Rozsada chili
Chili nie jest trudne do uprawy, zwłaszcza jeśli masz szklarnię, tunel foliowy lub słoneczny balkon, lecz wymaga długiego sezonu wegetacyjnego, by rozwinąć się w silne rośliny na początku lata, kiedy to zaczyna kwitnąć, a później owocować.
Pamiętaj, że im większa roślina, tym więcej wytworzy owoców (papryczek), więc jeśli wysiejesz nasiona wcześniej, urosną wyższe i zaskoczą Cię pikantnymi plonami aż do mrozów.
Wysiewanie chili. Krok po kroku
- Wysiej nasiona chili w ciepłym i słonecznym miejscu pod koniec stycznia, powtarzając siew pod koniec lutego lub na początku marca. Nasiona wysiane najwcześniej będą miały przewagę nad późniejszym siewem tylko wtedy, jeśli będą dodatkowo doświetlane!
- Rozrzuć nasiona na podłożu do wysiewów (najlepiej niezawierającym torfu) i przysyp 1 cm warstwą podłoża.
- Ustaw tackę z nasionami w cieple miejsce, by skiełkowały. Pomocna może być specjalna mnożarka, która utrzyma stałą temperaturę podłoża.
- Nasiona i siewki wymagają ciepła do kiełkowania i wzrostu (22 stopnie w czasie wschodów i 18 po wschodach). Wykiełkują po około 6-7 dniach.
- Gdy siewki wytworzą dwa liście właściwe (zwykle po 6-8 tygodniach od wysiewu), trzeba je przepikować do małych doniczek. Sprzyja to rozwojowi systemu korzeniowemu, który musi być rozbudowany, by odżywić rośliny i mnóstwo owoców.
- Młode rośliny wymagają nawożenia co miesiąc (najlepiej nawozem do pomidorów, który zawiera dużo potasu i azotu).
- Na miejsce stałe można przesadzić je po ostatnich wiosennych przymrozkach. Pod koniec czerwca rośliny już będą silne, zaczną kwitnąć i rodzić owoce. Doskonale nadają się do uprawy na kuchennym parapecie, na słonecznym balkonie, przydomowej szklarni lub tunelu foliowym lub w ciepłym i zacisznym miejscu w ogrodzie.
Zdjęcie: Gerhard Bögner - Pixabay
Komentarze