Przechowywanie papryczek chili

suszone chili fot. PublicDomainPictures

Latem niewiele papryczek chili jest na tyle dojrzałych, by zjeść je na surowo. Gdy więc temperatura zacznie spadać, zacznij je zbierać i suszyć do wykorzystania później.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
17

Krok po kroku

  1. Ostrym sekatorem lub scyzorykiem odetnij – wraz z zieloną nasadą i ogonkiem – papryczki od rośliny.
  2. Przejrzyj dokładnie i wyrzuć wszystkie nadgniłe owoce.
  3. Nawlecz chili na bawełnianą nić lub żyłkę rybacką – przebijając dużą igłę przez zielone ogonki.
  4. Zawieś je w ciepłym i suchym miejscu.
  5. Wykorzystuj w miarę zapotrzebowania. „Korale” z papryczek są też fantastyczną dekoracją kuchni.

Zdjęcie: PublicDomainPictures


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści