Logo
Logo
14
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Papryczka chili sprzyja zdrowiu serca

Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna, która nadaje im charakterystyczny piekący smak, może pozytywnie wpływać na zdrowie układu krwionośnego – wynika z raportu opublikowanego przez American Chemical Society.

Kapsaicyna wpływa pozytywnie na serce

Z badań naukowców z Uniwersytetu Chińskiego w Hongkongu wynika, że kapsaicyna i jej bliscy krewni, tj. kapsaicynoidy, przyczyniają się do poprawy zdrowia serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu oraz przyspieszanie jego rozpadu i wydalania. Ponadto okazało się, że związki te blokują aktywność genu kodującego cyklooksygenazę-2 (COX-2), enzym powodujący skurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych, który utrudnia przepływ krwi, a tym samym zwiększa ryzyko zawału i udaru.

"Kapsaicynoidy korzystnie wpływają na szereg czynników związanych ze zdrowiem serca i naczyń krwionośnych. Nie zalecamy jednak nadmiernego spożywania papryki chili. Dobra dieta polega na równowadze. Należy również pamiętać, że nie jest to substytut przepisywanych leków o udowodnionej skuteczności" - podsumowują naukowcy.

...i obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi

Badacze obserwowali chomiki, którym podawano pożywienie wpływające na wzrost poziomu cholesterolu. W przypadku czterech grup zwierząt, którym do pokarmu dodawano różne ilości kapsaicynoidów, nastąpiło obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL), podczas gdy poziom dobrego cholesterolu (HDL) pozostawał bez zmian. W porównaniu z grupą kontrolną zmniejszyło się także ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych.

Jak podkreśla autor badań dr Zhen-Yu Chen, rezultaty te idą w parze z wcześniejszymi analizami, które sugerowały, że kapsaicyna dodawana do spożywanych pokarmów może obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejszać ryzyko tworzenia niebezpiecznych skrzeplin w naczyniach krwionośnych. Składnik ten jest ponadto wykorzystywany w kremach i maściach stosowanych przy zapaleniu stawów i niektórych dolegliwościach bólowych.

PAP - Nauka w Polsce www.naukawpolsce.pl


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!