Sok i zakwas z buraków. Pij codziennie, na zdrowie!

sok i zakwas z buraków fot. ExplorerBob Pixabay

Burak to warzywo uprawiane przez ludzi od czasów starożytnych. Ze względu na wartości odżywcze, w kuchni nie może go zabraknąć. Wczesnym latem jemy jego młode liście, a przez cały rok smakowity korzeń pod różnymi postaciami. Oto przepis na sok z buraków i zakwas z buraków.

Posłuchaj
00:00
121
Spis treści
Dlaczego warto pić przetwory z buraków? Przepis na sok z buraków Przepis na zakwas z buraków

Buraki warto jeść w każdej postaci. Korzeń zawiera m.in. liczne sole mineralne, białko, cukry, witaminę C i z grupy B. Można je jeść po ugotowaniu jako warzywo lub w barszczu. Dla zwiększenia odporności organizmu warto wykorzystywać surowe buraki do sporządzania sałatek, soku i kiszenia (czyli przygotowywania tzw. zakwasu).

Uprawa buraków w warzywniku nie jest kłopotliwa. Nasiona najlepiej wysiać wiosną. Buraki lubią żyzne, wilgotne podłoże (ale nie mokre i gliniaste) oraz słoneczne stanowisko. Już latem można wykorzystywać botwinę, a jesienią zbierać korzeń.

Przepis na sok z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 jabłka, sól, cukier, pieprz lub kminek do smaku.
  • Sok z surowych czerwonych buraków warto robić używając wyciskarki.
  • Bulwy należy starannie wyszorować szczoteczką, obrać ze skórki i pokroić tak, aby kawałki bez trudu zmieściły się w otworze wyciskarki.
  • Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  • Otrzymany sok doprawić solą, cukrem, pieprzem i kminkiem.

zakwas z buraków

Fot. Maarit Ignatius-Kuittinen, rawpixel, Matthias Böckel, congerdesign/Pixabay

Przepis na zakwas z buraków

  • Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 listki laurowe, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 5-7 ziaren czarnego pieprzu, ½ łyżeczki całych ziaren zwykłego kminku, ½ łyżeczki ziaren kozieradki, łyżeczka suszonego koperku, 1 kromka czerstwego, dobrze wysuszonego chleba razowego, 1,5-2 litry przegotowanej letniej wody.
  • Starannie wyszorowane szczoteczką buraki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Można do tego użyć tarki z otworem, którym kroi się ogórki na mizerię.
  • Buraki włożyć do dużego kamionkowego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą tak, aby zakrywała buraki na 2 palce.
  • Na wierzch położyć kromkę suchego razowego chleba.
  • Garnek obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
  • Po tym czasie na wierzchu powinna utworzyć się warstwa białej pleśni. Pleśń należy zdjąć łyżką cedzakową, płyn przelać przez sito, a gotowy zakwas rozlać do niewielkich butelek i przechowywać w lodówce.
  • Zakwas można pić na zimno lub też dodawać do barszczu z gotowanych buraków – mniej więcej szklankę zakwasu na 1,5 litra barszczu.
  • Pozostałe ukiszone buraki można ugotować, pokroić w kostkę, podać z sosem musztardowym lub dodać do gotowanej białej fasoli lub soczewicy.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: ExplorerBob/Pixabay

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści