Logo
Logo

Kolorowe papryki faszerowane kaszą orkiszową – szybki pomysł na zdrowy obiad!

Wykorzystaj sezon na papryki i zrób z nich kolorowy i pyszny obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe. Spróbuj naszego przepisu na papryki faszerowane kaszą. Są pyszne!

Przepis na kolorowe papryki faszerowane kaszą orkiszową

Składniki (3 porcje)

  • Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • 200 g kaszy orkiszowej
  • 6 plastrów pomidora
  • 125 g mozzarelli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie 15 minut.
  2. Papryki przykrój wzdłuż na pół zostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.
  3. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Lekko posól i smaż około 4 minut.
  4. Przełóż do miski z ostudzoną kaszą. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem.
  5. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do zapiekania i napełnij farszem.
  6. Do naczynia wlej wrzącą wodę, do 1/3 wysokości papryk. Wstaw papryki do pieca i zapiekaj 15 minut.
  7. Następnie na każdą paprykę połóż plaster mozzarelli oraz pomidora.
  8. Zapiekaj jeszcze 20 minut.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (6)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl