Przechowywanie papryczek chili

suszone chili fot. PublicDomainPictures

Latem niewiele papryczek chili jest na tyle dojrzałych, by zjeść je na surowo. Gdy więc temperatura zacznie spadać, zacznij je zbierać i suszyć do wykorzystania później.

Posłuchaj
00:00
17

Krok po kroku

  1. Ostrym sekatorem lub scyzorykiem odetnij – wraz z zieloną nasadą i ogonkiem – papryczki od rośliny.
  2. Przejrzyj dokładnie i wyrzuć wszystkie nadgniłe owoce.
  3. Nawlecz chili na bawełnianą nić lub żyłkę rybacką – przebijając dużą igłę przez zielone ogonki.
  4. Zawieś je w ciepłym i suchym miejscu.
  5. Wykorzystuj w miarę zapotrzebowania. „Korale” z papryczek są też fantastyczną dekoracją kuchni.

Zdjęcie: PublicDomainPictures

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści