Przepis na chili con carne
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- kilka świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g orzechów nerkowca
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka chilli
- olej
Przygotowanie
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem często mieszając.
- Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca.
- Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli.
- Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.
Smacznego!
Źródło: Bakalland