Logo
Logo
2
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Chilli con carne: zupa meksykańska

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej i meksykańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone mięso. Zobacz nasz przepis na to popularne danie w domowym wydaniu.

Przepis na chili con carne

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • kilka świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka chilli
  • olej

Przygotowanie

  1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem często mieszając.
  2. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca.
  3. Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli.
  4. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (2)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu