Warzywa kapustne (brukselka, kapusty, kalafiory, brukwie i rzepy) mogą zostać porażone kiłą kapusty, której zarodniki przetrwalnikowe zalegają w kwaśnej glebie, zwłaszcza tam, gdzie odprowadzanie wody jest niewystarczające. Korzenie deformują się i przestają prawidłowo rosnąć, a na ich powierzchni pojawiają się narośle.
Wapnowanie gleby jest skuteczne przeciwko kile kapusty!
Niektóre warzywa i owoce najlepiej rosną tylko na odpowiednim dla nich podłożu (warzywa kapustne preferują odczyn zasadowy). Wybierz miejsce pod uprawę i sprawdź odczyn występującej tam gleby. Kwaśną glebę można wapnować, by podnieść jej pH; wapno dostępne jest w centrach ogrodniczych w różnej formie: kredy, dolomitu i wapna z glonów morskich. Zastosuj dawkę podaną na opakowaniu, mieszając ją z ziemią podczas zimowego przekopywania lub rozsypując na powierzchni, jeśli działka nie wymaga przekopania. Nie stosuj wapna budowlanego, które może podrażniać skórę.