Duszona czerwona kapusta – idealna do obiadu!

Czerwona kapusta fot. Barbara Walicka

W okresie jesienno-zimowym wyróżniające się intensywną barwą fioletowe główki przyciągają wzrok. Jednak mimo wyjątkowo atrakcyjnego koloru liści, do czego przyczyniają się zawarte w czerwonej kapuście antocyjany, rzadziej pojawia się ona na naszych stołach, niżby na to zasługiwała. Nie wiadomo czemu bardziej popularna jest jej siostra, kapusta biała – w rezultacie mało kto przygotowuje z czerwonej kapusty gołąbki czy bigos, mało kto ją kisi. Poznaj nasz przepis na duszoną czerwoną kapustę.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
38

Czerwona kapusta (Brassica) oprócz ogromnych zalet zdrowotnych, ma też niewątpliwy walor dekoracyjny. Późną jesienią i zimą pełna misa czerwonej kapusty ożywia stół. Kolorem i smakiem doskonale uzupełnia upieczoną na rumiano gęś lub kaczkę. Kapusta głowiasta to roślina dwuletnia. W ogrodzie uprawa kapusty jest możliwa. Rozsadę sadzi się do gruntu na początku kwietnia (na letni zbiór) lub do połowy czerwca (na zbiór jesienny). Kapusta wymaga podłoża próchniczego, piaszczysto-gliniastego i zasobnego w składniki pokarmowe. Trzeba dla niej przeznaczyć słoneczne stanowisko.

Co zawiera kapusta

  • witaminy (C, A, z grupy B, K);
  • sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń).

Duszona czerwona kapusta

Fot. congerdesign/Pixabay, Barbara Walicka

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na duszoną czerwoną kapustę

  • Kapustę, po wycięciu głąba, drobno poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby woda tylko ją zakryła.
  • Gotować bez przykrycia ok. 5-7 minut.
  • Odcedzić na sicie i przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Polać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, by podkreślić i barwę, i smak.
  • Na patelni na małym ogniu podtopić 1-2 plasterki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub wędzonej słoninki, uważając, by ich nie przyrumienić.
  • Dodać parę łyżek oleju, wrzucić drobno pokrojoną cebulę – na średniej wielkości główkę kapusty dwie średniej wielkości cebule.
  • Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodać pieprz, majeranek (jednego i drugiego sporo) oraz listek laurowy.
  • Trzymać wszystko na małym ogniu ok. 3 minut, a następnie dodać do kapusty.
  • Dwa jabłka obrane ze skórki pokroić w kosteczkę, dodać do kapusty, doprawić solą i odrobiną cukru.
  • Całość dusić ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Kapusta powinna być jędrna, ale nie rozgotowana.
  • Przełożyć całość do miski i wystawić na chłód. Można taką kapustę podawać od razu, jednak znacznie smaczniejsza jest następnego dnia.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Czerwona kapusta Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Kapusta pekińska Brassica rapa

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści