Przepis na kolorowe papryki faszerowane kaszą orkiszową
Składniki (3 porcje)
- Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
- 200 g kaszy orkiszowej
- 6 plastrów pomidora
- 125 g mozzarelli
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie 15 minut.
- Papryki przykrój wzdłuż na pół zostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.
- Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Lekko posól i smaż około 4 minut.
- Przełóż do miski z ostudzoną kaszą. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do zapiekania i napełnij farszem.
- Do naczynia wlej wrzącą wodę, do 1/3 wysokości papryk. Wstaw papryki do pieca i zapiekaj 15 minut.
- Następnie na każdą paprykę połóż plaster mozzarelli oraz pomidora.
- Zapiekaj jeszcze 20 minut.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |