Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
19
Do góry

Cztery sosy z papryki

Papryka jest podstawą do sporządzania rozmaitych pikantnych sosów, które pobudzają apetyt i ożywiają smak potraw. Tajemnicą jest dobranie do papryki odpowiednich dodatków w postaci innych warzyw.

Papryka roczna, czyli pieprzowiec roczny (Capsicum annuum) to roślina uprawiana głównie w Ameryce i w cieplejszych regionach Europy (w rejonie Morza Śródziemnego, na Bałkanach). W ogrodzie roślinę uprawia się głównie z rozsady, ze względu na duże wymagania cieplne podczas kiełkowania. Najlepszym miejscem dla papryki jest szklarnia lub tunel foliowy. Jednak na ciepłym osłoniętym od wiatru stanowisku papryka może również rosnąć w gruncie lub w donicy na balkonie czy tarasie. Rozsadę sadzimy w żyznym, próchnicznym, lekko kwaśnym podłożu.

Co zawiera papryka

  • witaminy C i E;
  • sole mineralne (żelazo, magnez).

sos kabul

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos kabul

  • Na płytce upiec papryki i bakłażany. Po ostygnięciu zdjąć z nich skórkę.
  • Ostrą papryczkę na pół godziny przed użyciem włożyć do miseczki z wodą, a następnie po usunięciu pestek drobno posiekać.
  • Pokroić na kawałki ugotowaną marchew i kawałek selera.
  • Sparzyć 1 kg pomidorów, zdjąć z nich skórkę i pokroić na ćwiartki, po czym udusić na oliwie z oliwek i przetrzeć przez sito.
  • Wszystko wymieszać i doprawić solą, 3 łyżeczkami cukru, 2 listkami laurowymi, 1 łyżeczką mielonego cynamonu (z cynamonem trzeba uważać, jeżeli się przedawkuje, sos będzie cierpkawy), 2 goździkami i sokiem z połówki cytryny.
  • Podgrzewać na ogniu do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Podawać do placków ziemniaczanych lub placków z dyni, delikatnych wędlin z drobiu i cielęciny na zimno.

sos lutenica 

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos lutenica

  • Papryki czerwone i żółte, starte na grubej tarce marchew oraz seler udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić czarnym pieprzem, solą, cukrem i czubricą.
  • Rozdrobnić w blenderze.
  • Podawać jako pastę do pieczywa, wędlin lub makaronów.

sos ajwar

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos ajwar

  • Upieczone czerwone papryki i bakłażany pokroić na kawałki i udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić solą, białym pieprzem, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną cukru.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wystudzić i lekko rozdrobnić w blenderze, pozostawiając kawałki warzyw.

 ostry sos paprykowy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ostry sos z papryki

  • Czerwone papryki, bakłażany, ostre papryczki, kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić odrobiną soli, cukru oraz białego i czarnego pieprzu.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy.
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią.
Tydzień 42, Sentencja nr:2
Tydzień 42, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Twoja strona ogrodu