Faszerowane papryki – lekkie i pożywne danie!

faszerowane papryki - fot. CuTE

Faszerowane papryki doskonale sprawdzą się na obiad, ale także na pożywną kolację. Jeśli znudziły wam się już klasyczne dania kuchni polskiej, ten przepis jest właśnie dla was!

Posłuchaj
00:00
27

 Przepis na faszerowane papryki

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 100g ryżu
  • 100g mięsa
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokruszonego pomidora
  • Oregano
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Tarty ser

Przygotowanie

  1. Aby ugotować ryż, wlej do rondla dwa razy więcej wody niż ryżu. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj szczyptę soli i ryżu.
  2. Odetnij główkę papryki i odłóż. Następnie oczyść wnętrze papryki, usuwając wszystkie białe części. Papryki umyj wodą, aby usunąć nasiona i zanieczyszczenia.
  3. Aby przygotować nadzienie, nastaw patelnię na średnim ogniu i skrop oliwą.
  4. Dodaj czubki papryki, cebulę i czosnek. Wszystko dobrze posiekaj. Gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Następnie dodaj mięso mielone. Pokrusz łyżką i wymieszaj z warzywami, gotując przez kilka minut. Dodaj pomidora i trochę oregano. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
  6. Gdy wszystko będzie dobrze ugotowane, zdejmij patelnię z ognia i dodaj ugotowany ryż. Wymieszaj z resztą składników.
  7. Później napełnij paprykę mieszanką ryżu, mięsa i warzyw.
  8. Na koniec posyp je odrobiną startego sera i na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zostaw je tutaj na około 20 minut.

Smacznego! 

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

 

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści