Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
2
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Chilli con carne: zupa meksykańska

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej i meksykańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone mięso. Zobacz nasz przepis na to popularne danie w domowym wydaniu.

Przepis na chili con carne

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • kilka świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka chilli
  • olej

Przygotowanie

  1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem często mieszając.
  2. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca.
  3. Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli.
  4. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu