Przepis na tradycyjne leczo z kiełbasą
Składniki
- cebula - 2 sztuki
- papryka czerwona - 2 sztuki
- papryka żółta - 1 sztuka
- cukinia - 1 średnia sztuka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- kiełbasa - 2-3 kiełbasy wiejskie/śląskie - 300 g
- oregano - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1,5 łyżeczki
- ostra papryka - 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa - 3 łyżki
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę w kostkę lub w paski, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Wrzuć na nią cebulę oraz kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 7-8 minut.
- Następnie dodaj cukinię oraz paprykę i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw oregano, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Podawaj z pieczywem udekorowane natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |