Jak przygotować rozsadę chili? Krok po kroku
Papryczki chili doskonale nadają się do uprawy na kuchennym parapecie, na słonecznym balkonie, przydomowej szklarni lub tunelu foliowym lub w ciepłym i zacisznym miejscu w ogrodzie.
- Wysiej nasiona chili w ciepłym i słonecznym miejscu pod koniec stycznia, powtarzając siew pod koniec lutego lub na początku marca. Nasiona wysiane najwcześniej będą miały przewagę nad późniejszym siewem tylko wtedy, jeśli będą dodatkowo doświetlane!
- Rozrzuć nasiona na podłożu do wysiewów (najlepiej niezawierającym torfu) i przysyp 1 cm warstwą podłoża.
- Ustaw tackę z nasionami w cieple miejsce, by skiełkowały. Pomocna może być specjalna mnożarka, która utrzyma stałą temperaturę podłoża.
- Pamiętaj, że nasiona i siewki wymagają ciepła do kiełkowania i wzrostu (22 stopnie w czasie wschodów i 18 po wschodach). Wykiełkują po około 6-7 dniach.
- Przepikuj siewki, gdy wytworzą dwa liście właściwe (zwykle po 6-8 tygodniach od wysiewu), trzeba je przepikować do małych doniczek. Sprzyja to rozwojowi systemu korzeniowemu, który musi być rozbudowany, by odżywić rośliny i mnóstwo owoców.
- Dbaj o młode rośliny, bo wymagają nawożenia co miesiąc (najlepiej nawozem do pomidorów, który zawiera dużo potasu i azotu).
- Przesadź na miejsce stałe można po ostatnich wiosennych przymrozkach. Pod koniec czerwca rośliny już będą silne, zaczną kwitnąć i rodzić owoce.
Zdjęcie: Gerhard Bögner - Pixabay