Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
19
Do góry

Cztery sosy z papryki

Papryka jest podstawą do sporządzania rozmaitych pikantnych sosów, które pobudzają apetyt i ożywiają smak potraw. Tajemnicą jest dobranie do papryki odpowiednich dodatków w postaci innych warzyw.

Papryka roczna, czyli pieprzowiec roczny (Capsicum annuum) to roślina uprawiana głównie w Ameryce i w cieplejszych regionach Europy (w rejonie Morza Śródziemnego, na Bałkanach). W ogrodzie roślinę uprawia się głównie z rozsady, ze względu na duże wymagania cieplne podczas kiełkowania. Najlepszym miejscem dla papryki jest szklarnia lub tunel foliowy. Jednak na ciepłym osłoniętym od wiatru stanowisku papryka może również rosnąć w gruncie lub w donicy na balkonie czy tarasie. Rozsadę sadzimy w żyznym, próchnicznym, lekko kwaśnym podłożu.

Co zawiera papryka

  • witaminy C i E;
  • sole mineralne (żelazo, magnez).

sos kabul

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos kabul

  • Na płytce upiec papryki i bakłażany. Po ostygnięciu zdjąć z nich skórkę.
  • Ostrą papryczkę na pół godziny przed użyciem włożyć do miseczki z wodą, a następnie po usunięciu pestek drobno posiekać.
  • Pokroić na kawałki ugotowaną marchew i kawałek selera.
  • Sparzyć 1 kg pomidorów, zdjąć z nich skórkę i pokroić na ćwiartki, po czym udusić na oliwie z oliwek i przetrzeć przez sito.
  • Wszystko wymieszać i doprawić solą, 3 łyżeczkami cukru, 2 listkami laurowymi, 1 łyżeczką mielonego cynamonu (z cynamonem trzeba uważać, jeżeli się przedawkuje, sos będzie cierpkawy), 2 goździkami i sokiem z połówki cytryny.
  • Podgrzewać na ogniu do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Podawać do placków ziemniaczanych lub placków z dyni, delikatnych wędlin z drobiu i cielęciny na zimno.

sos lutenica 

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos lutenica

  • Papryki czerwone i żółte, starte na grubej tarce marchew oraz seler udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić czarnym pieprzem, solą, cukrem i czubricą.
  • Rozdrobnić w blenderze.
  • Podawać jako pastę do pieczywa, wędlin lub makaronów.

sos ajwar

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos ajwar

  • Upieczone czerwone papryki i bakłażany pokroić na kawałki i udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić solą, białym pieprzem, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną cukru.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wystudzić i lekko rozdrobnić w blenderze, pozostawiając kawałki warzyw.

 ostry sos paprykowy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ostry sos z papryki

  • Czerwone papryki, bakłażany, ostre papryczki, kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić odrobiną soli, cukru oraz białego i czarnego pieprzu.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu