Kapusta pekińska to roślina jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo tworzy szerokie, pomarszczone i żyłkowate liście, które są chętnie spożywane w wielu rejonach świata. "Pekinka" pochodzi z Chin i Japonii. Pierwsza wzmianka o niej pochodzi z manuskryptów z około V wieku.
Kapustę pekińską najlepiej uprawiać w zacisznym, dobrze przygotowanym miejscu jako poplon, jednak nie po innych roślinach kapustnych. Lubi gleby dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe i wilgotne (oprócz podłoża gliniastego i żwirowego). Nie powinno się jej siać lub sadzić w świeżo nawożonej ziemi.
Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, ale toleruje również półcień. Optymalna temp. to 18-20ºC w początkowej fazie wzrostu, 15-16ºC podczas zawiązywania główek i 10-12ºC w końcowym okresie uprawy. Zbyt wysoka temp. latem może spowodować szybsze wytwarzanie pędów kwiatostanowych. Kapustę pekińską uprawia się z siewu - wysiewając nasiona wprost do gruntu od początku do końca lata.
Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, C i kwasu foliowego. Ponadto ze składników mineralnych zawiera wapń, potas, magnez, żelazo i cynk. Jest najczęściej składnikiem surówek i sałatek. Czasem używa jej się do zawijania mięs i jako dodatek do zup.
Polecane odmiany kapusty pekińskiej:
- 'Kasumi' - o zwartych główkach, nie wytwarzająca przedwcześnie pędów kwiatostanowych;
- 'Leaved' - odmiana sałatowa o pofałdowanych liściach, dość oporna na niskie temperatury;
- 'Tip Top' - odmiana wczesna, dająca plon już po 70 dniach od siewu;