Logo
Logo
14
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Zwalczanie pchełki kapuścianej

Pchełka kapuściana, choć niewielkich rozmiarów, potrafi wyrządzić duże szkody w uprawach warzyw kapustnych. Dowiedz się, jak skutecznie ją zwalczać.

Pchełka kapuściana to drobny (3mm długości), skaczący chrząszcz o ciemnym zabarwieniu ciała. Posiada lśniące pokryty skrzydeł. Zimuje postać dorosła w ściółce, w glebie i pod pozostawionymi resztami roślinnymi.

Szkodliwość
Chrząszcze wygryzają w liściach otwory o wielkości zbliżonej do swojego ciała. Największe zagrożenie stanowią dla młodych roślin – np.: w fazie produkcji rozsady. Dodatkowo ich larwy żerują na korzeniach, osłabiając warzywa.

Zwalczanie
Progiem zagrożenia, po przekroczeniu którego powinno się zastosować środki ochrony, są 2-4 pchełki na 1m² upraw. Wybór preparatów do zwalczania szkodnika jest duży (można wykorzystać m.in. Decis, który zwalcza także bielinka). Profilaktycznie zaleca się opryskiwanie warzyw ekologicznymi gnojówkami (w tym przypadku dobrze sprawdza się wrotycz i pomidor). Rośliny powinno się nawadniać w czasie długo utrzymującej się bezdeszczowej pogody (warzywa są silniejsze a pchełka słabiej się rozmnaża, gdyż lubi ciepłe, suche warunki). W pewien sposób szkodnika można ograniczyć także przez wieszanie w warzywniaku tabliczek lepowych. Warto także prowadzić uprawy współrzędne – rośliny odstraszające to m.in. kocimiętka, sałata i szpinak.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Alexsandr31/Pixabay

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu