Logo
Logo

Chilli con carne: zupa meksykańska

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej i meksykańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone mięso. Zobacz nasz przepis na to popularne danie w domowym wydaniu.

Przepis na chili con carne

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • kilka świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka chilli
  • olej

Przygotowanie

  1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem często mieszając.
  2. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca.
  3. Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli.
  4. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl