Przepis na faszerowane papryki
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 100g ryżu
- 100g mięsa
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pokruszonego pomidora
- Oregano
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
- Tarty ser
Przygotowanie
- Aby ugotować ryż, wlej do rondla dwa razy więcej wody niż ryżu. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj szczyptę soli i ryżu.
- Odetnij główkę papryki i odłóż. Następnie oczyść wnętrze papryki, usuwając wszystkie białe części. Papryki umyj wodą, aby usunąć nasiona i zanieczyszczenia.
- Aby przygotować nadzienie, nastaw patelnię na średnim ogniu i skrop oliwą.
- Dodaj czubki papryki, cebulę i czosnek. Wszystko dobrze posiekaj. Gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj mięso mielone. Pokrusz łyżką i wymieszaj z warzywami, gotując przez kilka minut. Dodaj pomidora i trochę oregano. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Gdy wszystko będzie dobrze ugotowane, zdejmij patelnię z ognia i dodaj ugotowany ryż. Wymieszaj z resztą składników.
- Później napełnij paprykę mieszanką ryżu, mięsa i warzyw.
- Na koniec posyp je odrobiną startego sera i na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zostaw je tutaj na około 20 minut.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |