Przepis na pikantne kiszone buraki
Składniki
- 1 kg buraków
- Duży liść laurowy
- Pół łyżki ziela angielskiego
- Łyżeczka gorczycy
- Szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia chrzanu
- 3 szklanki wody
- Łyżka soli
Przygotowanie
- Buraki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry.
- Posolić przegotowaną letnią wodę.
- Buraki i pozostałe składniki ułożyć w słoiku, zalać roztworem wody i soli.
- Wlot słoika zakryć gazą, odstawić na ok. tydzień w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
- Po tygodniu słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
- Kiszone buraki można dodawać zarówno do zup, jak i surówek czy jako dodatek do kanapek.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |