Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
22
Do góry

Duszona czerwona kapusta

W okresie jesienno-zimowym wyróżniające się intensywną barwą fioletowe główki przyciągają wzrok. Jednak mimo wyjątkowo atrakcyjnego koloru liści, do czego przyczyniają się zawarte w czerwonej kapuście antocyjany, rzadziej pojawia się ona na naszych stołach, niżby na to zasługiwała. Nie wiadomo czemu bardziej popularna jest jej siostra, kapusta biała – w rezultacie mało kto przygotowuje z czerwonej kapusty gołąbki czy bigos, mało kto ją kisi. Poznaj nasz przepis na duszoną czerwoną kapustę.

Czerwona kapusta (Brassica) oprócz ogromnych zalet zdrowotnych, ma też niewątpliwy walor dekoracyjny. Późną jesienią i zimą pełna misa czerwonej kapusty ożywia stół. Kolorem i smakiem doskonale uzupełnia upieczoną na rumiano gęś lub kaczkę. Kapusta głowiasta to roślina dwuletnia. W ogrodzie uprawa kapusty jest możliwa. Rozsadę sadzi się do gruntu na początku kwietnia (na letni zbiór) lub do połowy czerwca (na zbiór jesienny). Kapusta wymaga podłoża próchniczego, piaszczysto-gliniastego i zasobnego w składniki pokarmowe. Trzeba dla niej przeznaczyć słoneczne stanowisko.

Co zawiera kapusta

  • witaminy (C, A, z grupy B, K);
  • sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń).

Duszona czerwona kapusta

Fot. congerdesign/Pixabay, Barbara Walicka


Przepis na duszoną czerwoną kapustę

  • Kapustę, po wycięciu głąba, drobno poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby woda tylko ją zakryła.
  • Gotować bez przykrycia ok. 5-7 minut.
  • Odcedzić na sicie i przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Polać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, by podkreślić i barwę, i smak.
  • Na patelni na małym ogniu podtopić 1-2 plasterki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub wędzonej słoninki, uważając, by ich nie przyrumienić.
  • Dodać parę łyżek oleju, wrzucić drobno pokrojoną cebulę – na średniej wielkości główkę kapusty dwie średniej wielkości cebule.
  • Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodać pieprz, majeranek (jednego i drugiego sporo) oraz listek laurowy.
  • Trzymać wszystko na małym ogniu ok. 3 minut, a następnie dodać do kapusty.
  • Dwa jabłka obrane ze skórki pokroić w kosteczkę, dodać do kapusty, doprawić solą i odrobiną cukru.
  • Całość dusić ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Kapusta powinna być jędrna, ale nie rozgotowana.
  • Przełożyć całość do miski i wystawić na chłód. Można taką kapustę podawać od razu, jednak znacznie smaczniejsza jest następnego dnia.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu