Przepis na zupę gołąbkową z kapustą, papryką, pomidorami, mielonym mięsem i ryżem
Składniki
- olej lub oliwa - 2 łyżki
- cebula - 2 sztuki
- mielona wieprzowina - 300 g
- majeranek - 1/2 łyżeczki
- słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- marchewka - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- kapusta biała lub włoska - 1/2 małej główki
- pomidory z puszki - 1 puszka krojonych
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- 2 litry wody
- ryż - 100 g
- do podania - posiekany koperek
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj mięso mielone oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
- Smaż cały czas mieszając przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli, a mięso zmieni kolor.
- Dodaj przyprawy, marchewkę startą na dużych oczkach oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż nadal, mieszając przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj wodę oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- Dodaj pomidory z puszki oraz ryż i gotuj kolejne 15 minut.Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Zupę podawaj posypaną koperkiem.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |