Papryczki chilli kiełkują bardzo powoli, ale jeżeli dysponujesz szklarnią lub odpowiednim parapetem, można, a nawet trzeba, wysiać je na początku roku.
Nasiona chili wysiane w styczniu mają miesięczną przewagę, ale przy tak niskim poziomie światła siewki rosną bardzo powoli i partia lutowa zwykle dogania je gdzieś w połowie wiosny.
W uprawie chilli chodzi o to, żeby pod koniec czerwca mieć silne rośliny, które zakwitną i wydadzą owoce. Im większa roślina i im bardziej rozwinięty jest jej system korzeniowy, tym więcej owoców będzie w stanie udźwignąć i wyprodukować przez cały sezon.
Krok po kroku
- Nasiona wysiej do tacek/multiplatów wypełnionych wilgotnym, przepuszczalnym podłożem i lekko przykrywaj je wermikulitem.
- Ustaw tackę na ciepłym i słonecznym parapecie lub macie grzewczej. Nasiona chilli kiełkują w ok. 25 st. C
- Kiedy wypuszczą dwa liście właściwe (co przy siewie na początku roku może potrwać 6–8 tygodni), przepikuj je do doniczek o średnicy 7 cm.
- Utrzymuj je w cieple i daj im jak najwięcej światła.
- Przesadź do ogrodu w połowie maja lub uprawiaj w doniczce na balkonie, parapecie lub w szklarni.
Zdjęcie: Peggy Choucair / Pixabay