Logo
Logo

Sok i zakwas z buraków. Pij codziennie, na zdrowie!

Burak to warzywo uprawiane przez ludzi od czasów starożytnych. Ze względu na wartości odżywcze, w kuchni nie może go zabraknąć. Wczesnym latem jemy jego młode liście, a przez cały rok smakowity korzeń pod różnymi postaciami. Oto przepis na sok z buraków i zakwas z buraków.

Spis treści
Dlaczego warto pić przetwory z buraków? Przepis na sok z buraków Przepis na zakwas z buraków

Buraki warto jeść w każdej postaci. Korzeń zawiera m.in. liczne sole mineralne, białko, cukry, witaminę C i z grupy B. Można je jeść po ugotowaniu jako warzywo lub w barszczu. Dla zwiększenia odporności organizmu warto wykorzystywać surowe buraki do sporządzania sałatek, soku i kiszenia (czyli przygotowywania tzw. zakwasu).

Uprawa buraków w warzywniku nie jest kłopotliwa. Nasiona najlepiej wysiać wiosną. Buraki lubią żyzne, wilgotne podłoże (ale nie mokre i gliniaste) oraz słoneczne stanowisko. Już latem można wykorzystywać botwinę, a jesienią zbierać korzeń.

 

Przepis na sok z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 jabłka, sól, cukier, pieprz lub kminek do smaku.
  • Sok z surowych czerwonych buraków warto robić używając wyciskarki.
  • Bulwy należy starannie wyszorować szczoteczką, obrać ze skórki i pokroić tak, aby kawałki bez trudu zmieściły się w otworze wyciskarki.
  • Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  • Otrzymany sok doprawić solą, cukrem, pieprzem i kminkiem.

zakwas z buraków

Fot. Maarit Ignatius-Kuittinen, rawpixel, Matthias Böckel, congerdesign/Pixabay

Przepis na zakwas z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 listki laurowe, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 5-7 ziaren czarnego pieprzu, ½ łyżeczki całych ziaren zwykłego kminku, ½ łyżeczki ziaren kozieradki, łyżeczka suszonego koperku, 1 kromka czerstwego, dobrze wysuszonego chleba razowego, 1,5-2 litry przegotowanej letniej wody.
  • Starannie wyszorowane szczoteczką buraki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Można do tego użyć tarki z otworem, którym kroi się ogórki na mizerię.
  • Buraki włożyć do dużego kamionkowego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą tak, aby zakrywała buraki na 2 palce.
  • Na wierzch położyć kromkę suchego razowego chleba.
  • Garnek obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
  • Po tym czasie na wierzchu powinna utworzyć się warstwa białej pleśni. Pleśń należy zdjąć łyżką cedzakową, płyn przelać przez sito, a gotowy zakwas rozlać do niewielkich butelek i przechowywać w lodówce.
  • Zakwas można pić na zimno lub też dodawać do barszczu z gotowanych buraków – mniej więcej szklankę zakwasu na 1,5 litra barszczu.
  • Pozostałe ukiszone buraki można ugotować, pokroić w kostkę, podać z sosem musztardowym lub dodać do gotowanej białej fasoli lub soczewicy.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: ExplorerBob/Pixabay

Autor
Sok i zakwas z buraków. Pij codziennie, na zdrowie!
Sok i zakwas z buraków. Pij codziennie, na zdrowie!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl