Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
35
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Sposób na najostrzejsze chili

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad uprawą ognistych papryczek chili, czas się odważyć. Zacznij działać! zobacz nasz poradnik krok po kroku. Stosując się do naszych porad z powodzeniem rozpoczniesz uprawę papryczek i wyhodujesz prawdziwe "piekło w gębie"!

 

Uprawa chili w 6 krokach

1. Wybierz ostrą odmianę spośród setek papryczek, różniących się poziomem pikantności. Najostrzejsze chili rosną wolno i wymagają wysokiej temperatury oraz wilgotności, więc najlepiej uprawiać je w pomieszczeniu, aby doczekać się przyzwoitych plonów. Jeśli chcesz uprawiać chili, ale nie zależy ci na rekordowo ostrych papryczkach, lub mieszkasz w regionie z krótszym okresem wegetacyjnym, powinieneś wybrać odmiany znajdujące się niżej w skali Scoville’a. Przy uprawie superostrych odmian zakładaj rękawiczki.

2. Zacznij uprawę wcześnie. Nawet najłatwiejsze w uprawie rośliny potrzebują dużo czasu, aby się rozwinąć, zakwitnąć, zaowocować i dojrzeć. Najostrzejsze odmiany należy zasiać już na początku stycznia. Jeśli przegapisz ten okres lub chcesz zagwarantować roślinom dobry start, uprawiaj je z sadzonek zamiast z nasion.

3. Uprawiaj w najbardziej słonecznym miejscu. Aby uzyskać większe plony, umieść rośliny pod osłonami, najlepiej w szklarni albo tunelu foliowym, chociaż jasny słoneczny parapet również się nada. Jeśli uprawa znajduje się na zewnątrz, zagwarantuj roślinom ciepłe, jasne i osłonięte miejsce.

4. Stresuj rośliny – zwiększa się dzięki temu poziom kapsaicyny (związku, który powoduje pieczenie) w owocach. Najbardziej skutecznym sposobem na stresowanie roślin jest odłamywanie łodyg, liści oraz owoców zaraz po tym, gdy owoce zaczynają się wykształcać. Czynności te są bardzo podobne do szkód wyrządzanych przez zwierzęta – uważa się, że produkcja kapsaicyny rozwinęła się po to, aby powstrzymać ssaki od zjedzenia chili. Skutkiem takiego zabiegu będą mniejsze plony, jednak papryczki będą znacznie ostrzejsze.

5. Nawoź niewiele lub wcale. Brak nawożenia jest kolejnym sposobem na stresowanie roślin, a przez to zwiększenie produkcji kapsaicyny. Całkowita rezygnacja z nawożenia sprawia, że rośliny są słabsze i mniejsze, jednak papryczki stają się ostrzejsze niż po nawożeniu. Jeśli jednak używasz nawozu, wybierz ten specjalnie przeznaczony do chili lub do pomidorów, aby zwiększyć wytwarzanie owoców zamiast liści.

6. Pozwól roślinom przeschnąć. Jeśli pozwolisz roślinom całkowicie przeschnąć pomiędzy podlewaniem, owoce staną się ostrzejsze. Minusem jest to, że rośliny będą osłabione, a zbiory mniejsze.

Chili są najbardziej pikantne, gdy są zielone – czerwone papryczki są ostrzejsze, ale mają słodycz, która łagodzi ostry smak.
Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu