Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
19
Do góry

Cztery sosy z papryki

Papryka jest podstawą do sporządzania rozmaitych pikantnych sosów, które pobudzają apetyt i ożywiają smak potraw. Tajemnicą jest dobranie do papryki odpowiednich dodatków w postaci innych warzyw.

Przeczytaj także
Narzędzia do ogrodu. Co musisz mieć?
Przeczytaj także
Narzędzia do ogrodu. Co musisz mieć?
Jeżeli chcesz wykonywać więcej prac przy użyciu mniejszej ilości narzędzi, system narzędzi z wymiennymi głowicami FISKARS QuikFit™ to idealny wybór....

Papryka roczna, czyli pieprzowiec roczny (Capsicum annuum) to roślina uprawiana głównie w Ameryce i w cieplejszych regionach Europy (w rejonie Morza Śródziemnego, na Bałkanach). W ogrodzie roślinę uprawia się głównie z rozsady, ze względu na duże wymagania cieplne podczas kiełkowania. Najlepszym miejscem dla papryki jest szklarnia lub tunel foliowy. Jednak na ciepłym osłoniętym od wiatru stanowisku papryka może również rosnąć w gruncie lub w donicy na balkonie czy tarasie. Rozsadę sadzimy w żyznym, próchnicznym, lekko kwaśnym podłożu.

Co zawiera papryka

  • witaminy C i E;
  • sole mineralne (żelazo, magnez).

sos kabul

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos kabul

  • Na płytce upiec papryki i bakłażany. Po ostygnięciu zdjąć z nich skórkę.
  • Ostrą papryczkę na pół godziny przed użyciem włożyć do miseczki z wodą, a następnie po usunięciu pestek drobno posiekać.
  • Pokroić na kawałki ugotowaną marchew i kawałek selera.
  • Sparzyć 1 kg pomidorów, zdjąć z nich skórkę i pokroić na ćwiartki, po czym udusić na oliwie z oliwek i przetrzeć przez sito.
  • Wszystko wymieszać i doprawić solą, 3 łyżeczkami cukru, 2 listkami laurowymi, 1 łyżeczką mielonego cynamonu (z cynamonem trzeba uważać, jeżeli się przedawkuje, sos będzie cierpkawy), 2 goździkami i sokiem z połówki cytryny.
  • Podgrzewać na ogniu do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Podawać do placków ziemniaczanych lub placków z dyni, delikatnych wędlin z drobiu i cielęciny na zimno.

sos lutenica 

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos lutenica

  • Papryki czerwone i żółte, starte na grubej tarce marchew oraz seler udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić czarnym pieprzem, solą, cukrem i czubricą.
  • Rozdrobnić w blenderze.
  • Podawać jako pastę do pieczywa, wędlin lub makaronów.

sos ajwar

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos ajwar

  • Upieczone czerwone papryki i bakłażany pokroić na kawałki i udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić solą, białym pieprzem, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną cukru.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wystudzić i lekko rozdrobnić w blenderze, pozostawiając kawałki warzyw.

 ostry sos paprykowy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ostry sos z papryki

  • Czerwone papryki, bakłażany, ostre papryczki, kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić odrobiną soli, cukru oraz białego i czarnego pieprzu.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Warto przeczytać
NARZĘDZIA
Na czasie
NARZĘDZIA
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!