Logo
Logo
32
Do góry

Duszona czerwona kapusta

W okresie jesienno-zimowym wyróżniające się intensywną barwą fioletowe główki przyciągają wzrok. Jednak mimo wyjątkowo atrakcyjnego koloru liści, do czego przyczyniają się zawarte w czerwonej kapuście antocyjany, rzadziej pojawia się ona na naszych stołach, niżby na to zasługiwała. Nie wiadomo czemu bardziej popularna jest jej siostra, kapusta biała – w rezultacie mało kto przygotowuje z czerwonej kapusty gołąbki czy bigos, mało kto ją kisi. Poznaj nasz przepis na duszoną czerwoną kapustę.

Czerwona kapusta (Brassica) oprócz ogromnych zalet zdrowotnych, ma też niewątpliwy walor dekoracyjny. Późną jesienią i zimą pełna misa czerwonej kapusty ożywia stół. Kolorem i smakiem doskonale uzupełnia upieczoną na rumiano gęś lub kaczkę. Kapusta głowiasta to roślina dwuletnia. W ogrodzie uprawa kapusty jest możliwa. Rozsadę sadzi się do gruntu na początku kwietnia (na letni zbiór) lub do połowy czerwca (na zbiór jesienny). Kapusta wymaga podłoża próchniczego, piaszczysto-gliniastego i zasobnego w składniki pokarmowe. Trzeba dla niej przeznaczyć słoneczne stanowisko.

Co zawiera kapusta

  • witaminy (C, A, z grupy B, K);
  • sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń).

Duszona czerwona kapusta

Fot. congerdesign/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na duszoną czerwoną kapustę

  • Kapustę, po wycięciu głąba, drobno poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby woda tylko ją zakryła.
  • Gotować bez przykrycia ok. 5-7 minut.
  • Odcedzić na sicie i przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Polać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, by podkreślić i barwę, i smak.
  • Na patelni na małym ogniu podtopić 1-2 plasterki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub wędzonej słoninki, uważając, by ich nie przyrumienić.
  • Dodać parę łyżek oleju, wrzucić drobno pokrojoną cebulę – na średniej wielkości główkę kapusty dwie średniej wielkości cebule.
  • Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodać pieprz, majeranek (jednego i drugiego sporo) oraz listek laurowy.
  • Trzymać wszystko na małym ogniu ok. 3 minut, a następnie dodać do kapusty.
  • Dwa jabłka obrane ze skórki pokroić w kosteczkę, dodać do kapusty, doprawić solą i odrobiną cukru.
  • Całość dusić ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Kapusta powinna być jędrna, ale nie rozgotowana.
  • Przełożyć całość do miski i wystawić na chłód. Można taką kapustę podawać od razu, jednak znacznie smaczniejsza jest następnego dnia.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać
Powiązane rośliny

To Cię zainteresuje

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!