Właściwości lecznicze papryki
Papryka to bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na zdrowie człowieka. Ich duża zawartość zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób i wspomaga leczenie już istniejących.
Prozdrowotne działanie papryki
- Zawarte w papryce składniki pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego.
- Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory.
- Dobrze wpływają na wzrok;
- Pomagają uregulować ciśnienie krwi oraz obniżyć poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
- Przeciwdziałają starzeniu się skóry i poprawiają jej wygląd.
- Dodatkowo regularne spożywanie papryki może pozytywnie wpływać na potencję i libido.
- Papryka zalecana jest przy niedostatecznej ilości wydzielanego soku żołądkowego, gdyż pobudza jego wydzielanie.
Wartości odżywcze papryki
Papryka zawiera bardzo mało kalorii, ale jest doskonałym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, a do tego witaminę E nazywaną witaminą młodości. Jest też bogatym źródłem flawonoidów i wielu minerałów: potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Ponadto zielone odmiany zawierają duże ilości kwasu foliowego niezbędnego w trakcie ciąży. W papryce znajdziemy również znaczne ilości cennego likopenu, jednak warto pamiętać, że przyswajany jest on tylko po obróbce cieplnej warzywa.
Co ciekawe, dokładna zawartość składników odżywczych różni się w zależności od koloru papryki i tak:
- Papryka czerwona – zawiera duże ilości beta karotenu i rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne.
- Papryka zielona – to dobre źródło kwasu foliowego oraz witaminy E, która poprawi kondycję skóry.
- Papryka żółta – zawiera przeciwutleniacze, które chronią siatkówkę oka.
Kiedy warto jeść paprykę?
Papryka jest tak smacznym i zdrowym warzywem, że warto ją na stałe wprowadzić do swojego menu. Jest ona szczególnie zalecana w okresie jesienno-zimowym ze względu na dużą zawartość witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność. Dlatego warto po nią sięgać w trakcie przeziębienia, grypy i innych infekcji.
Papryka to także doskonały sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie zdrowego sposobu odżywiania – duża ilość witamin i antyoksydantów doskonale wpływa na funkcjonowanie całego organizmu oraz stanowi profilaktykę wielu chorób. Papryka jest też zalecana w trakcie odchudzania, ponieważ zawiera małą ilość kalorii, a dodatkowo jest stosunkowo sycąca.
Co więcej, ostre papryczki zawierają kapsaicynę, która odpowiada za ich ostry smak, a jednocześnie pobudza metabolizm, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej. To dlatego chili występuje w wielu suplementach na odchudzanie. Po różnokolorowe papryki, a w szczególności paprykę zieloną warto również sięgać w trakcie ciąży i podczas starań o dziecko. Warzywo zawiera duże ilości kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu i dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, zapobiegając m.in. rozszczepieniu cewy nerwowej.
Jak stosować paprykę w kuchni?
Papryka jest bardzo wdzięcznym warzywem, gdyż może być spożywana praktycznie w każdej formie: surowa, gotowana, pieczona i grillowana, dlatego w kuchni znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Duża ilość olejków eterycznych zapewnia jej bogaty i głęboki smak, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu potraw i sprawia, że papryka stosowana jest też w formie przyprawy.
Warto pamiętać, że najwięcej aromatu zawierają nasiona, więc jeśli chcemy, aby danie miało wyrazisty posmak papryki, to nie należy usuwać gniazda nasiennego, a jedynie łodygę. Z kolei, chcąc zniwelować nieco ostrość, warto usunąć nasiona z papryki.
Jako dodatek do kanapek i składnik sałatek w formie surowej. Doskonale sprawdzi się też jako chrupiąca przekąska. Paprykę warto również dodawać do potrawek, gulaszów i zup. Świetnie się też sprawdza podczas pieczenia (np. papryka faszerowana), czy grillowana, jako dodatek do mięs.
Kolorowe papryki faszerowane kaszą orkiszową
Mufinki jajeczne z papryką, pieczarkami, zielonym groszkiem i żółtym serem
Bruschetta z grillowaną papryką
Kto nie powinien jeść papryki?
Papryka niewątpliwie jest bardzo zdrowa, ale ze względu na zawarte w niej składniki nie powinny jej jeść osoby z chorobami stawów, aby nie nasilić negatywnych objawów. Warto też pamiętać, że surowa papryka jest ciężkostrawna, więc może zaszkodzić osobom, które mają problemy ze strony układu pokarmowego. W takim przypadku lepiej sprawdzi się gotowana papryka bez skóry i pestek.
Ostrej papryki nie powinny też jeść osoby z chorobą wrzodową lub stanem zapalnym żołądka. Osoby zdrowe mogą jeść ostrą paprykę (i inne przyprawy) w dowolnych ilościach, gdyż najnowsze badania dowodzą, że ostre jedzenie nie powoduje żadnych dolegliwości ani nie jest przyczyną wrzodów, za to pozytywnie wpływa na serce.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: fot. Thomas Breher / Pixabay