Przepis na bruschettę z grillowaną papryką
Składniki
- 4 grubsze kromki pieczywa pszennego
- 3 pomidory malinowe
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Kilkanaście listków bazylii
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Pomidory umyj i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski, wlej oliwę i zetrzyj drobno czosnek. Dodaj posiekaną bazylię. Posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.
- Pajdy chleba zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej.
- Papryki pokrój w długie paski i zgrilluj.
- Salsę pomidorową odsącz i ułóż na podpieczonym chlebie. Zgrillowane papryki wrzuć do soku po salsie i wymieszaj. Następnie poukładaj je na kromkach z salsą.
- Włóż bruschetty do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 6 minut. Podawaj skropione oliwą.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |