Logo
Logo
10
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zwalczanie śmietki kapuścianej

Śmietka kapuściana to jeden z najgroźniejszych szkodników warzyw – m.in. kapusty, rzodkiewki, kalarepy i chrzanu. Zdarza się nawet, że owad żeruje także na zieleni ozdobnej (np.: smagliczka, lewkonia, żagwin, pszonak).

 

Śmietka kapuściana to niewielka (5-7mm) muchówka pokryta czarnymi szczelinkami. Nie jest łatwa do rozpoznania, gdyż przypomina muchę domową. Jej larwy są białe, beznogie o długości ok. 8mm. Szkodnik zimuje w glebie w stadium bobówki.

Szkodliwość
Larwy dokonują prawdziwych spustoszeń na warzywach i innych grupach roślin. U warzyw korzeniowych wgryzają się do wnętrza zgrubień i tam żerują. Zaatakowane korzenie są zdeformowane i nie nadają się do spożycia. U warzyw liściowych (np.: kapusty) objawem pojawienia się śmietki jest powstawanie wodnistych plam na liściach i więdnięcie przy występowaniu charakterystycznego niebiesko-pomarańczowego połysku. Zwykle części nadziemne uszkadza drugie i trzecie pokolenie szkodnika. Ostatnie pokolenie żeruje na warzywach jeszcze jesienią.

Zwalczanie
Wokół podstawy roślin warto rozmieścić kawałki kartonu lub filcu (już na początku kwietnia). Szkodniki złożą na nich jaja, które wyschną. Po zbiorze warzyw warto wykonać głęboką orkę – to zniszczy część zagrzebanych w ziemi bobówek. Należy zwalczać chwasty (dla muchówek są źródłem nektaru), zwłaszcza trybuli leśnej. We wczesnych uprawach, np.: rzodkiewki, skuteczne może być okrywanie warzyw włókniną (owady nie mają jak dostać się do nich, aby złożyć jaja). Bezpośrednio do zwalczania owadów stosuje się insektycydy (np.: Karate Zeon 050 CS, Kung-Fu 050 CS, Lambada CE Z 050 CS).

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: PublicDomainPictures/Pixabay

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu