Kolendra siewna (Coriandrum sativum) jest nazywana czasem kolenderem lub pieprzem polskim, to jednoroczna roślina należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). Pochodzi ze wschodniego rejonu Morza Śródziemnego. W Polsce można spotkać w warunkach naturalnych zdziczałe okazy.
Jak wygląda kolendra? Jak ją rozpoznać?
Wytwarza wzniesione, rozgałęzione łodygi o wysokości do 70 cm (odmiany gruboowocowe) lub do 120 cm (odmiany drobnowocowe). Łodyga jest obła i gładka. Liście kolendry są dość zróżnicowane: dolne liście są pojedyncze osadzone na długich ogonkach i ząbkowane, środkowe są podwójnie lub potrójnie pierzaste, zaś górne wielokrotnie dzielne i pierzastowrębne i bezogonkowe.
Kolendra siewna kwitnie od czerwca do sierpnia. Na szczytach łodyg pojawiają się drobne kwiaty zebrane w baldachy. Mogą być barwy białej lub różowej. Kolendra to roślina wysoce miododajna.
Owocem jest kulista, brązowa, żeberkowata, aromatyczna rozłupnia.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Cała roślina posiada mocny, charakterystyczny zapach, który często jest postrzegany za nieprzyjemny (określany jako pluskwiany).
Wymagania i uprawa
Roślina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Lubi suche i ciepłe lata. Dobrze rośnie na glebach przepuszczalnych, żyznych, lekkich i o odczynie lekko zasadowym (wapiennym).
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie i nawożenie. Najlepiej stosować nawozy naturalne i specjalne nawozy do ziół i warzyw.
Kolendrę siewną rozmnaża się przez wysiew nasion wprost do gruntu pod koniec marca lub na początku czerwca. Wschodzi po 2-3 tygodniach.
Owoce kolendry zbiera się w fazie dojrzewania baldachów szczytowych. Nie należy opóźniać zbiorów, gdyż nasiona łatwo wysypują się z owoców.
Zastosowanie
Kolendrę siewną stosuje się głównie jako przyprawę. Możemy korzystać ze świeżego ziela, owoców jak i olejku (z owoców). Dodaje się ją do wszelkich dań mięsnych, sosów (m.in. curry), ryżu, sałatek jak i deserów czy ciast. Kolendra jest też wykorzystywana w przemyśle spirytusowym do produkcji wódek i likierów.
W medycynie roślina również ma szerokie zastosowanie. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, żółciopędnie ułatwiając trawienie, lekko antybakteryjnie przy zapaleniach gardła oraz pobudza laktację.
● Polecamy: Projekt ogrodu w 5 minut i to za darmo. Wypróbuj naszą aplikację do projektowania ogrodów online
Ciekawostki
Kolendra siewna to jedno z najstarszych ziół wykorzystywanych jako środek leczniczy. Przesłanki o jej stosowaniu znajdują się w Starym Testamencie, a jej resztki znajdywano w grobowcach egipskich faraonów.
Kolendra posiada w swoim składzie substancję, która "niszczy" witaminę B1. Warto ją suplementować, gdy często spożywamy to zioło.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Thewet / AdobeStock, Pixabay