Kotlety z buraka – najprostsze wege burgery!

kotlety z buraka fot. Sandra

Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.

Posłuchaj
00:00
34

Przepis na kotlety z buraka

Składniki

  • 1 ugotowany burak
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina cynamonu, chili, pieprzu i ziaren sezamu

Przygotowanie

  1. Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami.
  2. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej.
  3. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem.
  4. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
  5. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Smacznego!

Źródło: Sandra

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Tematy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Komentarze

Tagi
Najnowsze treści