Buraki warto jeść w każdej postaci. Korzeń zawiera m.in. liczne sole mineralne, białko, cukry, witaminę C i z grupy B. Można je jeść po ugotowaniu jako warzywo lub w barszczu. Dla zwiększenia odporności organizmu warto wykorzystywać surowe buraki do sporządzania sałatek, soku i kiszenia (czyli przygotowywania tzw. zakwasu).
Uprawa buraków w warzywniku nie jest kłopotliwa. Nasiona najlepiej wysiać wiosną. Buraki lubią żyzne, wilgotne podłoże (ale nie mokre i gliniaste) oraz słoneczne stanowisko. Już latem można wykorzystywać botwinę, a jesienią zbierać korzeń.
Przepis na sok z buraków
- Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 jabłka, sól, cukier, pieprz lub kminek do smaku.
- Sok z surowych czerwonych buraków warto robić używając wyciskarki.
- Bulwy należy starannie wyszorować szczoteczką, obrać ze skórki i pokroić tak, aby kawałki bez trudu zmieściły się w otworze wyciskarki.
- Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
- Otrzymany sok doprawić solą, cukrem, pieprzem i kminkiem.
Fot. Maarit Ignatius-Kuittinen, rawpixel, Matthias Böckel, congerdesign/Pixabay |
Przepis na zakwas z buraków
- Składniki: 1,5 kg buraków, 2-3 listki laurowe, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 5-7 ziaren czarnego pieprzu, ½ łyżeczki całych ziaren zwykłego kminku, ½ łyżeczki ziaren kozieradki, łyżeczka suszonego koperku, 1 kromka czerstwego, dobrze wysuszonego chleba razowego, 1,5-2 litry przegotowanej letniej wody.
- Starannie wyszorowane szczoteczką buraki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Można do tego użyć tarki z otworem, którym kroi się ogórki na mizerię.
- Buraki włożyć do dużego kamionkowego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą tak, aby zakrywała buraki na 2 palce.
- Na wierzch położyć kromkę suchego razowego chleba.
- Garnek obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
- Po tym czasie na wierzchu powinna utworzyć się warstwa białej pleśni. Pleśń należy zdjąć łyżką cedzakową, płyn przelać przez sito, a gotowy zakwas rozlać do niewielkich butelek i przechowywać w lodówce.
- Zakwas można pić na zimno lub też dodawać do barszczu z gotowanych buraków – mniej więcej szklankę zakwasu na 1,5 litra barszczu.
- Pozostałe ukiszone buraki można ugotować, pokroić w kostkę, podać z sosem musztardowym lub dodać do gotowanej białej fasoli lub soczewicy.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: ExplorerBob/Pixabay