Surówka z dynią i kolendrą – idealny dodatek do obiadu!

Surówka z dynią i kolendrą – idealny dodatek do obiadu!

Pyszny posiłek przy niedużych nakładach pracy – o to chodzi! Chcecie ograniczyć czas spędzany w kuchni do minimum? W sałatkach dynię można jeść na surowo. Stworzy ona udaną kompozycję z rukolą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Ukoronowaniem dania niech będą orzechy włoskie albo laskowe oraz kiełki, szczególnie polecamy słonecznikowe. Miłośnicy prostych, ale aromatycznych dań będą zachwyceni sałatką z dynią i kolendrą.

Posłuchaj
00:00
13

Przepis na surówkę z dynią i kolendrą

Składniki

  • 500 g dyni
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Obierz dynię i wydrąż z niej środek wraz z pestkami.
  2. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Przyrządź Sos sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, dodając do niego trzy łyżki wody oraz trzy łyżki oliwy z oliwek.
  4. Posiekaj natkę kolendry i dodaj ją do startej dyni.
  5. Całość dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dynia Hokkaido Cucurbita maxima Hokkaido

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Kolendra siewna Coriandrum sativum

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści