Papryka roczna, czyli pieprzowiec roczny (Capsicum annuum) to roślina uprawiana głównie w Ameryce i w cieplejszych regionach Europy (w rejonie Morza Śródziemnego, na Bałkanach). W ogrodzie roślinę uprawia się głównie z rozsady, ze względu na duże wymagania cieplne podczas kiełkowania. Najlepszym miejscem dla papryki jest szklarnia lub tunel foliowy. Jednak na ciepłym osłoniętym od wiatru stanowisku papryka może również rosnąć w gruncie lub w donicy na balkonie czy tarasie. Rozsadę sadzimy w żyznym, próchnicznym, lekko kwaśnym podłożu.
Co zawiera papryka
- witaminy C i E;
- sole mineralne (żelazo, magnez).
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na sos kabul
- Na płytce upiec papryki i bakłażany. Po ostygnięciu zdjąć z nich skórkę.
- Ostrą papryczkę na pół godziny przed użyciem włożyć do miseczki z wodą, a następnie po usunięciu pestek drobno posiekać.
- Pokroić na kawałki ugotowaną marchew i kawałek selera.
- Sparzyć 1 kg pomidorów, zdjąć z nich skórkę i pokroić na ćwiartki, po czym udusić na oliwie z oliwek i przetrzeć przez sito.
- Wszystko wymieszać i doprawić solą, 3 łyżeczkami cukru, 2 listkami laurowymi, 1 łyżeczką mielonego cynamonu (z cynamonem trzeba uważać, jeżeli się przedawkuje, sos będzie cierpkawy), 2 goździkami i sokiem z połówki cytryny.
- Podgrzewać na ogniu do uzyskania konsystencji śmietany.
- Podawać do placków ziemniaczanych lub placków z dyni, delikatnych wędlin z drobiu i cielęciny na zimno.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na sos lutenica
- Papryki czerwone i żółte, starte na grubej tarce marchew oraz seler udusić na oliwie z oliwek.
- Doprawić czarnym pieprzem, solą, cukrem i czubricą.
- Rozdrobnić w blenderze.
- Podawać jako pastę do pieczywa, wędlin lub makaronów.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na sos ajwar
- Upieczone czerwone papryki i bakłażany pokroić na kawałki i udusić na oliwie z oliwek.
- Doprawić solą, białym pieprzem, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną cukru.
- Gdy warzywa będą miękkie, wystudzić i lekko rozdrobnić w blenderze, pozostawiając kawałki warzyw.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na ostry sos z papryki
- Czerwone papryki, bakłażany, ostre papryczki, kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę udusić na oliwie z oliwek.
- Doprawić odrobiną soli, cukru oraz białego i czarnego pieprzu.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka