfast
TRIGGER-4 100 g + 2 worki kompostowe 80 l
TRIGGER-4 100 g + 2 worki kompostowe 80 l
Nawóz jesienny uniwersalny – 10 kg Sumin
Nawóz jesienny uniwersalny – 10 kg Sumin
Trawa dla kota | Kiepenkerl
Trawa dla kota | Kiepenkerl
Tagi
Najnowsze treści
Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne Szczepionki na wściekliznę w lasach – jak poznać i co robić jak zje ją nasz pupil? Wkładam te kartki do doniczek. Szkodniki nie mają szans. Kilka zł i po problemie Czym jest mała architektura ogrodowa? Jakie funkcjonalne obiekty warto dodać do swojego ogrodu? Nawierzchnie przepuszczalne | Jak pozwalają unikać podtopień i suszy w ogrodzie? Płyn na ziemiórki. 3 naturalne sposoby na czarne muszki i białe robaki w doniczce Kwiaty ziół na stół | Dwa przepisy na dania Zbieram z ogrodu i kiszę na nawóz do grubosza. Zrezygnowałam z płynnych odżywek To przez to ucieka wilgoć z każdej paproci w domu. Wcale nie chodzi o ogrzewanie