Bruschetta z grillowaną papryką – doskonała przystawka!

Bruschetta z grillowana papryka

Bruschetta z grillowaną papryką sprawdzi się jako przystawka, a także jako główne danie na kolację. Tego przepisu nie mogą przegapić fani kuchni włoskiej i wieczorów z dobrym jedzeniem! 

Posłuchaj
00:00

Przepis na bruschettę z grillowaną papryką

Składniki 

  • 4 grubsze kromki pieczywa pszennego
  • 3 pomidory malinowe
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski, wlej oliwę i zetrzyj drobno czosnek. Dodaj posiekaną bazylię. Posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.
  2. Pajdy chleba zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej.
  3. Papryki pokrój w długie paski i zgrilluj.
  4. Salsę pomidorową odsącz i ułóż na podpieczonym chlebie. Zgrillowane papryki wrzuć do soku po salsie i wymieszaj. Następnie poukładaj je na kromkach z salsą.
  5. Włóż bruschetty do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 6 minut. Podawaj skropione oliwą.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści