Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
32
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Duszona czerwona kapusta – idealna do obiadu!

W okresie jesienno-zimowym wyróżniające się intensywną barwą fioletowe główki przyciągają wzrok. Jednak mimo wyjątkowo atrakcyjnego koloru liści, do czego przyczyniają się zawarte w czerwonej kapuście antocyjany, rzadziej pojawia się ona na naszych stołach, niżby na to zasługiwała. Nie wiadomo czemu bardziej popularna jest jej siostra, kapusta biała – w rezultacie mało kto przygotowuje z czerwonej kapusty gołąbki czy bigos, mało kto ją kisi. Poznaj nasz przepis na duszoną czerwoną kapustę.

 

Czerwona kapusta (Brassica) oprócz ogromnych zalet zdrowotnych, ma też niewątpliwy walor dekoracyjny. Późną jesienią i zimą pełna misa czerwonej kapusty ożywia stół. Kolorem i smakiem doskonale uzupełnia upieczoną na rumiano gęś lub kaczkę. Kapusta głowiasta to roślina dwuletnia. W ogrodzie uprawa kapusty jest możliwa. Rozsadę sadzi się do gruntu na początku kwietnia (na letni zbiór) lub do połowy czerwca (na zbiór jesienny). Kapusta wymaga podłoża próchniczego, piaszczysto-gliniastego i zasobnego w składniki pokarmowe. Trzeba dla niej przeznaczyć słoneczne stanowisko.

Co zawiera kapusta

  • witaminy (C, A, z grupy B, K);
  • sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń).

Duszona czerwona kapusta

Fot. congerdesign/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na duszoną czerwoną kapustę

  • Kapustę, po wycięciu głąba, drobno poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby woda tylko ją zakryła.
  • Gotować bez przykrycia ok. 5-7 minut.
  • Odcedzić na sicie i przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Polać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, by podkreślić i barwę, i smak.
  • Na patelni na małym ogniu podtopić 1-2 plasterki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub wędzonej słoninki, uważając, by ich nie przyrumienić.
  • Dodać parę łyżek oleju, wrzucić drobno pokrojoną cebulę – na średniej wielkości główkę kapusty dwie średniej wielkości cebule.
  • Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodać pieprz, majeranek (jednego i drugiego sporo) oraz listek laurowy.
  • Trzymać wszystko na małym ogniu ok. 3 minut, a następnie dodać do kapusty.
  • Dwa jabłka obrane ze skórki pokroić w kosteczkę, dodać do kapusty, doprawić solą i odrobiną cukru.
  • Całość dusić ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Kapusta powinna być jędrna, ale nie rozgotowana.
  • Przełożyć całość do miski i wystawić na chłód. Można taką kapustę podawać od razu, jednak znacznie smaczniejsza jest następnego dnia.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Nowe treści

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 31, Sentencja nr:8
Tydzień 31, Sentencja nr:8
Zioła można zbierać przez cały sezon letni. Świeże zioła dają niepowtarzalny aromat i smak naszym potrawom, a ich nadmiar warto suszyć lub zamrażać.
Tydzień 31, Sentencja nr:7
Tydzień 31, Sentencja nr:7
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 31, Sentencja nr:6
Tydzień 31, Sentencja nr:6
Po zakończeniu zbioru truskawek porządkujemy grządki. Usuwamy chwasty, a jeśli rośliny zaatakowały choroby grzybowe, obcinamy liście na wysokości ok. 5 cm i dokładnie je wygrabiamy. Ważne jest też zasilenie truskawek nawozem azotowym.
Tydzień 31, Sentencja nr:4
Tydzień 31, Sentencja nr:4
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 31, Sentencja nr:1
Tydzień 31, Sentencja nr:1
Zaczynają kwitnąć posadzone wiosną rośliny cebulowe i bulwiaste, np. mieczyki, lilie i dalie. Większość z nich po ścięciu długo utrzymuje świeżość i doskonale nadaje się do wazonu.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu