Najlepsze odmiany papryki i pomysły na pyszne dania

Moc polskiej papryki!

Papryka to niekoronowana królowa lata. Warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i smakowych. Ciekawostką jest fakt, że zawiera ona ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Czy jednak to wszystkie tajemnice, które skrywa to kolorowe, aromatyczne warzywo?

Posłuchaj
00:00
27

Jakie są najpopularniejsze odmiany papryki?

W samym europejskim katalogu gatunków i odmian uwzględniono ponad 2300 jej odmian. Różnią się one wielością, kolorem, kształtem, ostrością, soczystością czy grubością miąższu. Przyjrzyjmy się kilku najciekawszym odmianom papryki uprawianym na południu Mazowsza.

Papryka słodka

Papryka słodka jest jedyną, która jest łagodna w smaku, ponieważ nie zawiera kapsaicyny. Substancja ta odpowiedzialna jest za ostry, piekący posmak. Im jest jej więcej, tym dana odmiana ostrzejsza. Występuje w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.

Papryka habanero

Jest niewielką ostrą papryczką o czerwonej skórce. Ze względu na swoją pikantność wykorzystuje się jej owoce głównie jako dodatek do zup, sosów, sals czy sałatek i marynat. Wykorzystać można ją jako składnik pikantnych dań meksykańskich, steków czy marynowania.

Kampania _Moc Polskich Warzyw_
Fot. Kampania "Moc Polskich Warzyw" 

Jalapeño

To nieduża, bardzo ostra, najczęściej zielona papryka. Charakterystyczny kwaskowaty posmak i wyraźna ostrość sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do sosów, drobiu, serów, zup czy przetworów np. pikli warzywnych.

Papryka Ramiro

Jej owoce są podłużne, czerwone, słodkie i chrupiące. Smak, podobnie jak konsystencja bardzo delikatne dlatego odmianę Ramiro najlepiej chrupać na surowo lub w sałatkach wielowarzywnych.

Papryka typu snack

To wyjątkowo słodkie, chrupiące i aromatyczne małe papryczki np. Sweet Bite, czy pimientos de Padrón. Odmiany produkowane w Polsce mają łagodny smak. Są pyszne, smażone jako dodatek do sałatek i idealne na zdrową przekąskę.

Papryka, Kampania Moc Polskich Warzyw
Fot. Kampania "Moc Polskich Warzyw" 

Pomysły na paprykę w menu | 5 pysznych przepisów

Sierpień to najlepszy czas, by zaopatrzyć się w świeżą krajową paprykę i przystąpić do przygotowania pysznych domowych przetworów.

  • Papryka marynowana to bezapelacyjny hit przetworów paprykowych. Do jej przygotowania można użyć słodkiej papryki czerwonej, zielonej, żółtej opcjonalnie z dodatkiem odmian ostrych. Wystarczy woda, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka ząbków czosnku w odpowiednich proporcjach i zalewa gotowa. Pyszny domowy pikantny dodatek do dań obiadowych.
  • Papryka suszona i wędzona. Domowa aromatyczna przyprawa gotowa w jedno popołudnie? Nic prostszego! Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w cienkie paski. Wysusz w suszarce do grzybów lub piekarniku aż stanie się chrupka. Powstały susz sproszkuj w blenderze i przełóż do słoików. Szczelnie zamknięta zachowa świeżość i aromat przez kilka miesięcy.
  • Wekowana sałatka wielowarzywna z papryką. Sierpniowe warzywa (marchew, cebulę, paprykę, cukinię i czosnek) pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w słoikach, zalać zalewą jak do marynowania. Całość zapasteryzować. Prawidłowo przygotowana i przechowywana zachowa chrupkość, kolor, smak i aromat aż do wiosny.
  • Pasta z pieczonej papryki. To doskonała baza do sosów, dodatek do mięs czy makaronów,
    a także na kanapki. Wystarczy płaty papryki upiec, zdjąć skórkę, doprawić czosnkiem, ziołami oraz oliwą i zmiksować. Zapasteryzowana będzie gotowa do przygotowania szybkiego obiadu.
  • Dżem paprykowy. Dość nietypowa forma podania papryki, jednakże bardzo smaczna.
    W zależności od przepisu do przygotowania tego specjału potrzebne będzie 1 kg czerwonej papryki słodkiej i blisko 0,5 kg cukru, niespełna szklanka octu, nieco soli i pół ostrej papryczki. Przygotowanie zajmuje kilka godzin, ale efekt jest wart zachodu. 

Korzystajmy z bogactwa gatunków krajowej papryki. Na sierpień przypada pełnia jej zbiorów, przez co jest ona najlepszej jakości sensorycznej, ale też przystępna cenowo. Jedzmy ją na surowo, a zakupiony nadmiar wykorzystajmy do przygotowania pysznych domowych przetworów.

Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane rośliny

Papryka ozdobna / Pieprzowiec roczny / Pieprz turecki Capsicum annuum

Papryka Capsicum

Powiązane artykuły
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Przeczytaj także
Jak ocieplić donicę przed mrozem? Praktyczne rady 10 zasad ochrony roślin doniczkowych przed mrozem Zima na balkonie: ochrona roślin balkonowych przed mrozem Zimowanie roślin na tarasie | Jak zabezpieczyć je przed mrozem?
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Przeczytaj także
Terminy zakładania i zdejmowania zimowych osłon Zabezpieczanie drzew i krzewów owocowych przed zimą Które rośliny trzeba okrywać na zimę i jak to zrobić? Zapytaliśmy eksperta Sprawdzone metody zabezpieczania roślin na zimę | Wszystko, co warto wiedzieć!
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf, gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Przeczytaj także
Spóźnione sadzenie roślin cebulowych Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Wiosenna rabata: zakładanie i wybór roślin kwitnących wiosną Przygotowanie rabaty do zimy | Czym okrywać rośliny przed mrozem? 5 materiałów do wyboru
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia.
Przeczytaj także
Konserwacja kosiarki: krok po kroku Jak dbać o sekator po sezonie? | 3 zasady Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić? Czyszczenie narzędzi ogrodniczych. Dezynfekcja sekatorów, nożyc, pił, itd.
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy