Kapusta i buraki kontra rak żołądka – zdrowe zakwasy z warzyw!

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

Sok z kiszonej kapusty i zakwas z buraka znane są od wieków z ich właściwości leczniczych. W medycynie ludowej były stosowane  m.in. do łagodzenia infekcji wirusowych i bakteryjnych jak również przy problemach z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy powinniśmy zadbać o odporność organizmu.

Posłuchaj
00:00
23

Sok z kiszonej kapusty i zakwas z buraka są źródłem wielu składników odżywczych o działaniu przeciwnowotworowym. Naukowcy pod kierunkiem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, przeprowadzili badania, jaki wpływ mają te produkty na komórki ludzkiego raka żołądka. Wyniki okazały się zaskakujące i to nie tylko pod względem sposobów oddziaływania, lecz także różnic, jakie dało się wychwycić między żywnością pochodzącą z upraw ekologicznych i konwencjonalnych.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Sok z kiszonej kapusty

Sok ze świeżej kapusty jest bogaty w polifenole, witaminę C, karotenoidy, chlorofile i charakterystyczne dla kapusty związki glukosynolanowe, które nadają jej wyjątkowy smak i zapach, a przy tym mają silne działanie przeciwnowotworowe.

W trakcie doświadczenia stwierdzono, iż po fermentacji mlekowej (czyli kiszeniu) uzyskany sok istotnie zmienił skład chemiczny - całkowitemu rozkładowi uległy najsilniejsze związki biologicznie czynne, które były obecne w świeżej kapuście (m. in. związki glukosynolanowe). Nadal zawierał on jednak liczne składniki bioaktywne, takie jak: witamina C, flawonoidy, fenole.

Zarówno w świeżej kapuście, jak i w soku z kapusty kiszonej, produkty pochodzące z upraw ekologicznych posiadały więcej czynników bioaktywnych od tych uzyskanych w sposób konwencjonalny.

Ostatni etap badania polegał na sprawdzeniu in vitro, jak sok z kiszonej kapusty oddziałuje na ludzkie komórki raka ściany żołądka. Badania wykazały, że produkt ten rzeczywiście powoduje wczesną apoptozę (samozniszczenie) komórek nowotworowych. Jednak dało się także zauważyć, że sok z kapusty konwencjonalnej powoduje większy procent nekrozy (obumieranie zarówno zdrowych, jak i zmutowanych komórek), która jest zjawiskiem niepożądanym.

Kapusta i buraki kontra rak żołądka
Fot. PhotoSG - Fotolia / Ajale - Pixabay

Zakwas z buraka

W przypadku buraków, badanie potwierdziło, że są one bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu składników, takich jak: witamina C, witamina B1, kobalt, wapń, magnez, sód, potas, mangan, miedź, a także nadających charakterystyczny buraczany kolor betacyjanin będących silnym antyoksydantem. 

Takiemu samemu badaniu poddano fermentowany sok z buraków o różnym pochodzeniu. Okazało się, że jest on bardziej zasobny w składniki o udowodnionym prozdrowotnym wpływie na organizm człowieka niż świeże warzywa.

Z przeprowadzonych badań wynika, że buraki i zrobiony z nich fermentowany sok pochodzące z rolnictwa ekologicznego miały bardziej atrakcyjny skład m.in. pod względem większej zawartości betacyjanin niż te same produkty z upraw konwencjonalnych.

Różnice w składzie chemicznym przełożyły się także na oddziaływanie fermentowanego soku na komórki raka żołądka. W trakcie badań in vitro produkt ekologiczny zaczynał działać szybciej.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Fermentowane lekarstwo na raka?

Wpływ fermentowanego soku z kapusty i buraków na komórki raka żołądka wymaga jeszcze wielu badań. Na podstawie obecnego stanu wiedzy można jednak sądzić, że regularne spożywanie około 200 ml soku z kwaszonych buraków dziennie może zapobiegać zachorowaniu na ten groźny nowotwór lub opóźniać jego rozwój. Podobne, choć słabsze działanie, wykazuje także sok z kiszonej kapusty. Nieco wyższą skuteczność w obu przypadkach mają produkty pochodzenia ekologicznego.

Źródło: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Anna Ziółkowska

Konsultacja merytoryczna: dr hab. Ewelina Hallmann, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

To się przyda
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Powiązane rośliny

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Kapusta warzywna głowiasta Brassica oleracea var. capitata 

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
STIHL Media Day 2025 – 100 lat tradycji, matrix i nowości. Co ciekawego widzieliśmy i co może Wam się przydać w ogrodzie?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery