Duszona czerwona kapusta – idealna do obiadu!

Czerwona kapusta fot. Barbara Walicka

W okresie jesienno-zimowym wyróżniające się intensywną barwą fioletowe główki przyciągają wzrok. Jednak mimo wyjątkowo atrakcyjnego koloru liści, do czego przyczyniają się zawarte w czerwonej kapuście antocyjany, rzadziej pojawia się ona na naszych stołach, niżby na to zasługiwała. Nie wiadomo czemu bardziej popularna jest jej siostra, kapusta biała – w rezultacie mało kto przygotowuje z czerwonej kapusty gołąbki czy bigos, mało kto ją kisi. Poznaj nasz przepis na duszoną czerwoną kapustę.

Posłuchaj
00:00
38

Czerwona kapusta (Brassica) oprócz ogromnych zalet zdrowotnych, ma też niewątpliwy walor dekoracyjny. Późną jesienią i zimą pełna misa czerwonej kapusty ożywia stół. Kolorem i smakiem doskonale uzupełnia upieczoną na rumiano gęś lub kaczkę. Kapusta głowiasta to roślina dwuletnia. W ogrodzie uprawa kapusty jest możliwa. Rozsadę sadzi się do gruntu na początku kwietnia (na letni zbiór) lub do połowy czerwca (na zbiór jesienny). Kapusta wymaga podłoża próchniczego, piaszczysto-gliniastego i zasobnego w składniki pokarmowe. Trzeba dla niej przeznaczyć słoneczne stanowisko.

Co zawiera kapusta

  • witaminy (C, A, z grupy B, K);
  • sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń).

Duszona czerwona kapusta

Fot. congerdesign/Pixabay, Barbara Walicka

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Przepis na duszoną czerwoną kapustę

  • Kapustę, po wycięciu głąba, drobno poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby woda tylko ją zakryła.
  • Gotować bez przykrycia ok. 5-7 minut.
  • Odcedzić na sicie i przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Polać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, by podkreślić i barwę, i smak.
  • Na patelni na małym ogniu podtopić 1-2 plasterki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub wędzonej słoninki, uważając, by ich nie przyrumienić.
  • Dodać parę łyżek oleju, wrzucić drobno pokrojoną cebulę – na średniej wielkości główkę kapusty dwie średniej wielkości cebule.
  • Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodać pieprz, majeranek (jednego i drugiego sporo) oraz listek laurowy.
  • Trzymać wszystko na małym ogniu ok. 3 minut, a następnie dodać do kapusty.
  • Dwa jabłka obrane ze skórki pokroić w kosteczkę, dodać do kapusty, doprawić solą i odrobiną cukru.
  • Całość dusić ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Kapusta powinna być jędrna, ale nie rozgotowana.
  • Przełożyć całość do miski i wystawić na chłód. Można taką kapustę podawać od razu, jednak znacznie smaczniejsza jest następnego dnia.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Czerwona kapusta Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Kapusta pekińska Brassica rapa

Lawa wulkaniczna w ogrodzie. Rozsyp raz i zapomnij o ściółkowaniu na kilka sezonów
To Cię zainteresuje
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści