Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
29
Okazje

Rozsada chili

Chili nie jest trudne do uprawy, zwłaszcza jeśli masz szklarnię, tunel foliowy lub słoneczny balkon, lecz wymaga długiego sezonu wegetacyjnego, by rozwinąć się w silne rośliny na początku lata, kiedy to zaczyna kwitnąć, a później owocować.

Pamiętaj, że im większa roślina, tym więcej wytworzy owoców (papryczek), więc jeśli wysiejesz nasiona wcześniej, urosną wyższe i zaskoczą Cię pikantnymi plonami aż do mrozów.

 

Wysiewanie chili. Krok po kroku

  1. Wysiej nasiona chili w ciepłym i słonecznym miejscu pod koniec stycznia, powtarzając siew pod koniec lutego lub na początku marca. Nasiona wysiane najwcześniej będą miały przewagę nad późniejszym siewem tylko wtedy, jeśli będą dodatkowo doświetlane!
  2. Rozrzuć nasiona na podłożu do wysiewów (najlepiej niezawierającym torfu) i przysyp 1 cm warstwą podłoża.
  3. Ustaw tackę z nasionami w cieple miejsce, by skiełkowały. Pomocna może być specjalna mnożarka, która utrzyma stałą temperaturę podłoża.
  4. Nasiona i siewki wymagają ciepła do kiełkowania i wzrostu (22 stopnie w czasie wschodów i 18 po wschodach). Wykiełkują po około 6-7 dniach.
  5. Gdy siewki wytworzą dwa liście właściwe (zwykle po 6-8 tygodniach od wysiewu), trzeba je przepikować do małych doniczek. Sprzyja to rozwojowi systemu korzeniowemu, który musi być rozbudowany, by odżywić rośliny i mnóstwo owoców.
  6. Młode rośliny wymagają nawożenia co miesiąc (najlepiej nawozem do pomidorów, który zawiera dużo potasu i azotu).
  7. Na miejsce stałe można przesadzić je po ostatnich wiosennych przymrozkach. Pod koniec czerwca rośliny już będą silne, zaczną kwitnąć i rodzić owoce. Doskonale nadają się do uprawy na kuchennym parapecie, na słonecznym balkonie, przydomowej szklarni lub tunelu foliowym lub w ciepłym i zacisznym miejscu w ogrodzie.

Zdjęcie: Gerhard Bögner - Pixabay

Dowiedz się więcej
Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)



Komentarze


Twoja strona ogrodu