Logo
Logo

Buraki na zimę – przepisy na buraczki w słoikach

Nie czekaj! Przygotuj się na zimę w smakowity sposób. Sprawdź nasze niezawodne przepisy na buraki w słoiku i ciesz się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok!

Czerwone buraki to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe warzywo, które doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Poniżej przedstawiam kilka unikalnych przepisów na przetwory z buraków, które możesz przygotować na zimę. Każdy z nich jest nieco inny, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Spis treści
Buraki marynowane / pasteryzowane Jak zrobić klasyczne tarte buraki w słoiku? Jak przygotować buraczki z chrzanem na zimę? Jak łatwo zrobić buraczki z papryką do słoika? Jak zrobić buraki na ostro do słoika? Jak zrobić buraki w słoiku z syropem daktylowym? Buraki kiszone Jak kisić buraki z czosnkiem? Jak kisić buraki z cebulą i chlebem na zakwasie?

Buraki w słoikach na zimę są bardzo uniwersalne. Można je jeść na zimno, od razu po wyjęciu ze słoiczka, podgrzać i podawać do obiadu, a nawet dodać do barszczu czy zrobić z nich chłodnik buraczany. Niektórzy dodają do nich olej, co sprawia, że buraczki są bardziej gładkie i delikatne. Jednak nawet bez dodatku oleju, te buraczki są pyszne i warto je mieć w swojej spiżarni na zimę.

Buraki pasteryzowane, marynowane w słoiku na zimę

1. Przepis na najprostsze buraczki na zimę

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1/3 szklanki cukru (ok. 100-120 g)
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli kamiennej (około 20 g)

Przygotowanie:

Umyj buraki i gotuj w dużym garnku do miękkości. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu obierz je ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach. W dużym garnku połącz starte buraki z cukrem, solą i octem, dokładnie mieszając. Następnie przełóż masę do słoików, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i zakręć je mocno. Na koniec poddaj słoiki pasteryzacji przez 20 minut.

2. Przepis na buraczki z chrzanem do słoików

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 główka czosnku
  • 1 mały kawałek korzenia chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy do miękkości. Czosnek i chrzan obieramy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy przez około 5 minut. Gorącą masę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

3. Przepis na buraczki z papryką

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy do miękkości. Papryki myjemy, kroimy w paski, usuwając nasiona. Czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy przez około 5 minut. Gorącą masę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

4. Przepis na tarte buraki na ostro

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 0,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,25 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • pół papryczki chili

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w wodzie z octem, obieramy, ścieramy na tarce i układamy w słoikach z dodatkiem pokrojonej papryczki chilli. W garnku przygotowujemy zalewę z wody, soli, cukru i octu, gotujemy przez 2 minuty. Zalewą wlewamy do słoików, zakręcamy i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Po ostygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu.

5. Przepis na tarte buraki z syropem daktylowym

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu mielonego
  • sok z 1,5 cytryny
  • 0,25 szklanki syropu daktylowego

Przygotowanie:

Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z sokiem z cytryny, syropem daktylowym, solą i pieprzem. Układamy w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Po ostygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu.

Buraki kiszone w słoikach na zimę

1. Przepis na kiszone buraki z czosnkiem i ziołami

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 5 l przegotowanej wody
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowe
  • 4 łyżki soli
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w słoikach z dodatkiem czosnku, listków laurowe, ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą wymieszaną z solą, zakręcamy słoiki i odstawiamy na tydzień. Po fermentacji zbieramy pianę, zakręcamy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu.

2. Przepis na kiszone buraki z cebulą i chlebem na zakwasie

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 5 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 5 listków laurowych
  • 2 łyżki soli morskiej
  • skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie

Przygotowanie:

Buraki, cebulę i czosnek kroimy w plasterki i układamy w naczyniu z dodatkiem skórki chleba, listków laurowe i soli. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, przykrywamy i obciążamy. Po tygodniu, gdy sok staje się kwaśny, przekładamy buraki do słoików i zalewamy sokiem z kiszenia.

Podsumowanie

Każdy z tych przepisów możesz potraktować jako inspirację. Możesz dowolnie modyfikować składniki i przyprawy, aby stworzyć przetwory idealne dla Ciebie i Twojej rodziny. Pamiętaj, że buraki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Są źródłem wielu witamin, bakterii prozdrowotnych oraz minerałów. Dlatego warto je spożywać, zwłaszcza w okresie zimowym.


Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Africa Studio / AdobeStock

Autor
Buraki na zimę – przepisy na buraczki w słoikach
Buraki na zimę – przepisy na buraczki w słoikach
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl